Två välsmorda munläder sitter i den blåa studiosoffan på Gustaf Wasas gata i Ekenäs. Nu är det dags för Lena Selén och Egon Blomqvist att ventilera känslorna som byggts upp den här veckan.
Småbåtshamnen i Ingå ska växa med det dubbla. I framtiden kan över 1000 båtar töja fast vid bryggorna i kyrkbyn. Innan det är verklighet finns det flera utmaningar som ska lösas.
- Ingå har en pärla i småbåtshamnen. Utvecklar man den så finns det ett större kundunderlag för butiker och service i kyrkbyn, säger Selén som själv bor i Degerby i Ingå.
Kommentarerna på webben är inte lika optimistiska. En kommentator föreslår ironiskt att ortsborna flyttar bort på sommaren då turisterna "invaderar" Ingå och tömmer butikshyllorna och fyller parkeringsplatserna.
- Det stämmer inte. Desto flera turister som kommer till Ingå, desto bättre service får också Ingåborna, säger Blomqvist från Karis.
- S-market sade upp samarbetet med posten både i Ingå och Sjundeå. Det var fel. Det har minskat på kundunderlaget. Vill man ha kunder ska man ha posten, Alko eller andra magneter på samma plats. Det behövs mera människor, turister, till Ingå. Samtidigt så är det ju ett faktum att många handlar redan på vägen till Ingå, säger Selén
Hon går tillbaka i tiden och påpekar att kritiken och kommentarerna är precis de samma som förr.
- "Turister är ogräs som man ska utrota." Precis så här lät det redan på 60-talet trots att det inte fanns webbkommentarer.
Svar på varför Finland stagnerat
Snacket hålls en stund kvar i Ingå. Stenbrytningsbolaget Rudus vill utvidga verksamheten i Joddböle. Miljökonsekvensbedömningen av planerna presenterades i går (12.2). Det var en laddad stämning på mötet. Även i den blåa soffan känner man en viss spänning.
- Diskussionen i går är ett skolexempelsvar på frågan varför Finland har stannat. Man motsätter sig allt. Snart blir gasterminalen i Ingå hamn aktuell. Då blir det ett förfärligt bråk. Alla dessa "skäribor" kommer att bli så störda, säger Lena Selén.
Bonus åt stadsdirektören
I Hangö filar man på en attraktiv arbetsannons som ska locka den bästa stadsdirektören till staden. Politikerna diskuterar bland annat om tjänsten ska vara tillsvidare eller tidsbunden.
- Det är pop bland företag att ha tidsbundna tjänster. Är man missnöjd så blir man lätt av med personen. Kontraktet tar slut och det är klart med det. Det bästa skulle vara att ett tidsbundet kontrakt med en option om att stadsdirektören får fortsätta, säger Egon Blomqvist.
- Kontraktet måste vara tillräckligt långt. Är det ett eller två år, så har man inget ansvar, inflikar Selén.
Politikerna i Hangö diskuterar flera möjligheter och alternativ. Ett förslag som kastas fram är ett kontrakt på sju år.
- Kommer Hangö att finnas så länge som en självständig stad, undrar Selén.
Panelen är enig om att stadsdirektören är en slagpåse. Alla skäller på hen. Så kanske den blivande stadsdirektören i Hangö kunde lockas med en lyxlägenhet på Fabriksudden?
Se eller lyssna på vad annat som sades i "ljugarsoffan."