Politiker i Raseborg är inte glada över att tjänstemännen i staden många gånger har valt dyrare företag att sköta olika mindre arbeten i staden.
Yle Nyheter Västnyland berättade i måndags att två av tre företag är missnöjda med hur staden Raseborg beställer mindre arbeten. Trots att staden har konkurrensutsatt företagen så har en del av företagen som finns med i avtalet aldrig eller sällan kontaktats, trots att företaget i fråga varit billigast.
- Är det här möjligt? utbrister socialdemokraten och stadsstyrelsemedlemmen Kaisa Ylimys-Ahlroth förvånat.
Ylimys-Ahlroth tycker att situationen känns olustig.
- Om det faktiskt är så att tjänstemännen inte alltid tänker så mycket på det ekonomiska så känns det inte riktigt bra. Nu är det jätte tuffa tider för kommunen!
- Det är klart att vi måste se närmare på den här situationen, konstaterar SFP:aren Mikael Borgman som vill se att alla anställda i högre grad hjälps åt att skära ner på stadens kostnader i nästa år.
Valprocessen måste ses över
Mikael Borgman sitter både i stadsstyrelsen och leder ordet i upphandlingsdirektionen. Men upphandlingen för mindre tjänster är inte något som ligger på upphandlingsdirektionens bord. Den tar direktionen för Intern service hand om. Borgman tror ändå inte att det är själva upphandlingen som har gått snett utan att problemet ligger i valen som tjänstemännen gör.
- Om det är en och samma person som väljer ett och samma företag hela tiden så kan det inte vara korrekt, förklarar Borgman men medger att det är svårt att bevisa om valet sker enligt bästebroder-princip och att vissa företag blir favoriserade.
Staden: Goda erfarenheter ger jobb
Enligt fastighetschef Kjell Holmqvist följer staden Raseborg nog ramavtalet. Men staden har valt att anlita företag som staden har goda erfarenheter av men som kanske inte alltid varit billigast.
Enligt Mikael Borgman så har staden rätt att helt välja bort ett företag om staden har dåliga erfarenheter med företaget i fråga. Men i sådana situationer ska alla klagomål finnas dokumenterade.
- Men om man aldrig har använt ett företag så kan man inte ha några dåliga erfarenheter med, konstaterar Borgman.
Valen görs av gammal vana
Kaisa Ylimys-Ahlroth tror att orsaken till att vissa företag anlitas mer än andra är en vanesak.
- Man har en vana att göra saker och ting och den vanan måste brytas, hävdar Ylimys-Ahlroth bestämt och tillägger att tjänstemännen måste tänka i nya banor.
Borgman å andra sidan kan förstå att det finns vissa mänskliga orsaker till att en del företag får utföra mera jobb åt staden. Han nämner lokalkännedom som en orsak.
- Tiden spelar in om företaget är långt borta och om man frågat ett företag några gånger och företaget alltid sagt nej så kanske man inte frågar flera gånger för man tror att svaret ändå blir nekande.
Mikael Borgman anser att huvudsaken är att staden kan få ett sådant system som är tillräckligt öppet, så att man kan se på vilka grunder valen sker. Borgman stöder också ett system där flera än en person inom samma organisation fattar beslut om vilka företag som ska anlitas.
-Då finns det mindre risk för missbruk, konstaterar han.
Vad händer nu?
- Vi kommer att se över den här valprocessen främst inom Intern service för att ta reda på om det finns möjligheter att förbättra den, säger Borgman som också kommer jobba för att de flesta upphandlingar i framtiden ska ligga på upphandlingsdirektionens bord.
- Upphandlingschefen och direktionen har den kunskap som behövs för att se till att förfarandet blir rätt, hävdar han.
Idag sköts upphandlingar inom tekniska sektorn och grundtryggheten i respektive organ.
Kaisa Ylimys-Ahlroth stöder Borgmans förslag.
- Det låter inte som en dålig idé, det är ju en djungel med hur upphandlingar ska göras.
Läs också:
Företag: Raseborg bryter mot sina egna avtal
Staden: De som sköter sig får jobb