År 2014 kommer Kårkulla att kosta Raseborg en halv miljon mer än i år, vilket är en ökning på 10%. Eteva, som sköter samma service på finska, ser ut att hålla samma budget som år 2013.
Nästa år beräknas Kårkulla kosta Raseborg 4,9 miljoner euro, vilket är en ökning på en halv miljon från år 2013. Enligt Raseborgs grundtrygghetschef Arne Nummenmaa är siffrorna ändå inte helt svartvita. Kårkulla har en personaltät service som kostar, men som igen bidrar till kvalitet och trygghet för klienterna. Nummenmaa tvivlar på att någon kunde sköta servicen bättre än Kårkulla.
I det här skedet är det ändå svårt att avgöra om Kårkullas tjänster är orimligt dyra eller om det finns någonting annat som är missvisande rent strukturellt, fortsätter Nummenmaa. Nu skall Kårkulla synas i sömmarna.
Medelkostnaden per klient per dygn för Kårkulla och Eteva hopräknat ligger på 132 euro. I Reso, där man valt att erbjuda motsvarande service från stadens håll, har man lyckats sänka dygnspriset per klient till 72 euro. Siffrorna talar för sig själv.
Också Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander vill gärna se att Kårkullas tjänster blir billigare och har uppmanat Kårkulla att se över sin prissättning och sin ekonomi. I Hangö vill man att Kårkullas priser ska närma sig Etevas nivå.
Läs mer:
Åboland: Kommunerna kräver att Kårkulla anpassar sig
Österbotten: Kårkulla är beroende av att delägarna anligar servicen
Östnyland: Det är mitt modersmål och det är viktigt
Av: Mikaela Sonck