Sebastian Sohlberg i Sjundeå sparar in på transportkostnader då Ingå hamn satsar på spannmålsexport. Han ser satsningen som viktig och välkommen.
Sebastian Sohlberg på Malmgård i Sjundeå odlar spannmål och sockerbetor, kvalitetshö samt mindre mängder viltfoder och smådjursfoder.
Spannmålshandlaren Avena Nordic Grains storsatsning i Ingå hamn ser han som positiv.
- Det är en välkommen nyhet i annars ganska dystra tider. Ju närmare exporthamnen man är desto bättre är det.
Billigare transport
Sebastian Sohlbergs jordbruk är beläget knappa 20 kilometer från Ingå hamn. Det betyder att han får ett 5-6 procent bättre pris för sitt spannmål om han inte behöver frakta det så långt. Han är intresserad av att i framtiden utnyttja de nya exportmöjligheterna.
- Jo, absolut. Men det måste vara ett konkurrenskraftigt pris på exporten. Det är det ju ofta så Ingå hamn blir säkert aktuell för mig. Man får väl litet fundera på vad man sår så att man har exportmöjligheten också.
Väder, vind och politik
Priset på spannmål har länge varit dåligt. Här styr världsmarknadspriser mera än exporthamnar, säger Sebastian Sohlberg.
- Det är i mångt och mycket väder, vind och politik samt efterfrågan som avgör vad vi får för vårt spannmål. Samtidigt har exporthamnen en positiv inverkan eftersom den kommer att föra oss närmare börspriset i Rouen.
Förbättrade exportmöjligheter för ändå inte med sig några rappa byten av grödor på Malmgård.
- Växtföljden är viktig, den kan man inte seriöst tulla på. Något år kan man välja grödor men man måste ha en långsiktig plan annars fungerar det inte i längden.
Exportmöjligheten ger tio euro till på vissa grödor så då kan dom bli konkurrenskraftigare än andra grödor som ska fraktas in i landet eller har uppköpare på andra orter.
Ingen säker gröda
Man sår på våren och skördar på hösten och under den tiden hinner mycket ändra. Därför är det svårt att säga vilken gröda det gäller att satsa på idag.
- Man brukar ju säga att låg risk ger låg utdelning, hög risk hög utdelning. Satsar man mera så innebär det större risker men också möjligheten att göra en bättre ekonomi, säger Sebastian Sohlberg.
Han ser exporthamnen som en enbart positiv sak som också kan generera flera goda saker. Den kan ge Ingå sysselsättning och orten ett lyft.
För tillfället hoppas Sohlberg på rätt väderlek för sina grödor. Temperaturväxlingarna har gjort det svårt att planera arbetet, nu sätter han sitt hopp till ett litet snötäcke.
- Det kan förhoppningsvis skydda oss mot skador i höstvetet eller höstrågen. Så att vi kan göra fina affärer i exporthamnen i höst.