Turismföretaget Lumo eller Västra Nylands turism (Länsi-Uudenmaan Matkailu) vill nu på allvar köra igång sin verksamhet. I november och december har Lumo marknadsfört sig bland företag i regionen i hopp om att så många som möjligt ska sluta upp i samarbetet.
I dag (10.12) ska Lumo presentera sina resultat för stads- och kommundirektörerna i regionen.
Lumo grundades för snart två år sedan. Det var fyra företag inom servicebranschen som tillsammans med Novago företagsutveckling bildade bolaget för att effektivera marknadsföringen och utveckla turismen i regionen.
Billnäs Bruk med Olli Muurainen i spetsen, Sjundeå center för välbefinnande, Kisakallio idrottsinstitut och badhotell Päiväkumpu var företagen som murade grundstenarna för aktiebolaget.
Bolaget ska inte sträva efter vinst utan befrämja turismen i området. Tanken är att det framförallt är turismföretagen som är ägare, men kommunerna finns också med på ett hörn och stöder verksamheten, inte minst ekonomiskt.
25 har nappat på
Hittills har 25 företagare och aktörer meddelat att de går med i Lumo.
Det är en rätt liten siffra med tanke på att det finns ett tusental turismaktörer i regionen, men den västnyländska turismkoordinatorn Jukka Punamäki vid Novago understryker kvalitet framom kvantitet i det här skedet.
– De 25 som nu är med är eldsjälar som får igång projektet. Vi kommer aldrig att få med tusen företagare, men jag är säker på att många flera kommer med bara vi får bollen i rullning.
Han understryker att det är viktigt att också de små aktörerna är med. De stora företagen är lok som driver projektet, men de små aktörerna kan ses som små pärlor turisterna allra helst vill besöka, säger Punamäki och lyfter fram gårdsturismen som ett exempel.
Han försäkrar att det inte bara är de stora aktörerna som får synlighet. Meningen är att marknadsföra turismhelheter - t.ex. en bruksrunda - då lyfts också övernattning och matställen i området fram.
Via nätet
Synlighet får regionen särskilt via nätet så som genom sökmotorn Google och via olika sociala medier.
Dessutom vill man inom Lumo locka både inhemska och utländska journalister - särskilt ryska - till regionen för att visa vad här finns och förmå dem att skriva fina artiklar om vad de ser.
Det är också meningen att västnylänningarna själva ska turista i sin region.
Näthandel är viktigt och att researrangörer samarbetar både utomlands och i Finland.
Det viktiga är också att understryka att området marknadsförs just som ett område - enskilda kommuner lyfts inte fram. Det är också det som är det nya med Lumo och dess styrka, säger Jukka Punamäki.
– Det är en kakofoni av marknadsföring i dag och man drunknar lätt. Då är det bättre att vara många tillsammans. En kommun kan inte heller erbjuda allt turisten vill ha i den hårda konkurrensen, men tillsammans har vi ett fint paket att erbjuda.
Stöd av turismstrategin
I dag ska nuläget inom Lumo presenteras för stads- och kommundirektörerna i Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå, Lojo, Högfors och Kyrkslätt. Vichtis är inte med i det här skedet även om man inom Lumo gärna hade sett att också den kommunen kom med.
Men de sju kommuner som nu är med har i somras godkänt en gemensam turismstrategi.
Huvudpoängerna i strategin är just att Västnyland marknadsförs som ett enhetligt område i samarbete med privata och offentliga aktörer under ett och samma turismbrand. Det ska också vara lätt att hitta turistmålen och lätt att köpa turismprodukterna i regionen.
De här målen uppnås genom en gemensam aktör som marknadsför och säljer området. Projektet finansieras både av den offentliga sektorn och av enskild privata turismaktörer.
Lumo vill vara just den här gemensamma aktören.
Kommunernas insats
Kommunerna i Västnyland tampas med ekonomiska problem, men de förväntas delta med pengar i projektet.
– Vi har satt som mål i turismstrategin att fördubbla inkomsterna från turismen senast år 2020. För att nå det målet behövs det ordentliga satsningar, det är helt klart, koordinator Jukka Punamäki.
– Det kommer också att ta tid även om man säkert kan se några kampanjer redan i vår, men de som nu är med har förbundit sig för minst tre år framåt.
Exakt hur mycket pengar kommunerna ska betala är en förhandlingsfråga, men att genomföra stora kampanjer med bara lite pengar är ingen idé, säger Punamäki.
Han säger att det i så gott som alla andra regioner i vårt land redan finns den här typen av samarbete - Västnyland ligger alltså efter.
Lumo ska, som sagt, satsa på nätet och har lagt ut en hel del material bland annat på YouTube om det som nu är på gång.
Där finns en powepointpresentation av Lumo, en video från ett möte där Lumo presenteras, en video om turismstrategin och det har t.o.m. gjorts en rap om den västnyländska turismstrategin.