Primitivt och utan positiva effekter beskrevs stenkrossen av de mest kritiska deltagarna. Förespråkarna lyfte upp den sysselsättande effekten. Miljöbedömningen av Rudus utvidgningsplaner av stenkrossverksamheten i Ingå presenterades i går (12.2).
I går presenterades miljöbedömningen av Rudus planerade utvidgning av stenkrossverksamheten i Joddböle i Ingå. På mötet hördes åsikter såväl för som emot planerna, stämningen var också stundtals rätt spänd.
I Joddböle skulle om Rudus planer blir verklighet skapas Nordens största stenbrott. I närheten planeras också både LNG-terminal och mottagning, lager och export av spannmål.
Flera olika konsekvenser
Miljökonsekvensbedömningen presenterades av överinspektör Martti Pelkkikangas vid Nylands Närings-, miljö- och trafikcentral. Han tyckte det inte var så underligt att många var rätt upprörda på mötet.
- Vi på NTM-centralen har blivit mycket kontaktade av ortsbor och det är ju klart att ett sådant här projekt har konsekvenser bland annat på grundvattnet. Den orsakar också buller och påverkar luftkvaliteten, säger Pelkkikangas.
Han säger att processen nu framskrider som så, att olika myndigheter och invånare har sextio dagar på sig att ge utlåtanden i saken.
- Efter det har vi två månader på oss att ge vårt utlåtande, säger Pelkkikangas från NTM-centralen.
Allas åsikter beaktas
Pelkkikangas säger att alla, också de kritiska Ingåbornas, åsikter tas i beaktande.
Han säger att inget beslut fattas utan att NTM-centralens åsikt har tagits i beaktande.
- Kommunen ska också ta ställning i sin planläggning och det krävs också ett miljötillstånd, säger han.
Huruvida miljökonsekvensbedömningen är tillräckligt noggrann vill Pelkkikangas inte ta ställning till.
- NTM-centralen kommer noggrant att gå igenom den här beskrivningen och dess tillräcklighet innan vi ger något utlåtande, säger han.
Hämtar nya skattebetalare
Mötet ordnades i Ingahemmet med knappt 100 personer på plats.
SFP:s fullmäktige- och styrelseledamot Kaj Karlstedt sade att Ingå behöver de arbetsplatser utvidgningen av stenkrosset hämtar.
- Den vägen får kommunen också nya invånare, skattebetalare som kommunen behöver, sade Karlstedt.
Ingåbon Jan Boethius samlade en del applåder då han konstaterade att stenkross i mervärde är ungefär det mest primitiva man kan syssla med.
- Det skapar nästan inga arbetsplatser, det finns nästan inga positiva effekter men det finns betydande effekter på omgivningen. Det är tyvärr på det sättet att det kommer att skrämma bort människor från kommunen, sade Boethius.
Tufft att vara realist
Kaj Karlstedt var faktiskt en av de få mötesdeltagare som ställer sig positiv till planerna.
- Ibland är det tufft att vara realist. Mångas åsikt här bygger på rädslor, människor är rädda för sådant de inte känner till.
Karlstedt säger att många är rädda för förändringar, men förändringar är nödvändiga för utvecklingen.
- Vi måste hitta de positiva sakerna och i beslutsprocessen måste vi plocka bort det farliga. Ansvaret ligger hos myndigheter, men också hos politiker, säger Karlstedt.
Rudus är seriöst
Han säger att myndigheterna i sista hand fattar besluten men att planläggningsfrågorna avgörs i kommunfullmäktige i Ingå. Trots att Karlstedt i princip är för Rudus utvidgningsplaner, ställer han sig delvis kritiskt till dem.
- Jag litar ändå på Rudus som ett trovärdigt och seriöst företag som kan den här businessen och att bolaget kommer med ett alternativ vi kan godkänna, säger Kaj Karlstedt.
Läs också att rapporten berättar hur grundvattnet påverkas, om Pro Ingås farhågor och hur stolarna tog slut på info.