Situationen bland de anställda inom Ingå församling har blivit bättre. Alla församlingsanställda i Ingå har under det gångna året fått lära sig att bättre handskas med interna konflikter. Arbetslagsutvecklingen avslutades för en dryg vecka sedan.
Det var i juni 2012 som Yle Västnyland berättade att situationen i Ingå församling var inflammerad. En del av de anställda ansåg att kyrkoherden Torsten Sandell behandlade dem osakligt och orättvist. Den enda anställda som då ställde upp på en bandad intervju och med eget namn var diakonissan May Lindström. Kyrkoherden Torsten Sandell svarade på kritiken och medgav att stämningen i församlingen kunde vara bättre.
Arbetslagsutveckling
En utomstående arbetslagskonsult har under årets lopp träffat de anställda både i större och mindre grupper. Den sista träffen i arbetslagsutvecklingen hölls förra veckan.
Yle Västnyland gav May Lindström och Torsten Sandell möjlighet att ge sin syn på hur man i Ingå församling har klarat att bearbeta de interna konflikterna. Lindström valde att inte uttala sig eftersom hon vill lämna det som varit bakom sig.
Kyrkoherde Torsten Sandell säger att stämningen i Ingå församling har blivit bättre, men han medger att allt inte är en dans på rosor.
– Inte vill jag göra gällande att det är jättebra, men det är mycket bättre.
Med perspektiv så säger han nu att konflikterna ganska långt berodde på olika personligheter.
– Människor ser väldigt olika på sina jobb och på sina uppdrag. Människor är inte alltid så kunniga på att bemöta varandra så korrekt alltid. Man har förväntningar, man är litet olika och har svårt att fördra varandra. Det finns många grunder för större och mindre konflikter.
Viktigt hur man bemöter känslor
Sandell beskriver arbetslagsutvecklingen som betydelsefull och medger att han hade en roll i det som skedde.
– Det är klart att jag också har brister. Jag kunde också ha varit skickligare på många sätt. Nog har man orsak att hela tiden träna sig i att bli bättre.
Han säger att problemet inte är konflikter eller att det uppstår motstridiga känslor eller tankar, eftersom det är normalt.
– Det handlar om hur man bemöter dem och hur man behandlar dem och det är det som ett arbetslag måste bli bättre på . Det gäller inte enbart ledningen. Varje arbetstagare måste se sin egen roll i sammanhanget och sitt eget ansvar både för sitt eget arbete och för sin egen plats i laget.
Sandell medger att det var mycket tungt för honom när Yle Västnyland uppmärksammade konflikterna inom Ingå församling.
– Jag var nog mycket upprörd den gången. Hur tar man stöd av massmedia när man helst ska reda upp det inom huset? Den processen har vi nu gått.
Sandell säger att det har kostat honom en hel del att gå igenom processen. Arbetslagsutvecklingen har hjälpt honom. Han har också fått handledning och läst litteratur om gruppdynamik.
– Det här är saker som man kan arbeta med. Det behöver ingalunda gå så att man säger upp människor som inte passar in i arbetslaget. Vi valde att jobba med de människor som vi har.
Kan gå vidare
Han upplever att det nu finns alla möjligheter att gå vidare på ett bra sätt.
– Vi har pratat igenom de svåra sakerna. Vi vet var smärtpunkterna finns. Vi känner till varandras egenheter och varandras stil. Mina medarbetare vet också hurdan min ledarstil är och jag tror att det har blivit mycket tydligare än förut. Jag tror att jag känner mina medarbetare bättre än förut. Allt det här är plus och hemåt.
En orsak till att det har varit turbulent inom Ingå församling har varit att en stor del av personalen har bytts ut. Då arbetslagskonsulten inledde arbetet stod det klar att två tredjedelar av personalen har bytts ut under de senaste fem åren.
– Han sade att det är upplagt för konflikter. Så mycket förändringar på en gång är en utmaning för ett arbetslag.
