Det har blivit betydligt svårare att få ett bostadslån och efterfrågan på lån har varit låg i år. Under hösten har bostadslånen ökat en aning men det betyder inte att vi går tillbaka till den tiden då bankerna tävlade om att få ge lån.
År 2014 har den allmänna ekonomiska situationen märkts tydligt även inom bankvärlden. Trots att räntorna har varit låga har bostadsmarknaden varit lugn och efterfrågan på lån har varit svag.
I Hangö har den stora arbetslösheten inverkat på Nordeas verksamhet.
- Jämfört med 2013 har bostadslånen minskat med 20-25 procent, säger bankdirektör Henry Allén vid Nordeas kontor i Hangö.
Människor är mera försiktiga, man bygger mindre villor och köper mindre bostäder.
Mera bostadslån under hösten
På Andelsbanken Raseborgs verksamhetsområde, som består av Ingå, Raseborg, Hangö och Kimitoön, har man kunnat se en liten ljusning bland antalet bostadslån den här hösten.
- Vi ser en förbättring i oktober, november och december bland privata kunder, berättar Lars Björklöf, som är verkställande direktör vid Andelsbanken Raseborg.
Men om det här är en trend som kommer att hålla i sig också in på det nya året är svårt att säga, enligt Björklöf.
Man ser inte några tecken i samhället som skulle kunna vara orsaken till förbättringen för bostadslånen.
- Kanske det varit dåliga tider i en så lång period nu att kundernas behov av att renovera eller byta bostad har tilltagit, funderar Björklöf.
Svårt att få lån
Det är ingen dans på rosor att få ett lån för en bostad i dag. Kraven är betydligt högre nu än vad de var tidigare.
- I ett skede tävlade bankerna och delade rätt frikostigt ut banklån men den situationen som råder nu på finansmarknaden har skärpt kraven, berättar Lars Björklöf.
För att få ett bostadslån i dag krävs det att du har en förmåga att betala av lånet och att du har sparat ihop en egen andel på runt tio procent.
- Man måste titta från fall till fall hur mycket en person klarar av att låna, säger Henry Allén vid Nordea.
Banken gör också ett så kallat stresstest för att kolla att låntagaren klarar av att betala ifall räntan stiger till sex procent.
Gamla betalningsstörningar sätter käppar i hjulen
Det krävs också att du inte har några betalningsstörningar från tidigare. Det betyder att om du tidigare haft problem med att betala av dina lån så är det svårt att få ett nytt.
- Att ha gamla betalningsanmärkningar förhindrar inte att man får ett lån men då ska det bevisas klart och tydligt att det var en tillfällighet och att framtiden ser ljusare ut, säger Björklöf och tillägger att det här gäller både för privatpersoner och företag.
Björklöf tvivlar på att vi går tillbaka till tiderna då det var enkelt att få ett banklån.
- Då var det mera tro och hopp på att framtiden skulle föra något gott med sig men sådana situationer gäller inte nu, säger Lars Björklöf.
Det har också blivit svårare för företag att få banklån. Efterfrågan på lån bland företag har varit rätt stabil i år men bankerna har märkt att företag lånar pengar för kassabehov och inte för investeringar.
År 2015 blir som 2014
Henry Allén tror inte bankernas situation kommer att förändras under 2015.
- Det kan ta två till tre år innan ekonomin börjar komma igång, säger Henry Allén.