Kan städare rycka in som vårdare inom äldreomsorgen eller dagvården för barn? Eller kan vårdarna eller barnträdgårdslärarna bli städare för en halv dag?
Det tror åtminstone stadsstyrelsen i Raseborg. Stadsdirektören Mårten Johansson kastade fram tanken på budgetpresentationen senaste vecka.
- Vi skall se på vår verksamhet lite mera flexibelt när det gäller stödfunktioner, köks- och städfunktioner på mindre enheter, säger Johansson.
Vad han avsåg var att städare kan göra en del vårdarbete och en del köksarbete.
- På samma sätt som man är flexibel hemma måste man vara flexibel på jobbet, säger stadsdirektören.
"Bra förslag"
På daghemmet Skogsgläntan i Björknäs i Ekenäs välkomnas tanken med öppna armar.
- På gamla goda tiden när vi jobbade på det viset, att städ- och kökspersonalen hörde alla till daghemmet och alla lydde under föreståndaren, då hade vi mera familjärt, säger föreståndaren Ann Nordström som också är föreståndare för daghemmen Tunabo i Snappertuna, Båssaboda i Gammelboda och Lilla My i centrum av Ekenäs.
Hon säger att hjälpen alltid fanns nära och tillgänglig då någon insjuknade eller var borta från jobbet av någon annan orsak.
- Om vi till exempel hade en vårdare borta, så kunde vi få hjälp av en städare med på- och avklädning, maten och så, säger Nordström.
- Och om städerskan var borta kunde vårdpersonalen lite städa det värsta och viktigaste för att klara den dagen. På det sättet behövde man inte genast kalla in en vikarie.
Samhörigheten på daghemmet vad väldigt god på den tiden och stämningen mera familjär. Det tycker också barnträdgårdsläraren Mino Herrala som jobbat i branschen gott över tjugo år först i Dragsvik daghem och nu i Skogsgläntan.
- Inte fungerar det på samma sätt nu. Visst skulle vi också kunna hjälpa till, men vi tycker väl att vi borde få någon gentjänst ibland, så det fungerar helt enkelt inte, säger Herrala.
Hon säger att barnen också kände både köksan och städerskan bättre än numera.
Ann Nordström säger att i det nuvarande läget, där Intern Service handhar städ- och köksfunktionerna är det inte möjligt att hjälpa varande över yrkesgränserna.
- Vi har väldigt strikta direktiv gällande vilka arbetsuppgifter som hör till vem, säger Ann Nordström och tillägger att det väldigt ofta blir stridigheter på grund av de strikta reglerna och dessa kunde man lätt undvika om varje daghem skulle vara en egen enhet.
Inga städare delar ut mediciner
Då tanken om att städare skulle delta i vårdarbetet presenterades väcktes genast många frågor. En av de frågorna var om städare nu förutsätts dela ut medicin eller ge injektioner.
Mona Böhme är förtroendeman för vårdarna som jobbar inom äldrevården i Raseborg. Hon säger att det nog inte finns sådana tankar.
- Närmast kommer det att handla om handräckningar, att ge en klient ett glas vatten, hjälpa någon på toaletten, medmänsklighet helt enkelt, säger Böhme.
Hon säger att de städare som vill kan skola sig till vårdbiträden.
- Men, det här gör de bara om de själva så vill, säger Böhme.
Stadsfullmäktige i Raseborg behandlar stadens budget för år 2014 på måndagen (2.12).
Att städare kunde hjälpa vårdpersonalen på mindre enheter på daghem och äldreboende är en form av flexibilitet som kan ge inbesparingar