Det verkar råda en stor skepticism i Västnyland mot den planerade metropolförvaltningen i Nyland. Både planen och tidtabellen får kritik av de tjänstemän och politiker Yle Västnyland har talat med.
Regeringens lagförslag är som bäst på utlåtanderunda i kommunerna och målet är att nuvarande riksdag ska kunna godkänna lagen.
- Inte lyckas vi ro i land det här projektet under den här valperioden, säger Samlingspartiets Irene Äyräväinen som är ordförande för stadsstyrelsen i Lojo.
Stadsstyrelseordföranden Anders Walls (SFP) i Raseborg säger att riksdagen har för mycket att göra innan det blir riksdagsval i april. Därför hinner den inte med metropolfrågan.
- Det blir en fråga för kommande regeringsförhandlingar och det är det som blir avgörande. Den har ju inte väckt särskilt stor förtjusning i huvudstadsregionen i bland annat Esbo så i den här formen ser vi den knappast i slutändan.
Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa är också kritisk.
- De är duktiga om de blir klara med lagen, det kan man säga.
Randområden blir utanför
Metropolförvaltningen ska besluta om trafik, boende och markanvändning för maximalt 16 kommuner från och med år 2017.
Städerna i huvudstadsregionen tillsammans med Sibbo, Kervo, Tusby, Träskända, Kyrkslätt, Vichtis, Nurmijärvi, Mäntsälä, Hyvinge och Borgnäs utgör stommen.
Lojo och Borgå får ansluta sig om de själva vill det medan tio kommuner i Nyland lämnas utanför. Det betyder att hela Västnyland från Sjundeå till Hangö - utom Lojo - står utanför.
Juha-Pekka Isotupa i Sjundeå utgår ifrån att den bästa lösningen för regionen är att hela Nyland ingår i metropolen.
- Det beror lite på vilken uppgift metropolen får om det är bra eller dåligt för kommunen att vara med. Det är en konstig situation då man inte riktigt vet hur det ska vara, säger Isotupa.
Också Anders Walls i Raseborg tycker det är märklig situation. Han anser att man kunde bygga på Nylands förbund som redan är ett sammanbindande organ istället för att splittra kommunerna i Nyland.
Inom kollektivtrafiken finns det redan ett samarbetsorgan inom huvudstadsregionen.
- Med nuvarande strukturer kommer man redan ganska långt, säger han.
Också Lojo tvekar
Lojo har tidigare signalerat att man vill ta chansen och gå med i metropolförvaltningen, men nu säger Irene Äyräväinen från Samlingspartiet att det finns många frågetecken.
- Vi ger inte bort några mandat, men inte springer vi heller med håret på ända in i metropolen, säger hon.
Stadsstyrelsen i Lojo börjar på måndag (19.1) fila på sitt utlåtande och Äyräväinen misstänker att det behövs minst en måndag till innan staden är klar med sin åsikt.
Hon har också begärt Borgå skicka sin metropolutredning till Lojo eftersom den är så bra.
Sjundeå och Raseborg rädda bli utanför i trafikfrågor
I Sjundeå konstaterar kommundirektör Juha-Pekka Isotupa att det nu gäller att vänta och se samtidigt som kommunen gör upp sitt eget utlåtande om metropolen.
Eftersom pendlingen är en viktig fråga inom metropolförvaltningen så är det troligen bättre för Sjundeå att vara med än stå utanför, säger han.
- Det är som att säga att man är i Las Vegas istället för i indianreservatet. Det är så många i Sjundeå som pendlar. Jag är rädd för att om vi står utanför metropolen så har vi svårt att påverka hur utvecklingen av järnvägen vid Sjundeå blir.
Också SFP:s Anders Walls i Raseborg är rädd för att staden blir utanför då det handlar om utvecklingen av riksvägen eller järnvägstrafiken.
Han säger också att kommunernas makt reduceras allt mer då det bildas metropolområden och stora omsorgsdistrikt.
- Snart har vi ingenting kvar i kommunen att säga till om.