Yrkesutbildaren Axxell har fortfarande lediga studieplatser för kockar, datanomer och metallarbetare i Raseborg. Flera orter konkurrerar om studerandena.
Högstadieeleverna Emilia Männikkö och Sofie Kämpe lockas inte direkt av att bli metallarbetare eller kock.
– Jag är mera intresserad av någonting kreativt, som bildkonst eller handarbete, funderar Emilia. Hon tror att hon kanske kan hitta en sådan utbildning i regionen.
Sofie är redan säker på att hon kommer att fortsätta i gymnasiet.
– Sedan söker jag mig till en teater- och musikhögskola i Helsingfors.
Lediga platser vid Axxell
Många utbildningsprogram är välfyllda i år men vid kockutbildningen finns det ännu fem eller sex lediga platser i Karis. Metallsidan kan ännu ta in sex eller sju studerande och möjligen en person på billinjen.
I Ekenäs finns det två till tre platser lediga inom merkonomutbildningen, för datanomer fyra eller fem. När det gäller konstutbildningarna i Knipnäs kan två eller tre fortfarande börja studera vid trä- eller textillinjen.
Konkurrens inom matlagning och metall
– Motsvarande utbildningar finns också i Pargas, det kan vara en av orsakerna till att alla studieplatser inte har fyllts vid Axxell i Raseborg, säger studiehandledaren Kjell Forsman.
Marknadsläge och konjunkturer påverkar också intresset, liksom konkurser inom metallindustrin. En utbildning tar tre år så det är svårt för studiehandledaren att ge en pålitlig prognos om vilken bransch det lönar sig att satsa på.
– Jag brukar säga att de skall satsa på det som de är intresserade av. Sedan skall vi inte glömma att antalet ungdomar är begränsat.
Hälften till gymnasiet
I Raseborg kommer ungefär 250 elever att bli färdiga från högstadiet. Av dem går hälften vidare till gymnasiet och andra hälften till en yrkesutbildning.
– Antalet minskar dessutom från och med nästa år, vilket bör beaktas då våra studieprogram planeras, påpekar Kjell Forsman.
Utbildningarna har ett upplägg på fem perioder vilket gör att man kan börja på en ledig studieplats också senare under året.
I dagens läge omfördelas också studieplatser mellan utbildningslinjerna, för att bättre möta efterfrågan på utbildning.