Det är möjligt att byta kommun, men aldrig av politiska skäl. Det säger Arto Sulonen, som är direktör för juridiska ärenden på kommunförbundet.
Om en kommundel vill byta kommun förutsätter det att antingen finansministeriet eller statsrådet godkänner bytet. Men en kommungräns kan aldrig ändras på grund av enskilda politiska intressen.
- Om man tycker att kommunen idkar fel politik till exempel när det gäller skolnätet, så är det inte en godtagbar grund, säger Sulonen. Politiska skäl är aldrig ett giltigt skäl att ändra kommungränsen.
För att byta kommun måste finnas en objektiv grund till det, som till exempel att en grupp invånare kan få bättre service i en annan kommun på grund av att avståndet är kortare dit. En annan objektiv och godtagbar grund till att kommungränsen ändras är näringspolitiska skäl, det vill säga att förhållandet för området kan förbättras avsevärt genom att rita om kartan.
Båda kommunerna ska vara med på noterna
Om en grupp kommuninvånare vill byta kommun så ska man skicka en ansökan till den egna kommunens kommunstyrelsen, som sedan tar kontakt med mottagarkommunen. Sedan ska den egna kommunens kommunstyrelse skicka både sitt egna utlåtande och den nya kommunens utlåtande till finansministeriet, som sedan fattar beslut i saken. Om två kommuner är oense är det statsrådet som fattar beslutet.
- Men i praktiken är det väldigt ovanligt att statsrådet fattar ett beslut om att ändra kommungränsen mot en kommuns vilja, säger Arto Sulonen.
Lagstiftningen förutsätter inte att man ordnar någon omröstning om ett område vill byta kommun, så i praktiken kan vem som helst skicka in en ansökan om saken.