Det kostar i medeltal strax över 1000 euro i året både att rida och spela ishockey för en tolvåring i Västnyland . I Yle Västnylands undersökning var de hobbyerna de dyraste då jämförelsen bestod av träningskostnader på grundnivå. Tredje dyrast var att spela något instrument i ett musikinstitut.
Billigast är det att friidrotta, det kostar i medeltal endast 85 euro i året, utan tävlingskostnader eller liknande. Till medelprisgrenar kan räknas fotboll med medelpriset 360 euro i året och innebandy med 380.
En del hobbyer kostar ganska lika mycket i hela regionen, exempelvis dans (cirka 250- 300 euro). Däremot så varierar summorna mycket då det gäller innebandy, från 30 euro till närmare 900.
Trots ett högt pris har också ridningen rätt jämna regionala priser (på båda sidorna om 1000 euro). Ju närmare Helsingfors de västnyländska kommunerna ligger desto dyrare blir hobbyerna överlag.
Angela Westerlund är mamma till två barn med flera intressen och hon lägger många hundralappar i året på barnens hobbyer:
- I längden blir det dyrt när båda barnen håller på med olika saker, säger hon.
Se hobbypriser i Västnyland
Välj olika hobbyer med hjälp av knapparna nedan.
((vis:890997))
Inte bara medlemsavgifter
Förutom de obligatoriska avgifterna tillkommer kostnader för exempelvis både längre och kortare resor och transporter till träningar. Turneringar, tävlingar och läger kan kosta allt mellan några tior upp till flera tusen, ofta beroende av nivå.
Många gånger samlar exempelvis ett idrottslag in pengar genom olika sorts försäljning eller genom att söka sponsorer vilket föräldrar speciellt med flera barn kan uppleva som ansträngande.
- Nu blir det i längden dyrt när båda håller på med olika saker. I många fall blir det också orimligt dyrt när det blir frågan om läger resor och liknande, säger Westerlund.
Kommer billigt undan
Hon ser ändå att eftersom hennes barn sysslar med exempelvis orientering och innebandy så kommer hon billigt undan jämfört med om barnen skulle ha ishockey som hobby. Hon säljer ogärna något för att samla in pengar till lagen:
- Allt som handlar om basarer och försäljningar tar bort från vår fritid, det som vi föräldrar gör. Då är det bättre att betala en summa, säger Westerlund.
Svårt att ge en summa
Yle Västnylands jämförelse ger en fingervisning om vad de olika hobbyerna kan kosta, men är endast riktgivande och baserar sig på uppgifter från föreningarna. Då det gäller idrott ansåg de flesta föreningar att det var knepigt att ge en tydlig helhetssumma av vad det kostar.
Exempelvis träningarnas eller övningarnas kvalitet kan skilja och gruppstorlekarna kan variera, så också exempelvis tränarnas kunskaper. Antalet träningar varierar i lagsporterna och fler träningar betyder ofta större hallhyror.
Mycket av kostnaderna för ett lag beror också på hur mycket pengar föräldrarna och laget samlar in genom exempelvis försäljning och sponsorer.
Varierande avgifter
Överlag har föreningarna varierande sätt att ta in pengar på. I en del medlemsavgifter ingår mer eller mindre allt, i andra föreningar betalas utöver medlemsavgifterna både månadsavgifter, licenser och försäkringar. Dessutom finns ofta olika former av rabatter såsom syskonrabatter eller möjlighet till frielevsplatser.
I undersökningen har använts ett fiktivt exempelbarn, en tolvåring som tränar, det vill säga utövar sin hobby på grundnivå, inte på tävlingsnivå. I priset har inte räknats in turneringar, tävlingar eller motsvarande.
I ridningen utgår summorna från att höstterminen är 16 lektioner och vårterminen 18 (för att kunna vara jämförbara med exempelvis antalet danslektioner under en termin).