Många av de kvotflyktingar som tagits emot av små kommuner i Finland väljer ofta snabbt att flytta till större städer. Med det här är en trend som inte gäller i Västnyland, där de flesta hittills har valt att stanna.
Från de västnyländska kommunerna är det endast Hangö, Ingå och Raseborg som har tagit emot flyktingar under åren 1990-2012. Under den här tidsperioden har sammanlagt 407 kvotflyktingar kommit till regionen från Irak, Iran, Kosovo och Burma (Myanmar).
- Västra Nyland är ett unikt område i Finland eftersom man redan i ett tidigt skede började ta emot flyktingar och sedan dess kontinuerligt har fortsatt, berättar invandrarkoordinator Börje Mattson.
Nya kvotflyktingar på kommande till Raseborg?
Börje Mattson berättar att nya kvotflyktingplaner för tillfället är under beredning. I mitten av september kommer frågan om nya flyktingar att tas upp i stadsstyrelsen i Raseborg. Raseborg har sedan år 1990 tagit emot totalt 255 kvotflyktingar. I Hangö har kvotflyktingar tagits emot med cirka tre års mellanrum, den senaste gruppen från Burma kom till Hangö i fjol. Staden har sammanlagt tagit emot 136 flyktingar genom åren.
Nej i Sjundeå och Lojo
Sjundeå är den enda kommunen i Västnyland som hittills inte har tagit emot kvotflyktingar över huvudtaget, berättar Mattson. I Lojo har man inte tagit emot någon grupp på väldigt många år, men där kommer man att göra ett nytt försök så småningom tillägger han.
Vad är en kvotflykting?
Kvotflyktingar är inte asylsökande som fått uppehållstillstånd eller familjeåterföreningar. Riksdagen bestämmer årligen hur många flyktingar Finland utser till kvotflyktingar. Kvoten har sedan
2001 varit 750 personer/år. Några gånger per år åker en delegation från Finland till UNHCR:s flyktingläger för att intervjua och välja ut de flyktingar som anses lämpliga. De godkända kvotflyktingarna får komma till Finland först då de tilldelats ett hem i en kommun. Enligt uppgifter från Migrationsverket står drygt 300 redan utvalda kvotflyktingar i kö för tillfället.
Raseborg som nytt hem - nu och då
Så tar din kommun emot flyktingar - se karta.
De väntar på ett tryggt hem i Finland - möt tre flyktingfamiljer.