Om Västerby skola i Ekenäs läggs ner är det Österby skola som får öppna sina dörrar för eleverna. I år har Västerby skola 57 elever, Österby skola 106 elever.
Om det blir fler elever kan skolan förvandla datasal och musikrum till vanliga klassrum. Under rektor Klas Dahlqvists tid har man varit uppe 159 barn och tidigare år haft upp till 175 elever. Idag försöker man undvika alltför stora klasser och med fler parallellklasser behövs naturligt nog flere lärare. Enligt Dahlqvist har Österby skola kapacitet för ytterligare 3 undervisningsgrupper eller klasser, sedan är taket nått.
Farligt och råddigt?
Helena Lans, ordförande för Hem och Skola-föreningen vid Österby skola, oroar sig för att den nya skolvägen för Västerby-barnen är farlig och efterlyser trafikljus. Österby skola har nyligen blivit av med sin biblioteksfilial och nya arrangemang med dagvården har ännu inte fått sin slutgilitiga lösning i skolan.
- Vi ska inte glömma att Rävnäs-Kursand är ett tillväxtområde där många barnfamiljer troligtvis flyttar in. Deras barn kommer också att behöva dagvård och skola i Österby, säger Lans.
Kiilan koulu får tänka om
Om Klinkbacka finska skola läggs ner är det till Kiilan koulu som barnen flyttas. Skolan renoveras och utvidgas som bäst, men kanske inte tillräckligt. Visst borde man ha tänkt på det här scenariot tidigare, säger Kiila-rektorn Antti Jyrkkänen.
- Raseborg fattade beslutet att renovera Kiilan koulu och det var ett modigt beslut, baserat på de pengar som fanns. Men om man redan då hade visionen om ett större finskt skolcentrum just här då borde beslutsfattarna ha talat öppet om det, säger rektor Antti Jyrkkänen.
Idag hade han gärna sett att man isåfall hade byggt ett par klassrum till. Med Klinkbackabarn som flyttar in kan man inte hålla den nya moderna standard som det var tänkt att Kiilan koulu skulle ha. Specialklassernas rum måste nu tas i annat bruk och det var inte så det var tänkt.
Elevprognosen sade 167 elever för Kiila för innevarande år, i praktiken har man idag 230 elever. Det är en enorm skillnad konstaterar rektor och påminner om den spontana inflyttning som gör en situation med färre skolalternativ riskabel. Plötsligt kom det till exempel 15 nya elever från Estland som ingen hade räknat med.
- Tänk om Raseborg kunde låta bli att lägga ner sina skolor och istället hitta andra sätt att spara, funderar Jyrkkänen. Staden kunde vara den som bevarar sina skolor, med olika profil och linje. Det vore den bästa reklamen för nya potentiella inflyttare, anser Antti Jyrkkänen, rektor för Kiilan koulu i Karis.