Både i Europa och här hemma odlades det rekordmycket vete under år 2014. Det har fått vetepriset att sjunka rejält, då de globala spannmålslagren är överfulla.
Under de senaste femtio åren har det inte odlats så mycket vete i Finland som i år.
Jordbrukare Johan Weurlander i Sjundeå odlar främst vete på sina åkrar. Enligt Weurlander har vetepriset inte varit så här lågt på tio år.
- Det tär på lönsamheten på gårdarna, säger Weurlander.
Det är väldigt många faktorer som påverkar prisnivån på spannmålsmarknaden.
Om kvalitén på vetet är god ger det förstås ett bättre pris berättar Kaija Viljanen vd på Avena Nordic Grain. Men då de globala spannmålslagren är överfulla blir utbudet ohjälpligt större än efterfrågan vilket påverkar priset negativt.
- De globala spannmålslagren har inte varit såhär fulla på de senaste 17 åren, enligt Viljanen.
Priset på säd varierar också mellan länderna. Just nu måste spannmålsinköparna i Estland betala ett betydligt högre pris för vetet.
Bönderna söker nya marknader
Några bönder i Sjundeå märkte att det var möjligt att få upp till 20 procent högre pris om de sålde sitt vete till Estland. Johan Weurlander är en av dem som valt att exportera sin säd till andra sidan viken.
- Jag har nu levererat drygt 150 ton säd till Estland, säger Weurlander.
Enligt Weurlander är det förstås lite mer arbetsdrygt att själv ordna spannmålstransporterna över till Estland. Han anser trots allt att det ändå lönar sig med tanke på att prisnivån är betydligt högre där.
På Avena Nordic Grain medger vd Kaija Viljanen att Estland för tillfället kan betala ett mycket högre pris för vetet än de övriga europeiska länderna.
Enligt Viljanen beror det här på att Estland förbundit sig att exportera mer spannmål än de själva kunnat producera och då blir de tvugna att köpa in vetet till ett högre pris för att fylla exportkvoten.