Ett utökat militärt samarbete mellan Sverige och Finland betyder inte några förändringar för Nylands brigad i Dragsvik. De har nämligen redan samarbetat med svenskarna i 15 år.
Sverige och Finland ska fördjupa sitt militära samarbete, deklarerade Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Finlands försvarsminister Carl Haglund (SFP) nyligen. Som bas ligger en utredning som pekar på sex fokusområden för samarbetet: marinen, flygvapnet, armén, säker kommunikation, logistik och materiel samt gemensamma förband.
För landets enda svenskspråkiga brigad i Dragsvik betyder samarbetet ändå inga stora förändringar. Brigadkommendör Kjell Törner ser positivt på det svenska samarbetet, men inget är nytt för brigaden.
- För Nylands brigad betyder det här bara att det har kungjorts ett gediget samarbete som vi redan har hållit på med i 15 år. I det här skedet är det alltså inget nytt. Vi har tillsammans med amfibieregementet Berga i Sverige haft ett årligt samarbete. Närmast har det handlat om övningar och utbyte av officerare. Närmast handlar det nu om att man knyter andra delar till, säger Törner som påpekar att det är amfibiedelen som Nylands brigad ansvarar för.
Undertecknat ifjol
Redan för ett år sedan har brigadens samarbete med amfibieregementet fått officiellt status.
- Vi har byggt upp ett gemensamt koncept som blev färdigt ifjol och undertecknades i mars 2014 av de båda dåvarande kommendörerna.
Bland konkreta förslagen i utredningen nämns en gemensam marin förbandsenhet och ett gemensamt svensk-finländskt ramverk på brigadnivå. Kommer samarbetet med Sverige att utvecklas framöver?
- Säkert, men det är en resursfråga. För tillfället passar det koncept vi har oss perfekt. Vad jag nu kan se som en framtida vision eller ett följande steg är mer utbyte av utbildare mellan nationerna, säger Törner.
Språklig fördel
Ett av fokusområdena ska vara materielet. Kommer man att att kunna använda varandras utrustning?
- Säkert. Men den finska sidans materiel är mycket modernt och utvecklat enligt våra preferenser, jag kan inte tala för den svenska sidan. Men det finns inget som hindrar att inte Sverige skulle kunna använda det vi har.
Språkligt är det svenska samarbetet en fördel.
- Det är klart att vi kan dra nytta av det. Men brigaden fungerar idag på tre språk. Utbildningsspråket är svenska, andra internationella aktörer betyder engelska och kommandospråket är finska, säger Törner.
Radiotrafik och liknande går på engelska för att fungera med alla internationella styrkor.