Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 24464

Webbexperten som sätter fokus på mobilen

$
0
0

– Det är inte bara den lilla skärmen som är en utmaning. Designen ska också vara sådan att det ska gå att träffa meny och länkar med fingret.
Det säger Mårten Seiplax om att skapa användarvänlighet på Svenska.yle.fi i mobilen.

Vad är det som folk vill ha på webben när resultatet i riksdagsvalet börjar klarna? Och hur ska vi presentera det på Svenska.yle.fi på ett sådant sätt att så många som möjligt kan ta del av det?

Det är några av de frågor som Mårten Seiplax har grunnat på tillsammans med kolleger på nyhetsredaktionen och inom webbutgivningen på Svenska Yle.

Funderingarna har resulterat i en skiss för hur första sidan på Svenska.yle.fi ska se ut under valkvällen. Här prioriteras till exempel resultatet från de svensk- och tvåspråkiga kommunerna, och publiken får veta vad de invalda anser i vissa nyckelfrågor. Skissen fungerar som grund när man ska bygga en teknisk lösning som under kvällen automatiskt tar in information från till exempel resultatservicen och kandidattestet på sidan.

Det är Seiplax som ritat skissen, för hans expertis ligger inom områden som användarlogik och användarbeteende. Det betyder att han bland annat reflekterar över hur olika visuella signaler hjälper publiken att hitta det de letar efter på Svenska.yle.fi.

– Vi jobbar för en bred målgrupp, så man kan inte enbart rikta sig till den tekniskt kunniga publiken. Det handlar om att tänka på till exempel hur ens föräldrar skulle använda sig av tjänsten. Funktionalitet går alltid före design. Det är ingen idé att ha världens finaste design om den inte fungerar, då kommer vi att tappa besökare.

Trendspanare

Första sidan under valkvällen är bara ett i raden av otaliga små och stora projekt som Mårten Seiplax är involverad i. Seiplax titel är projektledare inom webbutgivningen, och hans huvudsakliga arbetsuppgift är att vara ansvarig – eller "produktägare" som det heter på webbspråk – för den tekniska plattformen Svenska.yle.fi.

Titeln gör ändå inte den här mångsysslaren rättvisa. Seiplax är en eldsjäl som är inblandad i det mesta då det gäller webben på Svenska Yle: han driver projekt, samarbetar med svensk- och finskspråkiga kolleger, kommer med egna idéer, spanar efter trender, testar nya lösningar och prioriterar i mängden av små och stora arbetsuppgifter som landar på webbutvecklingen. Seiplax designar och kodar också själv, som en del av det utvecklarteam på två till fyra personer – beroende på projekt – som jobbar med Svenska.yle.fi.

Inom Yle är han känd som den otåliga, snabba, förändringsinriktade webbexperten, som är en fena på att upptäcka mönster och hitta kreativa lösningar.

– I den här branschen ska man inte vara rädd för förändring, och det är intressant att få vara med om en förändring som skett så snabbt. Man ska inte stanna kvar i det gamla alltför länge, men samtidigt är det väldigt svårt att avgöra exakt när det är dags att lämna det gamla och gå över till det nya.

Sämre uppkoppling i mobilen

Det som genomsyrat webbutvecklingsteamets arbete på senare år är devisen "mobilen först". Den andel besökare som använder Svenska.yle.fi via smarttelefoner och pekplattor har vuxit kraftigt, och utgör redan hälften av alla besök. Det innebär att all webbutveckling fokuserar på att i första hand betjäna den växande mobila publiken.

– Mobilanpassningen är den största tekniska och innehållsmässiga utmaningen för oss, säger Seiplax.

Svenska.yle.fi byggdes redan för tre år sedan om med så kallad följsam design, vilket innebär att utseendet automatiskt anpassar sig enligt skärmstorleken.

Men den egenskapen löser inte alla problem. En viktig aspekt är att det är fingret som är i huvudroll hos alla smarttelefon- och pekplatteanvändare som kommer till Svenska.yle.fi och vad det innebär för upplägget på sajten. En annan är att uppkopplingen hos mobilanvändarna ofta är sämre, vilket kräver att man måste anpassa datamängden till det. Det är en faktor som är i högsta grad relevant också under valkvällen. Valresultatet klarnar en söndag kväll och statistiken visar att mobilanvändningen är speciellt stor just under kvällstid och under helger.

