Sällskapet Naturas stjärnskådare säger att ljusföroreningen från bland annat konstgräsplanen i Karis stör deras hobby. Raseborgs idrottssekreterare tillbakavisar kritiken.
För stark och felriktad belysning vid till exempel konstgräsplanen i Karis förargar stjärnskådarna i Observatorium i Karis gamla vattentorn. Sällskapet Naturas ordförande Max Forsman säger att lamporna dessutom lyser i tid och otid.
- Lamporna vid konstgräsplanen är tända alla kvällar. Också då ingen är där, säger Max Forsman.
Han säger att lamporna borde vara släckta då konstgräsplanen inte används.
- Varför kan där inte finnas en brytare, så den som kommer dit tänder lamporna och den som sist går därifrån släcker belysningen, säger han.
Forsman anser att lamporna inte heller är optimalt riktade mot planen.
- De är riktade för mycket uppåt.
Vill inte ha mörkläggning
Max Forsman säger att föreningen inte är ute efter mörkläggning av Karis.
- Vi vill se en förnuftig användning av lampor. De ska vara riktade neråt.
Att lamporna lyser uppåt och rakt upp mot himlen stör stjärnskådandet allra mest. Forsman säger att större fabriker och kommunala inrättningar är de största syndarna.
- Belysningen ska förstås vara ändamålsenlig. Behövs det stark belysning, så då är det klart att det ska vara stark belysning, säger Naturas ordförande.
Max Forsman säger att stark belysning i Karis gör det svårt eller omöjligt för astronomerna att se vissa stjärnor eller stjärnfigurer.
- Ljusföroreningen gör att himlen är grågulaktig och det stör då vi ser på saker som är så matta och ljussvaga att redan lite ljusförorening gör det omöjligt att se de här objekten, säger han.
Idrottssekreteraren tillbakavisar kritiken
Raseborgs idrottssekreterare Yngve Romberg tillbakavisar kritiken och säger att belysningen vid konstgräsplanen släcks varje dag senast klockan 22.30.
- Belysningen är programmerad så att den följer det bokningsschema vi har. För tillfället är planen inte bokad alla kvällar så sent, säger han.
Romberg säger bestämt att lamporna vid konstgräsplanen inte är tända då planen inte är i användning.
- Anläggningsskötarna gör programmeringen enligt hur planen är bokad.
Lamporna tänds med ett skymningsrelä och släcks utgående från bokningsschemat.
Belysningen för svag
Romberg säger att belysningens effekt vid konstgräsplanen är mellan 200 och 300 lux. Han säger att belysningen inte är för stark, snarare är den det motsatta.
- Med tanke på fotbollsspel på lite högre nivå, division 3 eller högre, så är belysningen faktiskt lite för svag.
Idrottssekreteraren är av den åsikten att lamporna är riktade på rätt vis.
- Alltid kan man förstås kolla upp saken, men jag vet att lamporna har justerats tidigare redan vid ett par tillfällen. Detta har gjorts för att få tillräcklig ljusstyrka på planen, eftersom lamporna inte är tillräckligt starka, säger Yngve Romberg.
Sällskapet Natura har fyra sektioner
Sällskapet Natura är grundat år 1948. Föreningen har i dag omkring femtio medlemmar. Natura har fyra sektioner.
Majoriteten av föreningens medlemmar är män. Föreningens medelålder är rätt hög, men allt flere unga personer söker sig till föreningen.
- Allt fler yngre kvinnor har också gått med i föreningen, säger ordförande Max Fosman.
Förutom astronomiska sektionen har Sällskapet Natura en sektion som ägnar sig åt arkeologi, en för geologi och en för ornitologi.
Max Forsman säger att det inte är så stor variation i stjärnskådandet, så det är bra med andra sektioner också.
- För oss som ser på stjärnor är de andra sektioner ett sommarkomplement. På sommaren då det är så ljust, går det inte att se på stjärnor, säger han.
80 meter ovanför vattenytan
Föreningen har ett tiotal aktiva hobbyastronomer.
Astronomerna håller till i Observatoriet som är lika gammalt som föreningen. År 1951 byggdes vattentornet och då lyftes observatoriet upp på vattentornets tak.
Observatoriet i Karis ligger 80 meter ovanför vattenytan.