Missbruk är vardag för var fjärde familj. Anita levde med en missbrukande man men tog sig ur det och är idag nöjd med sitt liv. Hon och hennes barn fick hjälp bland annat genom en stödgrupp på Familjehörnan i Ekenäs.
Otrygghet, hemlighållande, hot och skam får de som bor med en missbrukare får leva med. En av dem som tagit sig ur ett destruktivt missbrukarförhållande är Anita.
- Jag levde med min man som missbrukade i många år, men vi separerade. Sedan blev det dags att bearbeta det som hänt. Varför och vad var det som egentligen hänt i vårt hushåll?
Det är sorgeprocess att känslomässigt gå vidare. Anita hittade en stödgrupp för familjer med missbruk på Familjehörnan i Ekenäs som hon har uppskattat.
- I stödgruppen förstår alla också ens tudelade känslor. För det är ganska sällan man lever i ett missbruksförhållande som är enbart dåligt.
Både hon och hennes barn deltog och just det att barnet var med tycker hon är det som gett mest.
- Det är saker man inte annars i vardagen diskuterar med sitt barn, man bara går vidare, sopar det under mattan. Barnet blir emellan och förstår inte vad som hänt. Då kan de undra om allt beror på dem själva. I gruppen ser barnen att de inte är ensamma om att ha knäppa föräldrar, säger Anita.
Viktigt att prata öppet, trots skam
En ny kurs för familjer där det finns missbruk startar på Familjehörnan den 23 mars.
- Trots att man tror att barnen inte vet så på något sätt förstår de och funderar mycket. Det är viktigt att öppna diskussionen, att kunna tala om det öppet, säger Merja Koponen som drar kursen.
Men det är inte alltid lätt att få deltagare.
- Det är mycket skam kring missbruk vilket försvårar hur mycket man kommer till grupperna. Men det är trots allt mycket vanliga saker. Var fjärde familj har någon sorts missbruk, säger Koponen.
Familjehörnan ordnar också många andra stödgrupper men ibland har det varit knepigt att få deltagare också till dem. Många föräldrar tycker att de inte har det tillräckligt dåligt för att de ska gå som långt som att gå på en kurs. Det kan kännas som att det måste vara totalkaos i familjen innan de tar kontakt. Men så är det inte, tanken med Familjehörnan är att det bara ska vara att kliva in, kanske för att undvika värre problem.
- Det behöver inte vara stora problem man har utan det räcker med endast tankar på att man kanske behöver prata med andra, säger Koponen.
Anita är nöjd idag
Anita reflekterade mycket över framtiden i samband med att hon bröt sig ur sitt förhållande och deltog i stödgruppen, samma frågor som kommer upp också i andra sorters stödgrupper.
- Vad vill man på riktigt göra av sitt liv, hur bygger jag upp mitt eget så att jag kan ha det bra, antingen i förhållandet eller utanför det?
I dagens läge talar Anita och hennes barn öppet om det som hänt och om känslor som än idag kommer upp. Hon är nöjd med det liv hon levt och lever idag, hon skulle trots allt inte vilja ändra något av det som varit.
- Jag förnekar det inte, så här är det och en sådant liv har det varit. Idag har jag en gigantisk nyfamilj. Jag har en bra kontakt med min före detta man och jag är ganska nöjd med mig själv och med mina val, säger hon.
Skilsmässogrupper, tjejgrupp och kraftcirkel
En kraftcirkel för föräldrar startar den 17 mars. Den är riktad till alla som är mitt uppe i olika sorts föräldraskap och vill prata om sin livssituation och att vara en närvarande förälder, kanske i speciellt utsatta situationer såsom vid en skilsmässa eller arbetslöshet. Eller bara annars reflektera över sig själv.
En skild stödgrupp för föräldrar som separerat eller funderar på det startar också den 3 mars. Skilsmässogrupper för barn startar i slutet av mars.
Dessutom ordnas också en tjejgrupp för andra stadiets ungdomar i mitten av mars på Familjehörnan.
Mer information om grupperna finns på Familjehörnans hemsida familjehornan.bvif.fi.
Familjehörnan är en tredje sektorns verksamhet och ger den service som inte kommunerna har möjlighet att erbjuda.