Hangö stad planerar att grunda en egen rehabiliteringsenhet för att spara pengar.
Raseborgs stad ska också vara intresserad av att köpa rehabilitering för strokepatienter av Hangö.
Hangö stadsstyrelse blev ännu på måndagen inte klar med förslaget till nästa års budget. Arbetet fortsätter om två veckor.
Minuset för nästa år ser hur som helst ut att bli cirka 1,5 miljoner euro minus under sträcket i Hangö - trots att målet är att få ordning på ekonomin fram till 2018 då också det samlade underskottet ska vara borta.
"Billigare och bättre i egen regi"
Staden försöker spara på olika sätt, inte minst inom vården.
Hangö tänker 2014 grunda en egen enhet för rehabilitering och på det sättet bli av med dyra köptjänster, förklarar stadsstyrelseordföranden Jouko Kavander (SDP).
- Vi har kommit till det att det ganska dyrt att köpa tjänsterna från Helsingforsfirmor.
Det är inte enbart staden som drar nytta, understryker Kavander.
- Det skulle vara förmånligare och bättre för patienterna att få vården på hemorten. Man kan träffa familjen och bekanta, det är trivsammare.
Folkhälsan lade ner
Tanken är alltså att grunda en egen rehabiliteringsavdelning med sex platser på hälsovårdscentralens andra våning i Hangö.
Patienterna skulle bestå av bland annat personer som drabbats av stroke.
Regionen har saknat egen rehabiliteringsenhet sedan Folkhälsan för en tid sedan lade ner verksamheten på Mjölbolsta i Karis.
Hangö stads överläkare Outi McDonald har enligt Kavander preliminärt också diskuterat med Raseborgs stad som ska kunna tänka sig att utnyttja upp till hälften, 2-3 platser, av kapaciteten som Hangö nu ska bygga upp.
Målet är alltså att spara pengar men stadsstyrelsordföranden Jouko Kavander vågar inte uppskatta hurdana summor det handlar om.
- Jag vågar inte säga exakta euron men det är betydande besparing, eller minskade utgifter.
Kavander kan heller inte säga hur mycket rehabiliteringen kostar Hangö i dag.
Hamnbolaget påverkar budgetsiffrorna på papper
Budgetsiffrorna i Hangö påverkas också av bolagiseringen av hamnen.
Men det är endast på papper, i praktiken är Hangös ekonomi lika svag som tidigare trots att hamnen vid bolagiseringen till exempel köper sin verksamhet och många fastigheter av staden och staden på det viset får inkomster.
Minuset växer i och med bolagiseringen från 1,5 till 3,1 miljoner euro. Men samtidigt får staden alltså in pengar då hamnbolaget köper sin verksamhet av staden. För det lånar staden bolaget pengar.
Det är ännu oklart hur mycket staden kan begära i arrende av bolaget för markområdena. Det är heller inte klart hur stor ränta staden kan ta för lånet till hamnbolaget. Det var bland annat på grund av de här faktorerna som stadsstyrelsen ännu inte blev klar med budgetförslaget.