Då Ekåsen blir stadshus leder detta till en flytt- och renoveringsrumba utan like i Ekenäs. Den ser från början ut att ha en orealistisk tidtabell. Förvaltningsdirektören, det vill säga sjukvårdsområdets expert på lokaliteter, är den som är skeptisk.
Inom några månader börjar en flyttningsrörelse som ingen sett maken till förut inom vården i Ekenäs, allt på grund av att Ekåsen ska bli Raseborgs stadshus. Gabriela Erroll, förvaltningsdirektör för Västra Nylands sjukvårdsområde ser redan i det här skedet att tidtabellerna kanske inte håller.
- Tidtabellen är tight, jag vågar nog påstå att den börjar vara ganska orealistisk. Så där bara "remppar" man ju inte, säger Gabriela Erroll, förvaltningsdirektör för Västra Nylands sjukvårdsområde. Man bör först veta i vilket skick fastigheten är, sedan bör man givetvis veta exakt vilka funktioner som ska in så man vet hur mycket människor som snurrar i byggnaden. Sedan måste man göra en ordentlig planering på renoveringen och ha en förnuftig kostnadskalkyl. Allt sådan tar tid. Jag är nog skeptisk.
Fiffig lösningsmodell
Flyttrumban börjar med att den gamla bb-flygeln på Västra Nylands sjukhus ska utrymmas och där finns en hel del verksamhet. Den ska vara tömd i sommar. Efter smärre förändringar i bb-flygeln ska sedan Ekenäs hälsovårdsstation flytta in dit. Ekenäs hvc ska grundrenoveras för cirka 3,5-4 miljoner euro och efter det den fastigheten ett psykiatricenter, all psykiatrisk vård ska flytta in där förutom öppenvården. Efter att psykiatripatienterna flyttat till det nya psykiatricentret ska sedan hela Ekåsen-fastigheten ses över. Allt detta ska vara färdigt under år 2016 så att Raseborgs har ett nytt stadshus den 1.1.2017.
- Lösningsmodellen att hvc och vår jourpoliklinik jobbar vägg i vägg och har laboratoriet ovanpå är fiffig. Det är närmast tidtabellen och den större helhetslösningen som blir lidande.
- Men vi ska försöka vara otroligt smidiga och flexibla på sjukhuset och göra vårt bästa för att få in den verksamhet som ser ut att kunna bli husvill, säger Erroll och syftar på bland annat gynekologiska och barnavdelningen som ska ut från bb-flygeln. De största utmaningarna ser jag ändå att gäller jourpolikliniken som redan nu är trångbodd.
Sjukhusets och stadens tjänstemän har tillsammans haft en utrymmesgrupp som grunnat över det stora vårdpusslet.
Då staden köpte Ekåsen fanns det inskrivet i intesionsavtalet att staden skulle uppföra en stor tillbyggnad till sjukhuset, men den har försvunnit med åren. Nu finns endast ett tjugotal vuxenpatienter kvar på Ekåsen, i tiderna har det funnits 600.
26.1.2015 Samma jour sköter fysiska och psykiska krämpor
26.1.2015 Ny psykiatrisk byggnad i Lojo
Nedan en film från år 1968 om livet på Ekåsen och samhällets syn på de som varit intagna på "Ekåsens centralsinnessjukhus" som det hette då.