Hangö förlorar mest i utflyttning bland de västnyländska kommunerna. Under åren 2009 - 2013 var de som flyttade från Hangö drygt 500 fler än de som flyttade in. Över hälften av de som flyttade ut var mellan 15 och 29 år gamla. Det här visar uppgifter från Statistikcentralen.
Lena Holmström har valt att gå mot strömmen och flyttade tillbaka till Hangö genast efter sina studier i Vasa. Hon är född och uppvuxen i Hangö och har bara lämnat sin hemstad under studieåren i Vasa. Hon flyttade tillbaka när hon var 24 år gammal.
- Jag fick ett arbetserbjudande i Hangö då jag fortfarande studerade. Då flyttade jag tillbaka till Hangö. Jag skrev min pro gradu-avhandling färdig i Hangö och här är jag fortfarande. Jag tycker jätte mycket om att bo i Hangö. Här finns egentligen allt jag behöver och vill ha.
- Det finns många fördelar med att bo i en småstad. Avstånden är korta, servicen är bra och naturen är nära. Jag kan också ha en högre levnadsstandard då jag bor här. Om jag bodde i Helsingfors skulle jag inte alls kunna ha lika hög levnadsstandard som nu. Avstånden till både Helsingfors och Åbo är dessutom korta. Om man blir trött på Hangö kan man åka dit över en helg.
Det gäller att locka tillbaka de unga efter studierna
Holmström konstaterar att målet inte ska vara att hålla kvar de unga i Hangö utan snarare gäller det att lyckas locka tillbaka de unga efter att de studerat färdigt på annan ort.
- Du måste ju flytta bort härifrån om du vill ha en utbildning. Det är det som de där siffrorna visar. Efter grundskolan eller gymnasiet måste du bort härifrån för att få en utbildning. Då är frågan främst varför man flyttar tillbaka till Hangö efter studierna. Då måste det finnas jobb eller något annat som lockar dig tillbaka.
- Det är väldigt svårt när man tänker på den ekonomiska situationen vi har. Det är arbetsplatser vi behöver. Följande problem här är att hålla kvar de familjer som redan finns här. Med tanke på att det är så många som blir arbetslösa kan det tyvärr bli så att också familjer som trivs här blir tvungna att flytta bort.
Lena Holmström säger att det dåliga läget i Hangö är något som bekymrar henne och hennes bekanta. Det finns flera som gärna skulle bo i Hangö, men som helt enkelt inte har möjlighet till det på grund av den usla arbetssituationen.
- Det här är nog något som vi diskuterar tillsammans med mina kompisar. Vi är oroliga över den dåliga situationen i Hangö och diskuterar möjligheterna att flytta tillbaka för de som bor på annan ort.
Människorna försvinner med arbetsplatserna
Sture Söderholm(SFP) är fullmäktigeordförande i Hangö och säger att staden redan länge med oro har sett hur invånarantalet i Hangö dalar. Orsaken är arbetsplatser som har försvunnit, konstaterar han. Söderholm har också en annan förklaring till att det specifikt är unga som väljer att flytta bort.
- Det har skett en förändring i lagen. När jag var ung var man tvungen att vara mantalsskriven i sin hemkommun under studietiden. I dag mantalsskriver många ungdomar sig på studieorten för att få ekonomiska fördelar.
Hur ska staden göra för att få trenden att svänga?
- Jag tror nog att företag redan nu försöker anställa sådana som sedan flyttar in i Hangö. Förövrigt hör det till stadens uppgifter att skapa förutsättningar till inflyttning. Koverharköpet är ett exempel på det här. Vi hoppas att det ska öka inflyttningen i Hangö. Men det sker sedan när det sker. Dessutom gäller det för oss att erbjuda bra service; till exempel skolor för att locka nya Hangöbor.
Söderholm konstaterar att staden själv är en stor arbetsgivare och att det skulle vara bra att så långt som möjligt kunna anställa människor som flyttar in i staden.
- Det här är en viktig sak man borde komma ihåg, men det är ju inte ett argument som håller vid ett anställningsförfarande.
Själv har Söderholm varit mantalsskriven i Hangö i hela sitt liv och har inga planer att flytta bort.
Läs också:
Ungdomarna lämnar Västnyland
Flyttningsrörelser gynnar få kommuner - se läget nära dig