I vår fortsätter arbetet med att uppdatera kommunens register med alla byggnader som finns i Sjundeå. Efter att omkring en femtedel av byggnaderna i Sjundeå har gåtts igenom, kan byggnadsinspektör Kenneth Flythström berätta att det finns en hel del brister.
I somras och i början på hösten inspekterade en praktikant byggnaderna i en del av Sjundeå centrum och österut, bland annat längs Sjundbyvägen.
Antalet byggnader som granskades var ungefär 450 stycken. Det fanns oklarheter i ungefär hälften av dessa, berättar byggnadsinspektör Kenneth Flythström. Kommunen ville då ha tilläggsutredning.
Arbetet går bland annat ut på att kontrollera att de byggnader som finns i kommunens register fortfarande finns i verkligheten och också att kontrollera om existerande byggnader saknas från registret. Inspektionen sker bara utomhus.
Oklarheter då bygglov ska beviljas
För Sjundeå kommun har bristerna i registret lett till olika slags problem. När bygglov ska beviljas borde kommunen förstås veta vilka byggnader som redan finns på gården.
För kommunen blir det extra pappersarbete med magistraten, som har frågor om brister i sitt register över hus som har haft slutsyn.
Många bor i hus som saknar slutsyn
Att någon bor i ett hus som inte har genomgått slutsyn kan betyda säkerhetsrisker, säger Flythström.
- Det finns en hel del byggnader som är färdigbyggda men slutsynen är ogjord.
Olovliga byggen
Flythström berättar att det händer att någon börjar bygga när bygglovet har föråldrats. Men han har inte stött på att någon börjar bygga ett småhus utan att alls ha sökt lov. Men däremot nog andra byggnader.
- Det är mest frågan om mindre ekonomibyggnader och sådant.
Bygget blir på hälft
Byggnadstillsynen stöter också på fall där någon har lämnat bygget på hälft då pengarna är slut. Här vill Flythström att kommunen drar upp riktlinjer för hur man ska göra. Kommunen kan kräva att bygget slutförs. Men Flythström säger att det är svårt att kräva, om det inte finns möjligheter att bygga.
Det kommer att räcka flera år innan byggnadstillsynen i Sjundeå har inspekterat alla byggnader i kommunen.
Kommunen ville ha varningsskylt om övervakningskamera
Sjundeåbon Pirjo Perttilä är en av dem som fick lapp i brevlådan om att en inspektion kommer att göras på gården. Hon anser att det är bra att det här arbetet görs.
Efter inspektionen kom ett brev från byggnadstillsynen om att allt är i sin ordning med Perttiläs hus, förutom att det borde finnas ett klistermärke som varnar för att hon har en övervakningskamera på gården.
Men Pirjo Perttilä satte inte upp något klistermärke. För hon har läst tidningen Omakoti som har rett ut att det inte måste finnas något klistermärke som varnar för övervakningskameror på privat gård.
Men kameran får inte riktas så att grannens område eller förbipasserande filmas.
Kommunen saknade hus fastän ägaren hade alla papper i skick
En Sjundeåbo, som inte vill säga sitt namn, berättar att det gick riktigt sakligt till då praktikanten från byggnadstillsynen kom på inspektion.
I kommunens register saknades en anteckning om en av byggnaderna på mannens gård, men det visade sig att han nog hade alla papper i ordning.
Sjundeåbon anser det är bra att Sjundeå uppdaterar sitt register över byggnader.
Hoppas på gemensamma förråd för snyggare grannskap
En Sjundeåbo som vill vara anonym hoppas att det skulle bli enklare att få bygglov för förrådsbyggnader som grannskapet gemensamt kunde använda. Det skulle bli snyggare omgivning, om båtar och släpkärror förvarades inne i byggnader i stället för att finnas under presenningar här och där.
Byggnadstillsynen i Sjundeå behöver mer arbetskraft
Byggnadstillsynen i Sjundeå har haft för liten personalstyrka de senaste två åren, enligt byggnadsinspektör Kenneth Flythström. Han är nu den enda byggnadsinspektören. Dessutom finns bara en sekreterare som arbetar fyra dagar i veckan. För två år sedan fanns det två byggnadsinspektörer och en sekreterare som arbetade heltid.
Senast i det skedet att byggandet igen tar fart i Sjundeå behöver personalstyrkan öka, enligt Kenneth Flythström.