Tidningar är i fokus i veckans fredagssnack. Ute i vida världen snackar alla om terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdos och här på hemmaplan får vi snart se vad de nya omstruktureringarna inom KSF-media innebär för till exempel tidningen Västra Nyland.
Det nya året fick en sorglig start när 12 människor fick sätta livet till under en terrorattack mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris på onsdagen (7.1).
På sociala medier sprids blodiga bilder och video från terrorattacken som en löpeld.
Jussi Pullinen, nyhetschef på Helsingin Sanomat, uppmanar i en kolumn folk att tänka efter innan man delar de här videorna eller bilderna. Terroristernas mål är att så rädsla och ett nytt vapen är just sociala medier och internet.
Bilderna och videorna från attacken har lyckats sätta skräck i fredagssnackaren Mikaela Sonck.
- Jag blev så himla rädd. Jag började tänka hur långt steget är att det skulle hända på den redaktion jag jobbar på i Stockholm, som också gör provocerande program, säger hon.
Sonck berättar att hon spenderade två timmar på att läsa och få veta mer om terrordåden.
- Jag har klickat på allt jag har hittat, medger hon.
Satir är svårt
Satirtidningen Charlie Hebdos har publicerat karikatyrer på bland annat profeten Mohammed och gärningsmännen ska ha ropat att de hämnas profeten när de sköt på redaktionen.
Dan Idman anser att satir är svårt och besvärligt, men att ingen ska behöva dödas för det.
- Vart leder det här i förlängningen? Finns det någon annan som kan gadda ihop sig? frågar sig Mikaela Sonck.
Yttrandefriheten viktigast
Fredagssnackarna är eniga om att det är viktigt att våga säga sin åsikt också i framtiden. Annars ger man efter för terroristernas krav.
Sonck konstaterar att yttrandefriheten inte betyder samma sak i alla delar av världen och att det är just där det blir krockar.
- Man ska kunna tala om allting utan att behöva vara rädd för att bli nerskjuten, tycker Dan Idman.
Sonck påpekar att det är alltid bättre att driva med sig själv än med andra. När man skämtar eller gör satirteckningar så måste man också tänka på respekt.
- Men yttrandefrihet framför allt, säger Sonck bestämt.
Gemensamt material i KSF-tidningar
Här på hemmaplan är tidningar i fokus av helt andra orsaker. På tisdag ser vi resultaten av de omfattande organisationsförändringarna inom KSF-media. KSF-medias produkter ska förnyas och bland annat ska en redaktion göra gemensamt material för mediekoncernens olika tidningar. Det här inverkar bland annat på Hufvudstadsbladet och Västra Nyland.
Mikaela Sonck är skeptisk inför förändringarna.
- Jag är rädd för att det blir samma artiklar i båda tidningarna. Det behövs inte många sådana artiklar för att man ska säga upp den ena prenumerationen, säger hon.
Dan Idman har å sin sida redan varit med om att när han läser en notis från FNB så inser han att han redan läst den i någon annan tidning.
- Kommer ens KSF göra någon inbesparing om det här leder till att folk med två prenumerationer säger upp den ena? frågar sig Mikaela Sonck.
Fredagssnacket den 9 januari tar också upp rädsla för inbrott och politiker som börjar vakna upp lagom till riksdagsvalet i vår.
Dessutom berättar Dan Idman om sin fina slipsknut. Se slipsknuten i videon!