Både kyrkoherde Pentti Raunio i Karis-Pojo svenska församling och kyrkoherde Anders Lindström i Ekenäsnejdens svenska församling talar för att Borgå stift ska behålla Lärkkulla som stiftsgård trots att de geografiska avstånden i stiftet är stora och församlingarna har egna hus.
Den stora förändringen i stiftsgården Lärkkullas verksamhet kom när diakon- och ungdomsarbetsledarutbildningen flyttades till Åbo.
Därefter har Lärkkulla inte längre haft någon kyrklig grundutbildning.
Lärkkulla består av två delar. Dels folkakademin, som ger undervisning i språk och musik, och dels stiftsgården, som ordnar fortbildning, kurser och retreater bland annat för församlingspersonal och medlemmar.
Ska stiftet ha sin egen gård eller kunde fortbildningen ske på olika håll i Svenskfinland?
Fingertoppskänslan för kyrkoherde Pentti Raunio i Karis-Pojo svenska församling är nog att man borde behålla Lärkkulla.
Det anser också kyrkoherde Anders Lindström i Ekenäsnejdens svenska församling. Han tror det är bättre att utveckla den verksamhet som finns och anpassa den till de utmaningar som finns.
- Min känsla är att Lärkkulla samlar väldigt många mänskor från stiftet just för fortbildningen och det är lite inkört. Och det där med inkört betyder inte att det är nedkört.
Vad betyder då stiftsgården för den lokala församlingen?
Stiftsgården är en kär granne, svarar Pentti Raunio och berättar att personalen i församlingen äter lunch där och att köket är jättefint.
Men när det gäller själva verksamheten i församlingen är det bara sporadiskt samarbete med Lärkkulla, förklarar han.
För Ekenäsnejdens svenska församling innebär Lärkkulla närmast ett ställe för personalfortbildning, säger Anders Lindström.
- Det som givetvis hör ihop med Lärkkulla är ju retreatgården Snoan och i och med dem som deltar i kurserna finns ett samarbete.
Via ljudlänken kan du lyssna på en intervju med kyrkoherdarna Anders Lindström och Pentti Raunio i God morgon Västnyland 19.1.2015. Redaktör Jonas Sundström.