- Webbkommentarerna är en juridisk gråzon, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten. Yle har juridiskt ansvar för sina egna artiklar som publiceras på nätet, men inte för webbkommentarerna.
- Till skillnad från många andra mediehus, så sker förhandsmodereringen hos oss i huset av våra egna redaktörer och inte av något utomstående företag, säger af Björkesten.
Misstag i förhandsmodereringen
Förhandsmodereringen går i praktiken till så att alla kommentarer läses igenom av någon redaktör på Yle före de publiceras. Om en kommentar inte följer Yles regler så godkänns den inte. Förhandsmodereringen sker dagtid både på redaktionerna i regionerna och på centralredaktionen i Helsingfors. På kvällarna och veckoslut är det främst redktörer på webbredaktionen i Helsingfors som läser igenom kommentarer och beslutar om de publiceras eller inte.
Det var i somras som två kommentarer, som handlade om att Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson skulle ha blivit dömd för rattfylla, av misstag publicerades på Svenska Yles webbsida. Kommentarerna togs bort efter ungefär ett halvt dygn.
Enligt stadsdirektören satte kommentarerna ny fart på de envisa ryktena om att han vid flera tillfällen har blivit dömd för rattfylla och därför har han bett polisen utreda om det handlar om ärekränkning.
"Policyn behöver inte ändras"
Svenska Yles direktör Marit af Björkesten beklagar misstaget, men vidhåller att Yle inte är juridiskt ansvarigt för det skedda.
Hon vill inte ändra på Yles policy att publicera anonyma debattinlägg och hon tycker inte heller att reglerna för vilka kommentarer som publiceras måste skärpas.
- I och med att vi har möjlighet att förhandsmoderera kommentarerna så tycker vi att det också finns ett stort värde i att man får vara anonym i det lilla Svenskfinland och det uppstår ofta intressanta och viktiga debatter i känsliga frågor, säger hon. Men det är klart att vi önskar att man använder sig av sitt riktiga namn.
Enligt af Björkesten är det också omöjligt att kontrollera att alla som skriver debattinlägg verkligen är de personer som de utger sig för att vara.
Jonas Jungar, som är redaktionschef på Yle, understryker också att Yle givetvis bistår den eventuella polisutredningen om stadsdirektör Mårten Johansson har blivit ärekränkt.