I senaste numret av Kyrkpressen frågar man sig om stiftet behöver en egen gård. De geografiska avstånden är stora och församlingarna har egna hus.
Direktor Björn Wallén är övertygad.
- Naturligtvis ska vi ha en stiftsgård. Den grundades ju som en samlingspunkt för hela Borgå stift men vi fungerar också i dialog med kulturlivet i form av seminarier.
Det här är ett område som vi håller på att utveckla för att profilera oss tydligare.
Det finns en beställning på kyrka-kultur konferenser som kommer att synas i en Edith Södergran retreat i april. En utbildning för lekmän inom kyrkan planeras och den erbjuds hela stiftet.
Svåra tider
Wallén ser samma tendens nu som under tidigare ekonomiska vågdalar i samhället. Företag och organisationer är försiktiga med att resa någonstans och betala för olika verksamheter. Samtidigt präglas Borgå stift av långa geografiska avstånd.
- Många församlingar har en krympande budget. Det är också en identitetsfråga. Vi lever i en centraliseringens kultur där målet är större enheter. Det här är en stor utmaning för små enheter som en folkhögskola eller en stiftsgård.
Symbolisk samlingsplats
Stiftsgården Lärkkulla är grundad år 1949 enligt svensk förebild i Sigtuna-stiftelsen.
Som stiftsgård i Borgå stift ordnas en stor del av kyrkans utbildning på Lärkkulla, stiftsgårdsretreater och retreater på Snoan, möten och seminarier i dialog med kulturlivet och samhället. Lärkkulla folkakademi ger undervisning i språk och musik. Stiftsgården har egen fri försäljning av verksamhet till kommuner och företag.
Men behöver då stiftet en egen gård? Tomas Ray, präst och stiftssekreterare är kluven.
- Det är fint att det finns ett sådant här ställe dit det är hemvant att komma på kurser och utbildningar. Samtidigt kan man fråga sig om dessa kurser inte kan ordnas annanstans också.
Unga på gång
170 ungdomar samlades till Ungdomens kyrkodagar på stiftsgården under veckoslutet. Många av dem är bekanta med Lärkkulla sedan tidigare.
- Jag har gått på musiklinjen här i olika repriser så det är som att komma hem, säger Olli Liljeström kommer från Åbo svenska församling, ursprungligen från Sibbo.
Åländska Elin Abrahamsson är tredje året på UK och funderar i år på äktenskapslagen, psalmbokstillägget och skol-och dagisgudstjänster
- Det är ett bra ställe. Allt är samlat och det finns tillräckligt med plats. Auditoriet fungerar bra.