I Sibbo vill en majoritet av fullmäktige införa det andra inhemska språket i undervisningen redan på ettan.
I Ekenäs, Raseborg, har en skola redan en tid haft det andra inhemska språket i sin läroplan från årskurs ett och erfarenheterna från Hakarinteen koulu är goda.
De är rysligt nöjda i skolan, säger undervisningschef Jukka Hautaviita då Yle Östnyland ringer upp honom.
Man läser inte svenska på bekostnad av engelskan
- Vi har nu bestämt att projektet är så lyckat att även de andra skolorna i Raseborg ska göra likadant, säger Hautaviita. I alla jämförelser klarar Hakarinteen koulu sig jättebra och då man jämför skolan på riksplan vad gäller engelskan som kommer in i undervisningen på trean, är skolan bättre än genomsnittet.
Engelskan försvinner alltså ingenstans. Försöket visar att språkundervisning aldrig är fel, säger Hautaviita.
- Jag vet inte exakt hur man har tänkt i Sibbo, men för oss här i Västnyland har det fungerat bra, säger han.
Allas åsikter hördes inför
Ett frågeformulär skickades till de inblandade i Raseborg före ett slutgiltigt beslut gjordes. En knapp minoritet av föräldrarna var emot svenskan som första främmande språk, en majoritet av lärarna var å sin sida för och eleverna ville hellre ha engelska.
- De läser alltså inte frivilligt men för att bevara språkkunskaperna och komma ihåg närspråket och den nordiska dimensionen så tog vi ett sånt här beslut, berättar Jukka Hautaviita.
Samma diskussion i väst som i öst
Den diskussion som pågår på Yle Östnylands webbplats påminner om den vi har fört i Raseborg, säger undervisningschef Hautaviita. De som är emot är rädda för att engelskan försvinner nånstans. Men så har alltså inte skett här hos oss. Den kommer in helt på samma plats som tidigare, men då har eleverna redan svenska i bagaget, fortsätter han.