Ett trettiotal skärgårdsbor mötte upp för att ge synpunkter på hur trafik- och transportservicen fungerar i deras vardag.
Mötet i Ekenäs arrangerades av Närings- Trafik- och Miljöcentralen i samarbete med Trafikverket och Kommunikationsministeriet.
Det görs en utredning om skärgårdstrafikens servicenivå och om hur trafiktjänsterna ska ordnas i framtiden.
Här vänder man sig till fast bosatta, fritidsboende, turister och näringsidkare samt till kommunerna. Resultaten sammanfattas under våren.
Färjan viktig
Vem har förtur vid färjefästet och vem ska vänta? De fast bosatta borde inte behöva ansöka om förtur, den borde garanteras en gång för alla, ansåg flera deltagare.
Skåldöbon Linnea Holmberg deltog i den engagerade diskussionen. För henne är det viktigt att man tar hänsyn till specifika behov och omständigheter på olika håll i skärgården.
- Man kan inte jämföra färjtrafiken i Åboland med färjan på Skåldö eller i Barösund. Avstånden är olika och antalet människor som ska transporteras.
Holmberg hoppas att antalet färjturer inte minskar. Och att man kan överväga att bygga en bro.
Hon tycker att färjan kan gå enligt en tidtabell under livliga tider på dygnet men om kvällarna är den onödig.
- Om man är den enda bilen som kommer inom 20 minuter så kunde nog färjan köra iväg.
Linnea Holmberg berättar att färjetrafiken utgör ett problem till exempel för bilen som hämtar mjölk från gårdarna på morgonnatten. Om färjan då går enligt tidtabell kan väntan bli för lång och kostsam för mjölkbilen.
Hon uppskattar att tillfället ordnats och att skärgårdsbornas åsikter hörs. Det är klart bättre än att presenteras för färdiga och obekanta beslut.
Många behov
Eeva Linkama, trafikråd vid Kommunikationsministeriet, noterar att frågorna och farhågorna liknar de som uppstått i andra skärgårdstrakter, i Västnyland med större fokus på färjtrafiken.
- Vi skulle naturligtvis gärna uppfylla allas behov. Som statlig myndighet kan vi inte klassificera invånarna enligt vilka som har större eller mindre rätt till service. Det bästa är om vi kan föra en dialog med skärgårdsborna och hitta en gemensam lösning, säger Eeva Linkama.
Det som ministeriet och andra instanser konsterat är att nuvarande trafiktjänster inte är tillräckliga. Man har heller inte lyckats reagera tillräckligt snabbt på utmaningar och förändringar.
Dålig linje
För den som bor långt ute i skärgården kan det vara si och så med bredbandskontakten eller telefonnätet. Det vet Henrik Lundberg som bor på Busö i Ekenäs yttre skärgård.
- Vi har bättre kontakt med Estland än med den finska masten som ligger 6 km bort. Det finns bara en telefonoperatör vars förbindelse fungerar någorlunda. Vi är så få här ute så man bryr sig inte om oss.