Det har blivit mindre attraktivt att vara kommundirektör i dag än tidigare, anser Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi. Hon förklarar varför det rör på sig så mycket i direktörsposterna i Svenskfinland just nu.
Förutom stadsdirektörerna i Raseborg, Lojo och Pargas meddelade Hangös stadsdirektör Jouko Mäkinen nyligen att också han avgår med pension.
En vecka tidigare kastade Jakobstads stadsdirektör Mikael Jakobsson in handduken för att spendera mera tid med familjen.
Vörås kommundirektör är sjukskriven till slutet av januari.
Dessutom finns det fyra lediga direktörsposter att söka på Åland.
Det är vårdreformen som har fått många direktörer att tappa motivationen för sitt arbete, anser Siv Sandberg. Tanken på att driva igenom en ny reform känns också för tung att axla.
- Flera av de kommundirektörer som väljer att avgå med pension har explicit nämnt vårdreformen som en orsak till att de vill avsäga sig direktörsposten, säger Sandberg.
Kommunernas får mindre rörelseutrymme
De senaste tio till femton åren har kommunernas rörelseutrymme krympt avsevärt.
Kommunerna har mindre pengar att röra sig med nu än tidigare. Direktören är mera pressad av lagstadgade uppgifter och krav på att gå ihop med andra kommuner.
- Om man jämför med hur det var på 1970 till 1980 talet när kommundirektörerna fick gå i bräschen för att bygga upp verksamhet så är det klart att jobbet som direktör är mindre attraktivt i dag, säger Sandberg.
Samtidigt är direktörerna mindre självständiga i dag i förhållande till politikerna. Kommunstyrelsens starkare roll har naggat kommundirektören i kanten.
Yngre vill inte axla det politiska ansvaret
Den yngre generationen är mindre intresserad av den politiska delen av arbetsuppgifterna.
- Yngre personer kan tänka sig att vara direktörer och chefer men tycker ganska illa om den politiska sidan av den kommunala verksamheten, säger Sandberg.
Den yngre generationen är heller inte särskilt villig att hänge sitt liv till kommunen, utan ställer högre krav på ett jämställt familjeliv.
- Ganska få är beredda på en karriär där man är tillgänglig dygnet runt och sätter all sin på kommunen, säger Sandberg.
Krav på att direktören ska klara allt
Liksom de politiska beslutsfattarna är direktören väldigt utsatt och genomlyst i samhället, anser Sandberg. Kravet från medborgarna är stort, trots att samhället i allmänhet ifrågasätter auktoritet.
- Jakobstads stadsdirektör Mikael Jakobsson sa att det är som att vara i ett akvarium att vara stadsdirektör. Pressen från sociala medier, medborgardiskussioner och kommentarfält upplevs av många direktörer som ganska jobbigt, säger Sandberg.
Därför är det viktigt att skapa ett klimat som inte skrämmer bort människor från direktörsposten i framtiden, anser Sandberg.
- Alla vet att ett ledarskap är ett lagspel, säger hon.
Turbulens och offentlighet påverkar lusten att bli kommundirektör