Viktiga naturvärden är förstörda då markägaren finska staten lät fälla träd i Dragsviksstranden. Det säger en bestört och besviken miljöchef Gustav Munsterhjelm vid Raseborgs stad. Men disponent Eero Puranen vid det statliga bostadsutvecklingsbolaget Kruunuasunnot har en annan syn på saken.
I Dragsviksstranden i Ekenäs har markägaren finska staten låtit hugga träd i en flera hundra meter lång del av en lummig allund vid strandlinjen.
Allt har inte huggits bort, men det är ändå frågan om många träd.
Nu står ord mot ord om ifall det här är lovligt eller inte.
Raseborgs stads miljöchef Gustav Munsterhjelm är besviken.
Miljömässigt förstört område
Ett ganska stort område är nu till kännbara delar miljömässigt förstört, säger han.
På området har funnits hotade arter och intressant växtlighet. Strandlunden har vid en inventering konstaterats vara väldigt värdefull, förklarar Munsterhjelm.
Avverkningen stoppades i onsdags
Han blev uppringd i onsdags (17.12) av en mycket upprörd invånare från området.
Med Närings- trafik- och miljöcentralens stöd fick han samma dag stopp på avverkningen, eftersom markägaren inte har följt den skötselplan för området som markägaren själv har gjort upp, förklarar miljöchefen.
Konsulten som har gjort upp skötselplanen har varit på plats och konstaterat åt Munsterhielm att man inte har följt skötselplanen utan närmast tvärtom.
Det är inte omöjligt att polisen tar sig an fallet, enligt Munsterhjelm.
I den detaljplan som ännu inte är fastställd kommer detta att vara ett skyddsområde, förklarar han. De motsvarande områden som Raseborgs stad äger i Dragsviksstranden har staden skyddat.
Ogräset kommer
Bland annat den svårbekämpade växten jättebalsamin, som redan finns i området, kan komma att frodas i Dragsviksstranden, säger miljöchef Gustav Munsterhjelm.
Det finns stark växtkraft i marken och oönskade växtarter och sly kommer att slås upp.
- Men de känsliga arterna som eventuellt nu försvinner helt och hållet får vi ju inte tillbaka.
Trädfällningslov behövdes inte
Men disponent Eero Puranen vid det statliga bostadsutvecklingsbolaget Kruunuasunnot har en annan syn på saken.
Det behövs inga trädfällningslov i det här fallet, är beskedet som markägaren har fått skriftligen av Raseborgs stad, eftersom området inte är detaljplanerat, säger Eero Puranen.
Naturinventering gjord
Myndigheterna har krävt en naturinventering. Den är gjord, och sedan har träd fällts i enlighet med den, förklarar han.
Puranen utgår från att det är en enda invånare som har varit i kontakt med NTM-centralen, som sedan agerar utgående från det.
Gallringen beaktade naturvärden
Markägaren som har låtit fälla träd har lyssnat på dem som bor på området och som vill att det ska vara snyggt där. Vi har försökt gallra skogen så att naturvärden beaktas, förklarar disponent Eero Puranen.
- Markägaren har försökt göra området mer användarvänligt och säkert.