Den varma vintern gör inte att speciellt många fåglar låter bli att flytta söderut. Däremot märks det på fåglarnas beteende att det är ovanligt varmt. Det säger biologen och fågelskådaren Mikael Kilpi.
Skärgårdsekologen och fågelskådaren Mikael Kilpi står vid Stadsfjärden i Ekenäs och tittar på en havsörn som cirklar runt ovanför vattnet. Den spanar troligtvis in knipor som finns vid stranden längre bort. Framför restaurang Knipan simmar ett par storskrakar.
Allt är mer eller mindre som det ska, även om fjärden aldrig har blivit istäckt den här vintern.
- Allt är väldigt förutsägbart, de här fåglarna ska finnas här på vintern och de stannar här på fjärden så länge den är isfri, konstaterar han.
Bara några konstigheter
Mikael Kilpi bor i Hangö och iakttar aktivt fågellivet där. Han säger att flyttfåglarna påverkas betydligt mindre av den varma vintern än man lätt vill tro.
- Det är väldigt få fåglar som normalt inte brukar finnas där, som jag har sett i år, säger han. I Hangö har jag bara sett några konstigheter, som till exempel nötväckor och en trädlärka som har övervintrat.
Enligt honom lurar man sig lätt att tro att våren lockar tillbaka alla flyttfåglar i förtid.
- Det är nog så att vi får vänta på att de stora mängderna flyttfåglar på riktigt börjar komma tillbaka.
Vårkänslorna vaknar
Däremot påverkas fåglarnas beteende av det varma vädret. Talgoxarna, koltrastarna och grönfinkarna sjunger redan och tänker på den stundande våren.
- Det kan man ju göra om vintern har varit bra och man är i gott skick. Då finns det ju den möjligheten att man genast kan sätta i gång och häcka när det på våren blir läge att göra det, säger Kilpi.
De som stannar har en fördel
Enligt Mikael Kilpi är det alltså de fåglar som normalt också stannar här som har påverkats mest av den varma vintern. Och allt tyder på att de har klarat sig väldigt bra.
Koltrasten är ett exempel på en fågelart där en del väljer att flytta söderut medan andra väljer att stanna kvar här. Då vintern har varit gynnsam har de som har valt att stanna en klar fördel jämfört med de som har övervintrat på sydligare breddgrader.
- Den gamla sanningen är att den som är först i kvarn han mal. De hanar som har ett färdigt revir då damerna dyker upp, har betydligt bättre förutsättningar än de som kommer tillbaka från Mellaneuropa.
Förändring på längre sikt
På kortare sikt har en eller två varmare vintrar inte någon större betydelse för fåglarnas del, däremot påverkar den globala uppvärmningen på längre sikt, säger Mikael Kilpi.
- Det innebär att arter som vanligtvis är mera sydliga kan etablera sig här, så det pågår en långsam förändring i fågelfaunan hela tiden.
Ett markant exempel, som många säkert har märkt i sina trädgårdar, är att gråsparven håller på att försvinna och i stället ersätts av pilfinken.
- Det är ett relativt nytt fenomen att pilfinken har tagit över gråsparvens roll.
Nöjda fågelskådare
Som fågelskådare klagar Mikael Kilpi i alla fall inte på den varma vintern eftersom det innebär att han lyckas se många arter redan vid årets början.
- Och det är ju alltid kul, säger han.