Utsatthet, svartsjuka, otrohet, och framför allt: ett barn blir föräldralöst.
Det är innehållet i nästa års pjäs som teaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskola i Karis sätter upp på Tryckeriteatern.
Teaterlinjens lärare Wasker Lindblom och Lilli Sukula-Lindblom har valt Büchners pjäs Woyzek, men den är litet annorlunda. Där finns nämligen också inslag av Carmen.
-Det är Waskers idé, säger Lilli, jag har aldrig hört att Woyzeck skulle ha satts upp med delar av Carmen.
Oftast lyfts svartsjukan upp i Woyzeck, eller mordet, men det är inte det som är viktigt nu, säger Wasker Lindblom som regisserar pjäsen.
Det är konsekvenserna som årets teaterelever ska koncentrera sig på.
Rollerna delas ut
Jag fick vara med på Tryckeriteatern i Karis när rollerna skulle delas ut. Eller när Lilli skulle släppa bomb nummer två. Så säger hon själv när eleverna samlas på scenkanten för att lyssna på sina lärare som sitter på stolar mitt emot dem.
Men först måste Wasker få tag på ett oar glasögon, annars blir det inget av någonting. Så eleverna och Lilli går genom den första bomben som släpptes veckan innan - en studieresa.
Målet är New York.
-Min andra hemstad, som Lilli säger.
Men just nu de har bara pengar till en resa till Stockholm, så nu gäller det att samla ihop mängder med dollar. Sälja toalettpapper, sälja bakverk, sälja, sälja, sälja... idéerna sprutar fram medan vi väntar på Wasker och glasögonen.
Äntligen. Glasögonen är på nästippen och nu ska rollerna delas ut. Eleverna fick veta veckan innan vilken pjäs de ska spela, men vem är vem i Woyzeck?
-Woyzeck är.... Tom.
-Marie är... Charlotte.
Jag väntar mig tjo och tjim, applåder, hopp och skutt. Men Tom Salminen och Charlotte Karlsson sitter stilla, knäpptysta.
Rollerna delas ut en efter en. Allt är lugnt och tyst, de ser bara litet eftertänksamma ut. En flätar en bit av sitt hår, en gungar på rumpan, någon lutar sig bakåt. Ska det verkligen vara så här, kan jag inte låta bli att undra.
Det visar sig i alla fall att det finns massor av tankar.
-Tom, hur mår du, frågar Lilli.
-Mixed feelings, svarar han, en utmaning.
Jag pratar med Charlotte Karlsson, Tom Salminen och Olivia Kyllönen (Carmen) och de vill inte riktigt hitta ord. Överraskade, är den vanligaste beskrivningen. Och att man inte trodde att just precis jag skulle bli vald till just den rollen.
Det blir mycket jobb, det inser alla. Och nu börjar allvaret, påpekar Lilli Sukula-Lindblom.
Ett litet leende
Att sätta upp en pjäs på Tryckeriteatern i Karis involverar många personer, det är mycket jobb innan publiken kan sätta sig och vänta på att få se vad teaterlinjen åstadkommit.
Efter lunch samlas alla igen på Tryckeriteaterns scen där stolar har satts ut i en ring. Nu är även nästan alla med som ska få skådespelarna att vara rätt klädda, sminkade och röra sig rätt.
Wasker inleder med att berätta om pjäsen och säger:
-Då jag såg och hörde Olivia så insåg jag att jag kan sätta ihop Woyzeck och Carmen eftersom Olivia kan sjunga.
Ett litet leende syns i Olivias ansikte och hon byter en blick med Essi Parkas. Båda ser glada ut.
Alla delar på ansvaret
Så gott som hela VNF blandas in i arbetet med pjäsen. Petri Horttana ska jobba med scenografin tillsammans med sina elever.
Robban Sederholm ska sköta ljud och ljus. Efesia Bangura ansvarar för kläderna tillsammans med Tuula Bergqvist från VNF:s modelinje. Efesia gör på samma gång sitt slutarbete för YH Novia formgivning i Åbo. Till sin hjälp har hon också VNF-eleverna Mikaela Sundholm, Linnéa Aure och Allinor Linder.
Flera namn nämns: Anna-Tuuli Saine ska se till att flamencodansen sitter rätt, Laura Naumanen sköter sminket och Ville Hukkinen musiken.
Teaterlinjens elever ska också ha ansvar för olika områden, till exempel Olivia ska hjälpa till med det. Redan i tisdags fanns det massor av frågor: när behövs kläderna, hur ska ljuset vara, hur många gånger visas pjäsen, ska det vara en matiné, vem sköter marknadsföringen...
Små grupper bildas där man diskuterar hur man går vidare. Den 7 januari börjar arbetet på allvar och det är premiär den 19 mars. Så småningom börjar de inbjudna att ge sig i väg till sina egna elever och Lilli och Wasker sätter sig igen på sina stolar framför sina elever som väljer scenkanten.
-Nu börjar resan, säger Lilli med eftertryck. Nu är det allvar och en massa människor är involverade.
Det känns bra att ha andra människor med, svarar de. Och pratar litet vidare om marknadsföring, julfest och annat som känns viktigt just nu.
Kram
Sedan börjar dagen lida mott sitt slut och det blir kramkalas igen. Precis som dagen började ute på Tryckeriteaterns trappa. Eleverna kom gående tillsammans från VNF:s internat och det var stora kramkalaset med Lilli och Wasker innan de gick in för att få sina roller.
På teaterlinjen studerar Matilda Lindström, Matilda Anttila, Tom Salminen, Olivia Kyllönen, Essi Parkas, Felix Häggblom, Mikaela Lindroos, Kalle Halmén och Charlotte Karlsson.