I morgon (16.2) börjar sportlovet trots att vintervädret med många minusgrader och mycket snö lyser med sin frånvaro. Konstsnö blir räddningen för alla barn och unga som vill röra på sig på lovet. Det ordnas också sportlovsläger. Läs tips på sportlovsaktiviteter!
Mineha Westerlund ska precis som många andra ungdomar åka iväg med familjen på skidsemester. Trots att det inte finns så mycket snö i Västnyland planerar hennes klasskompis Niklas Lääkäri att spendera tid i skidbacken.
- Jag ska försöka åka snowboard och skidor om vädret tillåter, berättar han.
Lösningen stavas konstsnö. Den smälter inte bort i första taget och konstsnökanoner finns i dag vid de allra flesta skidcentrum och slalombackar.
Elias Salvesen planerar också att åka skidor när han är ledig. Sportlovet är till för att man ska sporta, tycker han.
- Skida, åka snowboard, det är det som är idén med sportlov. Men man kan också sporta inomhus, tycker Niklas Lääkäri. Ungdomarnas tips på sportlovsaktiviteter när snötäcket är tunt:
- Jag tror att om det skulle vara mycket snö så skulle fler vara ute, säger Nadja Spennert som tänker hälsa på sin syster i Helsingfors på sportlovet.Vad kan man göra på sportlovet?
Läger
Karis-Pojo svenska församling ordnar två sportlovsläger i år. Lägren blir den nya församlingens första, i tidigare Pojo församling har man ordnat läger på sportlovet i fem år.
Det finns helt klart en efterfrågan på sportlovsaktiviteter, säger Birgitta Udd, som jobbar som ungdomsarbetsledare inom församlingen.
Hon är med och ordnar det ena lägret och berättar att lägret är fullt och att det finns en väntelista.
- Jag tror det är viktigt att vi ordnar något för barnen, speciellt för de vars föräldrar inte är lediga, säger Udd.
Udd tycker att meningen med sportlovet är att barn och unga ska få frisk luft och vara ute dagligen. Och så ska man ta det lugnt.
- På sportlovet ska man inte ha tider att passa och inte så mycket planer, tycker Birgitta Udd.