Strängare krav för bostadslån har lett till att både privatpersoner och banker håller i sina pengar. Trots att bostadsmarknaden ännu är trög så ser fastighetsmäklare i Västnyland en liten ljusning sedan slutet av förra året.
Trots att det är köparens marknad just nu när räntorna är låga, är bostadsmarknaden fortsättningsvis trög.
- Både människorna och bankerna är försiktiga, konstaterar Lea Adolfsson, fastighetsmäklare som säljer fastigheter på området mellan Hangö och Ingå.
Att både bankerna och privatpersoner håller i sina pengar leder till att bostadsmarknaden stagnerar.
- Bostadsmarknaden stannar när ingen vågar göra nånting, säger Lea Adolfsson.
När en ung person inte får lån, leder det till att småhusen inte går åt, enligt Adolfsson.
Hon menar att när en ung person med en liten bostad vill köpa något större men inte får banklån, så blir resultatet att kedjan bryts och småhus förblir osålda.
Lägenheter går åt
Den tidigare småhustrenden har vänt - nu är det aktielägenheterna som går åt medan efterfrågan på småhus är låg. Det här har både Adolfsson och mäklarkollegan Sebastian Karjalainen vid Sb hem märkt av.
Adolfsson tror att det är kostnaderna som styr. Man tror helt enkelt att det är billigare att bo i en aktielägenhet än i ett småhus.
- Det är bekvämt, du behöver inte göra snöarbeten eller trädgårdsarbeten, konstaterar Lea Adolfsson.
De båda fastighetsmäklarna har också märkt att köpare fått pruta på storleken och köper mindre bostäder i dag än tidigare.
Fler visningar och köp
Trots den tröga bostadsmarknaden har både Adolfsson och Karjalainen märkt av ett uppsving på marknaden i Västnyland sedan slutet av 2014.
Fastighetsmäklarna har haft mera arbete och visningar och fler köp har gått igenom än i höstas, enligt Adolfsson.
- Vi hoppas att uppsvinget ska hålla i sig nu på våren och förhoppningsvis hela året för att sedan ta ordentlig fart år 2016, som man förutspår, säger Sebastian Karjalainen.
Folk vill köpa men får inte lån
Under början av 2000-talet var det relativt enkelt att få ett banklån och bankerna tävlade nästan om att få ge banklån åt folk. Men de tiderna är förbi. I dag är kraven för att få lyfta ett banklån mycket strängare och det har också inverkat på bostadsmarknaden.
- Den stora utmaningen är att folk skulle vilja köpa men de kanske inte har någon som går i borgen för ett eventuellt lån och det vållar problem, förklarar Sebastian Karjalainen.
Ett nytt krav är att låntagaren har sparat ihop eget kapital. Enligt Karjalainen är den här regeln inte huggen i sten, det beror från fall till fall.
- Det finns banker som finansierar till hundra procent men det beror på hurdan inkomst och hurdana säkerheter man har.
Karjalainen tipsar att det lönar sig att höra sig för på olika banker och inte bara den egna banken när det kommer till bostadslån.
Att hyra lönar sig inte alltid
En av de större problemen just nu är, enligt Karjalainen, att hyrorna är jättehöga för tillfället. I många fall så lönar det sig att köpa bostaden istället för att hyra den.
- Vi har haft många fall där det har blivit billigare att ta ett lån och köpa. Då betalar du åt dig själv och bostaden blir i något skede din, säger Sebastian Karjalainen.
Men finländare är livrädda för att ta lån. Det anser både Karjalainen och Lea Adolfsson. Folk är också rädda för att bli permitterade eller uppsagda.
Adolfsson och Karjalainen är båda ense om att media har en stor inverkan på bostadsmarknaden. Målar media upp väldigt dystra tider och lyfter upp permitteringar och uppsägningar så påverkas människor av det och blir mer försiktiga.
Läs också:
Banklånens guldålder är förbi