– Det betyder att vi hela tiden måste jobba på att minska på mängden data på sidan. En sätt är att portionera ut de bilder och den grafik som användarna får när de går in på Svenska.yle.fi. Det betyder att man bygger sidan så att användaren först bara ser en suddig bild. När sidan laddat färdigt blir bilden tillräckligt skarp för just den apparat man då använder. I stället för att skicka ut ett gigantiskt datapaket till användaren på en gång skickar vi alltså många små paket som öppnar sig ett åt gången, säger Seiplax.

Fördelen med utportioneringen av data jämfört med att all data laddas på en gång är att användaren inte då tappar intresset för sidan lika lätt, eftersom en del av innehållet hela tiden går att använda, och dessutom fungerar som bekräftelse för att mera är på väg.

I all denna fokusering på mobilen påpekar Seiplax ändå att man inte får glömma att även om hälften av besökarna kommer in via mobilen kommer hälften fortfarande in via datorn.

– Det svåra är att laptopbesökarna samtidigt förväntar sig knivskarpa bilder och layout som fungerar på en datorskärm.

Delar med sig av koden

Den webbplattform som Svenska.yle.fi är byggd på heter Drupal. Det är ett så kallat Open Source-system, som betyder att koden som får webbplatsen att fungera är öppen, distribueras gratis och kan kopieras av vem som helst.

Seiplax anser att systemet med öppen källkod passar väldigt bra in på ett public service-bolag som Yle.

– Jag tycker det känns naturligt att vi delar med oss av den kod vi gör åt andra, på samma sätt som vi delar med oss av våra radio- och tv-program. Samtidigt får vi också mycket gratis av andra kodare som jobbar med Drupal, så på det sättet sparar vi resurser.

Svenska Yles utvecklarteam har regelbundet kontakt med Drupalkodare från hela världen. Mest intensivt är ändå samarbetet med det finskspråkiga systerteamet, som jobbar med webbutveckling inom enheten Luovat sisällöt (kreativt innehåll) på Yle.

– Det är väldigt effektivt och billigt att jobba så här, i små team, och sedan dela med sig av kunskaperna och koden. Genom att vi specialiserar oss på vissa områden får vi ett tydligt ansvarsområde, och en bättre slutprodukt. De inbesparingar vi gör med en Open source-lösning gör att vi kan sätta resurser på just det som vi själva tycker är viktigast, och som ingen annan kanske prioriterar.

Anpassa sig till publiken

Mårten Seiplax kom till Yle som 19-åring, då han lockades in i huset med ett tidsbundet kontrakt som webbdesigner när det som då hette Finlands Svenska Television började bygga upp sin verksamhet på webben. Då hade Seiplax hunnit bli student och avklarat sin militärtjänstgöring, och tyckte att det kunde vara roligt med ett mellanår på redaktionen i Böle innan han skulle ta itu med studierna.

Det var för 14 år sedan.

– Jag märkte att jag lärde mig mera på jobbet än jag någonsin kunde ha lärt mig inom utbildningen, så när jag erbjöds ett fortsatt kontrakt så stannade jag kvar.

Under åren har Seiplax hunnit vara med om det mesta som gjorts inom webb på Svenska Yle: han har jobbat med BUU-klubbens spelsajt och julkalender, nyhetssajten, Strömsö, X3M:s webbcommunity, och så vidare.

– Det roliga med Yle är att vi har så mycket innehåll. I andra branscher kan jag tänka mig att man kan misslyckas på webben på grund av brist på innehåll. För oss är det aldrig problemet, det goda innehållet har vi redan.

Yles stötesten är däremot att få ut innehållet till publiken, att ge folk rätt innehåll vid rätt tidpunkt, i rätt format – video, audio, text, bild, plattform – och när de vill ha det.

– I dagens värld kan man inte längre förvänta sig att publiken anpassar sig till det stora bolaget. I stället är det Yle som måste anpassa sig till publiken.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 24464

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>