Bildningsväsendet i Lojo kan kanske inte ta emot en del av de extra pengar Undervisnings- och kulturministeriet beviljade staden strax före jul.
Summan på 221 000 euro ska användas för att minska skolgrupperna. Samtidigt har Lojo i sin budget gått in för minskade timresurser och större klaser. Hur den här motstridigheten ska lösas vet inte bildningsdirektören Katri Kalske.
- Det här är en aning komplicerat. Kriterierna är litet svåra. Först hade pengarna beviljats enligt direktiv som fungerar för Lojos del. Då vi fick beslutet visade det sig emellertid att vi inte får minska resurserna i undervisningen i höst, säger Katri Kalske.
Hon säger att det är osannolikt att Lojo skulle riva upp sin budget för att ändra på de sparkrav som formulerats för bildningsväsendet. Kalske säger att bildningssektorn jobbar på en lösning som gör det möjligt för Lojo att ta emot pengarna. Målet här är mindre grupper i skolorna.
- Det skulle vara jättesorgligt om vi inte kan ta emot de extra pengarna, säger bildningsdirektören.
Källhagen vill ha specialungdomsarbetare
En annan del av summan ministeriet ger är till för att främja jämlikheten i skolan. Lojo beviljades 228 000 euro för det ändamålet.
I Källhagens skola i Virkby hoppas rektorn Monica Lemberg att skolan skulle få en del av pengarna. Hon vill gärna se att skolan får en specialungdomsarbetare för läsåret 2015-16.
- Jag upplever nog att vi på svenska sidan här i Lojo skulle behöva en specialungdomsarbetare. Det finns specialungdomsarbetare i Lojo, men de är finskspråkiga, säger Lemberg.
Specialungdomsarbetaren skulle vara till stor hjälp för elever med till exempel motivationsproblem.
- Det skulle betyda en vuxen till som kunde hjälpa på olika sätt. Ungdomsarbetaren kunde kanske åka hem till eleven, delta i lektionerna och vara med på rasterna. En extra vuxen person i skolan helt enkelt.
Kalske är positivt inställd
Hon säger att en specialungdomsarbetare kunde vara mycket bra i skolan också i förebyggande syfte.
- Då kunde vi kanske undvika riktigt extrema fall som leder till stora justeringar, säger Lemberg.
Bildningsdirektör Katri Kalske ställer sig positiv till Lembergs tankar.
- Vi har också tidigare fått pengar för att främja jämställdheten. De här pengarna är till för att utveckla motsvarande stödtjänster i skolorna och föra med sig någonting nytt.
Kalske understryker att de här pengarna inte får användas i undervisningen.
Bildningsnämnden i Lojo kommer sannolikt inte ännu i januari att behandla hur pengarna fördelas.
- På nämndens möte i februari (25.2) tas ärendet säkert upp, säger Kalske.
För att minska grupperna i skolorna fick också Raseborg och Sjundeå extra pengar. Raseborg fick 109 200 euro och Sjundeå 4 100 euro.