Katarinaskolans elever äter lunch som tillreds på närmare håll än i höstas. Maten smakar bättre och får godkänt.
8-åriga Freja Backman tyckte inte om maten som transporterades från Helsingfors.
Den kunde vara kall och smaka konstigt. I dag får skollunchen bättre betyg.
- Den har nog blivit ganska mycket godare men det varierar jättemycket. Ibland slänger jag litet mat, om den inte smakar bra. Andra dagar är det gott och då äter jag mycket. Köttbullar och mos är min favoriträtt. Biff går också bra.
Nya smaker
Majs i soppan har inte varit så populärt och kanske nytt för många unga gommar. Även om dagens köttsoppa inte heller får fulla poäng så säger Freja Backman att hon nog alltid blir mätt av skolmaten. Om dagens rätt inte är den rätta så fyller hon på med bröd.
Agneta Mannström är lärare för årskurs 2 i Katarinaskolan i Karis. Hon säger att den nya maten allmänt taget har mottagits mycket väl bland skolbarnen.
- Eleverna äter nog och äter bättre än i höstas. Då var det ganska många klagovisor per dag men nu har jag inte hört några. Det är klart att om barnen inte tycker om en speciell maträtt så är det ingen skillnad vem det är som tillreder den.
Mannström tror att den godare maten kan bero på bättre råvaror. I varje fall smakar den annorlunda och bättre.
Makaronerna som kokades i Helsingfors och fraktades till Karis var inte populära då de serverades vid lunchen kvart i elva.
- Det var litet si och så med potatisen också men nu är den bra och jättegod, säger Agneta Mannström. Det handlar om husmanskost.
Arméns mat går hem
Det är Leijonacatering i Dragsvik som lagar mat till Freja och de andra barnen i Katarinaskolan i Karis. Ungefär 720 portioner direktupphandlas av Leijonacatering som också betjänar Karis högstadium och Karis-Billnäs gymnasium.
Flera olika kök i staden har efter årsskiftet ökat sin produktion för att mätta skol- och dagisbarn i Karis och Svartå medan centralköket i Karis renoveras. Fazer Food Services i Helsingfors ville inte fortsätta som matleverantör tills renoveringen är klar vid påsk.
Priserna per portion varierar en aning mellan skolorna i Raseborg och är inte helt jämförbara. Vissa skolor kan koka potatis, ris och pasta själva, andra inte. Det tillkommer också kostnader för personal förutom kostnader för mjölk, margarin och bröd.
I snitt kostar en skollunch i Raseborgs skolor 3,17 euro per portion på lågstadiet och 3,20 euro på högstadiet. Dietportionen kostar 3,66 euro. Leijonacatering tar ett högre pris för dietmaten.
Fungerande arrangemang
Kosthållschef Tove Damén-Wikholm bekräftar att man nu fått en mycket positiv respons för skolmaten.
- Det är jätteroligt både för kunderna och kosthållsenheten.
Det kök som nu har producerat litet mera är det utlokaliserade Karis centralkök som har verkat i Axxells gamla lokaler på Stabsgatan. Det har gjort mat till hela Svartåområdet det vill säga både svenska och finska skolor samt daghem. Där utökades personalen med en person som varit omplacerad och kom tillbaka tidigare på halvtid.
Extra insatser i andra skolkök hade krävt personalrekrytering och utökad maskinpark för att tillaga flera portioner, vilket först planerades.
- Det skulle inte ha lönat sig med tanke på att det ändå handlar om tre månader och inte bara någon vecka. Saken löste sig genom att Leijonacatering kunde ta hand om portionerna.