Det finns ingen skolkurator i Svenska samskolan i Tammerfors, trots att elevhälsovård i privata skolor numera är på stadens och kommunernas ansvar. De nya lagarna och behörighetskraven har ställt till det även för många skolor i Svenskfinland.
I augusti förra hösten trädde en ny lag i kraft som höjde behörighetskraven för skolkuratorerna i Finland.
Vid årsskiftet kompletterades elev- och studerandevårdslagen och gjorde kommunerna ansvariga för kurators- och psykologtjänster i privata skolor och yrkesskolor. I Tammerfors, som är en väldigt finskspråkig stad, har staden misslyckats med sitt uppdrag.
Den gamla skolkuratorn gick i pension vid årsskiftet och sedan dess har Svenska samskolan i Tammerfors varit utan skolkurator.
Enligt Ronny Holmqvist, rektor för Svenska samskolan i Tammerfors, kom beslutet om den nya lagen väldigt snabbt på. Tammerfors stad har helt enkelt inte hunnit med.
- Den nya lagen har varit en snabb process. På många håll har det varit ganska stressigt. Staden har kanske helt enkelt inte hunnit förverkliga den nya lagen. Ekonomin kan också ha ett finger med i spelet, säger Holmqvist.
Dessutom är kravet på en behörig, svenskspråkig skolkurator en utmaning i det annars så finskspråkiga Tammerfors. Holmqvist är oroad över att det finns barn som inte vågar be om hjälp, när de vet att det inte finns någon kurator på plats.
- Det är ju eleverna som lider, lärarna lider. Lärarna får jobba extra och ta hand om saker som annars skulle höra till kuratorns arbetsuppgifter. De försöker ge en hjälpande hand, säger Holmqvist.
Andra kommuner har också haft problem
Det finns drygt 40 svenskspråkiga eller tvåspråkiga kommuner i Finland. Av dem har ett tiotal haft problem att hitta skolkuratorer, uppskattar Kurt Torsell, tidigare expert på svenska undervisningsärenden på Kommunförbundet och numera bildningsdirektör i Sibbo.
I synnerhet i Österbotten tvingas många skolkuratorer utbilda sig på nytt för att uppfylla de nya behörighetskraven. Torsell tycker därför att lagen om de nya behörighetskraven har skapat onödiga problem.
- Det är ju alltid olyckligt om en kurator har varit behörig och sedan är man helt plötsligt inte behörig. Skolkuratorernas kunskaper har ju inte ändrats och det känns ju säkert jobbigt för dem som sitter i den där smeten, säger Torsell.
Skolkuratorerna får mera jobb
Raseborg har inte haft svårigheter att hitta behöriga skolkuratorer på svenska. Skolkuratorerna har däremot fått flera elever på sitt ansvar.
I samband med den nya elev- och studerandevårdslagen har Raseborg nämligen finansiellt ansvar för yrkesutbildningen på andra stadiet inom kommunens gränser.
Det betyder att ytterligare flera hundra elever ska fördelas mellan de redan befintliga skolkuratorerna, förklarar Raseborgs bildningsdirektör Robert Nyman.
- Sammanlagt börjar en skolkurator nu ansvara för 450 till 800 elever, beroende på hur många enheter kuratorn har och vilka andra uppgifter hon eller han ska sköta om, säger Nyman.