Eleverna i Kiilan koulu i Karis har fått ta i bruk sin splitternya gymnastiksal. Det har höjts röster för att gymnastiksalen blev för liten - men eleverna ger den fulla poäng.
Klass 4 A och B i Kiilan koulu fick äran att inviga gymanstiksalen i går morse (4.3) Eleverna ger den gott betyg: den är rymlig, trygg, har mjukt golv och fina färger – helt enkelt bäst.
Golvet känns varmt och mjukt och inte alls hårt som i den gamla gymnastiksalen.
Gymnastiklärare Päivi Nyman tycker att den nya gymnastiksalen är just så fin som ingen någonsin vågat hoppas på.
- Det här flera år och årtionden gammal dröm som går i uppfyllelse, säger hon och tillägger att skillnaden till den gamla är enorm.
- Den gamla var ju inte större än ett frimärke, ler hon.
Tidigare har eleverna inte haft tillgång till dusch och det innebär att man nu får möjlighet att lära sig en helt annan kultur beträffande hygien och idrott.
Kritik för att den blev för liten
Utanför skolvärlden har det höjts röster för att gymnastiksalen blev för liten för att lämpa sig för idrottsföreningarnas behov.
Också Päivi Nyman har förståelse för det argumentet trots att hon tycker att den för skolans del fyller sin funktion.
Marko Vihlman som är ordförande för FCB Raseborg Knights styrelse hör till dem som hade önskat en lite större sal för att också till exempel innebandyspelarna hade haft nytta av den.
- Det hade bara varit frågan om några meter till så hade det räckt till, säger han.
Vihlman tycker det är ett kortsiktigt sätt att spara pengar när man ändå satsar stort på en ny byggnad. Då hade man lika gärna kunnat satsa lite till för att få en hall som hade betjänat också idrottsföreningarna till fullo, menar han.
Martin Glader från Svenska folkpartiet är ordförande för direktionen för intern service och han håller inte helt med Vihlman.
- När vi planerade gymnastiksalen utgick vi i första hand från skolans behov. I andra hand hyr vi ut den till föreningar och andra och då får man använda den som den är. Vi har inte planerat den som en bollhall. Sådana faciliteter tycker vi att det finns på andra håll i staden, säger han och nämner Sisuhallen och Påminnehallen.