Också efter att konflikterna blev kända i fjol somras har en del av personalen i Ingå församling bytts ut. Men Sandell säger att det inte beror på konflikterna.
Tjänstledig för jobb i Turkiet
Kyrkoherde Torsten Sandell kommer att vara tjänstledig i två och ett halvt år från och med mars 2014. Tillsammans med hustrun Tua kommer han att arbeta inom Istanbuls lutherska kyrka i Turkiet. Domkapitlet har beviljat Sandell tjänstledighet från jobbet i Ingå församling.
Konflikter nytt gammalt
Marianne Gustafsson Burgmann har jobbat som kantor i Ingå församling i snart 14 år. Också hon blev förvånad när hon insåg att det är en så stor del av personalen som har bytts ut under de senaste fem åren.
– Det är inte så underligt att det blir problem när nya människor kommer med nya visioner och samtidigt finns det de gamla som helst skulle jobba som förr.
Gustafsson- Burgmann är nöjd med den hjälp som de anställda i Ingå församling har fått.
– Det har varit väldigt bra. Det erbjudit ett öppet forum för oss att uttrycka oss. Stämningen har varit jättebra, man har vågat säga vad man tycker både när alla är tillsammans och i små grupper.
Hon tyckte att det var jobbigt när frågan diskuterades i radion i juni 2012.
– Jag blev jätteledsen och var också ganska upprörd. Det kändes fel att börja behandla de här frågorna i offentligheten. Jag tror att det är ett av de problem som vi har haft. Jag vet inte om det är kulturen här i bygden eller om det är ganska allmänt att folk inte är direkta och säger när de blir ledsna eller missnöjda utan man går och säger det till någon annan än den som det berör.
Viktigt vara öppen
Gustafsson Burgmann kan inte säga man har börjat vara mer rak på sak i Ingå församling, men hon hoppas att de församlingsanställda är mera medvetna om att det är viktig att vara öppen och direkt.
– Jag är själv ganska rak på sak och jag tror att jag säger direkt. Det är klart att om man är upprörd som ventilerar man frågan med någon annan. Men jag försöker göra så att jag också säger till den personen som det berör.
Marianne Gustafsson Burgmann föredrar att människor också säger saker som de är upprörda över direkt till henne.
– De som känner mig vet hur jag fungerar och kommer till mig. Men de som inte känner mig blir kanske rädda när jag är så direkt. Vi är ju olika.
Bland det som Gustafsson Burgmann har lärt sig under konflikthanteringen i Ingå församling och som hon lyfter fram är att konsulten betonade att det är viktigt att var och en kan leda sig själv.
– Förutom att chefen har ledarskapskunskap så behöver var och en ha färdigheter att leda sig själv så att man inte börjar bete sig hur som helst fast man blir upprörd.
Trivs på jobbet
– Jag trivs väldigt bra här och det har jag gjort alla år. Men jag förstår att det finns folk som inte gör det. Det har också att göra med hurdana grupper man har och hur man själv ser på sitt jobb. Det är ju också en helhet med privatlivet. Jag tycker inte att man kan säga att allt beror på arbetet utan det är en kombination av väldigt många saker.
Gustafsson Burgmann är nöjd med att den utomstående konsulten har jobbat med personalen i Ingå församling.
– Det lönar sig att våga söka och ta emot hjälp av en utomstående om det inte annars löser sig.
Trots att det har varit ett turbulent år i Ingå församling så betonar Gustafsson Burgmann att jobbet inte har blivit lidande och att församlingsmedlemmarna har fått den service som de har rätt till.
– Jag tycker att det har blivit bättre och bättre med allting. Trots alla svårigheter har vi kunnat sköta den verksamhet som vi har. Det var också konsultens syn på saken att vi har kunnat samarbeta och det har blivit bättre.
Bra att tog tag i det
Det var i samband med att Yle Västnyland lyfte upp konflikterna inom Ingå församling som arbetslagskonsulten kopplades in. Med facit i hand säger Torsten Sandell att det var bra att Ingå församling tog tag i konflikterna.