Den lokala jaktvårdsföreningen har slutit upp för att motarbeta en nationalpark i Porkala. Stämningen var het i kommunhuset när nationalparken diskuterades.
I Kyrkslätt kommunhus är salen överfull på onsdag kväll när Porkala nationalpark diskuteras. Publiken är redo för en fajt, kommentarerna avlöser varandra och efter de mest kraftfulla inläggen utbryter salen i stora applåder.
Porkalabon Gustaf Åberg undrar om invånarna verkligen kommer att höras när nationalparken planeras, och han åtar sig att samla ihop utlåtanden från dem som bor i området.
- Om man vill förstöra Porkala så ska man göra det till nationalpark. Naturen klarar inte av så många besökare som man har tänkt sig att det ska komma. Trafiken klarar inte av det, Porkala är en långsmal udde och det är fullständigt omöjligt. Ska man bygga en motorväg dit eller vad är det man har tänkt sig? säger Gustaf Åberg.
Forststyrelsen har på uppdrag av Miljöministeriet gjort en utredning om olika alternativ för en nationalpark på Porkala udd som presenteras under kvällen. Specialplanerare Jouko Högmander från Forststyrelsen får flera gånger poängtera att de gjort en objektiv utredning och att Forststyrelsen inte tar ställning.
Hur ska det gå om jakten begränsas
En nationalpark skulle innebära att jakten begränsas, det är en fråga som bekymrar de samlade. På plats finns Niklas Christensen som är ordförande för Kyrkslätt jaktvårdsförening och många andra jaktintresserade. Ann Marie Didrichsen som har en fritidsbostad i Porkala tycker att jakten måste bestå.
- Vi har problem med fästingar och många har blivit sjuka. Koncentrationen av borrelia är högre i Porkala än annorstädes. Hjortarna och älgarna är värddjur för fästingar. På en enda hjort kan det finnas tusentals fästingar. Vi som rör oss där ute har sett att fästingarna har ökat och därmed också sjukdomsfallen, säger Ann Marie Didrichsen.
Enligt Jouko Högmander från Forststyrelsen blir det inte något totalförbud på jakt om Porkala blir en nationalpark. Det kan vara möjligt att jaga främmande arter som till exempel vitsvanshjort. Exakt hur begränsad jakten blir är inte ännu klart.
Nationalpark innebär mera turism och imagelyft
En nationalpark kan vara aningen sämre för naturen än alternativet att bara inrätta naturskyddsområden, enligt Jouko Högmander från Fortstyrelsen. Någon stor skillnad är det inte.
- En av kärnfrågorna är om Forststyrelsens områdens ska fridlysas som så kallade vanliga naturskyddsområden, eller om det ska inrättas en nationalpark. De olika alternativen har olika effekter. Alternativet med en nationalpark innebär utan vidare att det kommer mera turister och man kan inte undvika att det också blir mera störningar, säger Jouko Högmander.
Många besökare på Porkala udd kan också innebära fördelar. Nationalparken kan skapa nya arbetstillfällen.
- Att det är positivt för kommunernas image är kanske den viktigaste. Det finns också fördelar för företagare som håller på med naturturism. Eventuellt blir det mera inkomster för dem som jobbar med transporter, logi och bespisning, säger Högmander.
Läs också:
Porkala – från parentes till nationalpark