Det är nu den tiden på året då träd ska fällas eller beskäras i Raseborg. Det finns ingen orsak till oro bland invånarna, staden har full koll på vilka träd som fälls och det finns kriterier som måste uppfyllas innan trädet försvinner från stadsbilden.
Raseborg har en bra koll på stadens gatu- och parkträd. Det anser parkchefen Joakim Mäkelä.
Mäkelä berättar att staden har till exempel gjort en inventering på de flesta gatu- och parkträd i Ekenäs.
Alla träd har klassificerats på en skala mellan 1-5 och det är de träd som klassats som farliga eller dåliga som staden nu fäller.
- Det kan också finnas någon granne eller tomtägare som är rädd för vad som skulle hända om trädet faller. Då har vi gjort en ny bedömning för just det trädet, berättar Mäkelä.
Varje år samma sak
Stadens parkavdelning beskär och fäller träd varje år mellan den första februari och sista mars. Som bäst finns det en stor skylift (även kallad hävare) i Ekenäs och en i Karis som når trädtoppar på 25-meters höjd.
Parkavdelningen binder också ibland upp trädkronan så att grenverket får stöd och hålls ihop.
- Vi försöker bevara så mycket som möjligt av de gamla träden, berättar Joakim Mäkelä.
Ett problem just nu är att många av träden i staden börjar vara över 100 år gamla. I Raseborg finns till exempel mycket gamla lindar och livslängden för en lind är mellan 100-150 år.
Gammal, farlig gran fälldes i Ekenäs
Det här året har parkavdelningen fällt en gran som var planterad på slutet av 1800-talet. Granen fanns bredvid ungdomsgården i Ekenäs. Granen var mycket stor och hade dubbel topp, så det fanns en risk att granen skulle klyvas. Därför togs den bort.
- Vi bedömde att den var farlig och gammal och därför togs den bort, förklarar Joakim Mäkelä.
När staden fäller träd så planteras oftast nya på samma plats. Speciellt på områden där träden är viktiga för landskapsbilden.
”Träd skräpar ner”
Träd och deras vara eller icke vara är något som väcker mycket känslor, berättar parkchefen Mäkelä. En del invånare vill ha träden kvar medan andra helst skulle se att staden tar ner rubbet.
- En del tycker att träden skräpar ner med sina löv, säger Mäkelä och tillägger att om någon vill ha bort ett träd på grund av att trädet skräpar ner så är det inte någon bra orsak.
- Vi fäller träd som är i dåligt skick eller på grund av andra faror eller utrymmesbrist, förklarar Mäkelä.