Byggnadstillsynen i Raseborg fungerar och har inte gjort några fel men ska ändå ändras så mycket att samarbetsförhandlingar behövs. Allt är bra, anser man från stadens håll trots hård kritik av byggare och att en tillrättvisning delats ut inom avdelningen.
- Största problemet är den bild som målats upp av byggnadstillsynen. Därmed inte sagt att den inte kan och ska förbättras, säger samhällstekniska nämndens ordförande Werner Orre (SFP).
Missnöjet begränsar sig till enskilda fall
Flera personer inom byggbranschen har officiellt rasat mot byggnadstillsynen i Raseborg. Speciellt ett par fall har ventilerats flitigt, både markägare och byggare har ansett sig varit felbedömda och orättvist behandlade.
Nu har stadens jurist Leila Andersin gått igenom de två fallen samtidigt som den tekniska direktören Jan Gröndal utrett byggnadstillsynen som helhet.
Byggnadstillsynen har följt lagen och mycket lite negativ respons har kommit in. Missnöjet begränsar sig till enskilda fall, hävdar man igen från stadens sida.
Dessutom tar det inte längre än i andra kommuner att få bygglov, uppskattningsvis maximalt tre månader.
Dubbla budskap
Men på den presskonferens som staden ordnade kom dubbla budskap. Samtidigt som allt är bra så har samhällstekniska nämnden godkänt en lista med nio punkter som gör att byggnadstillsynen ska förändras så mycket att till och med samarbetsförhandlingar behövs.
De punkterna innehåller allt från att byggnadsordningen ska ändras till att fler tjänstemän än en ska godkänna bygglov och miljöbyrån ska flytta in nära byggnadstillsynen.
Om allt är så bra, vad är det då som inte fungerar, tekniska direktören Jan Gröndal?
- Ur kundperspektivet är nog problemet känt. Man når inte byggnadsinspektörerna och kunden får inte den rådgivning som behövs före lovet är inlämnat. Det är ett problem men vi har inte kapacitet. Jag förstår nog delvis kritiken.
Det finns också annat att förbättra än rådgivningen och kontakterna.
Tjänsteman har fått tillrättavisning
I medierna har den ledande byggnadsinspektören Juhani Jormanainen pekats ut, men problemen verkar ha fler dimensioner.
Från olika håll bekräftas bland annat att en annan tjänsteman fått en lindrigare sorts varning, en tillrättavisning, för att misstänkts ha förordat sina egna ritningar. Tillrättavisningen delades ut för ett år sedan och detta har påverkat stämningen bland personalen.
Dessutom pågår en polisutredning i ett fall där en frustrerad byggare ville utreda ärendet den vägen. Det svaret inväntas ännu.
- Personresurserna minskar, arbetsbördan ökar och så en sådan debatt som pågått i medierna - just nu är nog klimatet väldigt utmanande, säger Gröndal.
Redan tidigare har byggnadstillsynen försökt förbättra rutinerna genom exempelvis en dejoureringstelefon. Hur har den fungerat?
- Vi har vissa problem också där, men i stort sett har den fungerat. Vi löser inget via den, men där ska svara någon som delegerar ärendet vidare.
Byggnadstillsynen ska bli bäst
Staden vill nu aktivt lösa problemen.
- Vi vill bygga upp den bästa och effektivaste byggnadstillsynen i regionen. Och arbetsklimatet måste bli bättre, säger Werner Orre.
Vad vill du nu säga till byggarna som kritiserat staden hårt?
- Ha lite tålamod, vi bygger upp en ny struktur, en helt ny byggnadstillsyn. Vi utgår från att det till och med ska vara ett nöje att ansöka om bygglov, säger Orre.
Gröndal tror att förbättringar kan synas redan nästa vår-sommar.
Läs också:
Byggnadstillsynen i Raseborg ska bli ännu bättre
Raseborgare rasar mot byggnadstillsynen
Det stormar inom byggnadstillsynen i Raseborg