I veckans Fredagssnack är det Egon Blomqvist och Kerstin Ståhlberg som sliter sofftyget och munlädret. Snacket fokuserar på jobb och arbetsliv.
Svenska Yle granskar arbetslivet i #Mittjobb. Piercingar och hudsmycken kan vara ett hinder för dem som jobbar inom kundservice. Bland annat har varuhuset Stockmann en policy om hur arbetstagarna ska se ut. Kerstin Ståhlberg är för direktiven.
- Du ska se representativ ut, säger Ståhlberg bestämt.
Inom restaurang- och hälsovårdsbranschen finns det restriktioner av hygieniska orsaker, men även i andra jobb spelar utseendet en roll.
- Speciellt i serviceyrket har det en betydelse hur du ser ut. Kunden väljer nog mellan en med stripigt och smutsigt hår och en som ser fräsch och välvårdad ut, säger Ståhlberg.
Så endast kompetensen är inte avgörande. Innehållet är inte allt, utan även skalet påverkar.
- Det kan nog avskräcka någon om man ser ut som en påfågel, säger Blomqvist.
Han menar att tiderna har ändrat. Tidigare var det striktare med klädkoden.
- När man for till huvudkontoret i Helsingfors utan slips och kavaj i slutet av 90-talet, så såg direktörerna nog lite snett på en. I dag är det mera ledigt. Jeans går bra, säger Egon Blomqvist som jobbar som punktlighetskoordinator på VR.
Stadsdirektören ska låta andra jobba
Lojo, Raseborg och Hangö söker ny stadsdirektör. Bland de här har Raseborg kommit längst med rekryteringsprocessen. 13 män sökte jobbet.
- Det borde vara en visionär. En som inte blandar sig i detaljer, utan någon som ser målet med Raseborg, säger Ståhlberg.
- Stadsdirektören leder hela orkestern, men han ska också låta förtroendevalda sköta sitt, fortsätter Blomqvist.
Snackarna efterlyser mer arbetsro inom staden. Förutom det här ska en stadsdirektör också vara bra på psykologi.
- Det ska vara någon som har förmågan att ta människor på rätt sätt. Man ska också ha bra kontakter. För det finns alla möjligheter i Raseborg. Det är en outnyttjad oas.
Listan på kriterier blir bara längre och längre. Det är inte lätt att få oasen Raseborg att blomma. På vägen finns många hinder.
- Det är svårt att förverkliga något i den här landsändan. Om tjänstemännen kommer på en bra idé, så sätter de förtroendevalda käppar i hjulet och tvärtom. Det är som om de skulle dra åt olika håll, säger Blomqvist och får medhåll av Ståhlberg.
- Det verkar som att man inte ville utveckla regionen. För då kommer det människor hit och man måste ändra på saker, säger Ståhlberg.
Slå ihop jobben
Då Lojo, Raseborg och Hangö söker nya direktörer ser Kerstin Ståhlberg möjligheten att slå ihop jobben. Hon leker med tanken på en direktör för hela Västnyland.
- Varför kunde man inte ha en borgmästare för hela regionen, för Lojo, Raseborg och Hangö?
Det är inte bara i Västnyland där stadsdirektörspallarna blir tomma. Mikael Jakobsson, stadsdirektör i Jakobstad meddelade tidigare i veckan att han avgår. På Åland finns det flera lediga direktörsposter.
- Det blåser nog hårt på ledarposterna. Jag tror de jobbar långa dagar och de har inte så mycket tid att vara med familjen. Därför söker äldre de här jobben, säger Blomqvist.
Fredagssnackarna ser både för- och nackdelar med att stadsdirektören bor i samma stad som hen jobbar i.
- Du vet mera vad som händer i staden om du också bor i den, men samtidigt finns det en risk att du blir för insyltad. Bor du utanför staden får du kanske ett bättre perspektiv.
S:t Michel ordnar en öppen frågestund för stadsdirektörskandidaterna dit fullmäktigeledamöter, men också invånare får komma och ställa frågor. Snackarna tänder på konceptet.
- Jo, jag kunde gå till ett sådant möte för att titta och lyssna vilka kandidaterna är. Där är ett förslag till Raseborg, säger Ståhlberg.