I serien ”det var en gång...” besöker vi FN-steels stålverk Koverhar i Lappvik i Hangö. I drygt 50 år hann maskinerna gå heta på fabriksområdet som i dag sakta men säkert håller på att dö ut.
Den 26 juni 2012 lämnade ståltillverkaren FN-steel oväntat in ansökan om konkurs. Konkursen berörde 270 anställda på stålverket i Koverhar i Hangö och 180 anställda på valsverket i Dalsbruk.
Fortfarande lever hoppet kvar för att området i framtiden skall kunna utnyttjas av nya aktörer, men för tillfället vet ingen vad som kommer att hända.
- Konkursboet bestämmer, men det ser väldigt dåligt ut, säger Seppo Haimi, som är platschef och en av de få som arbetar kvar på området.
Enligt Haimi är det inte realistiskt att man börjar producera stål igen. Råmaterialet är dyrt och konkurrensen är hård i Europa.
Det var en gång...
I sommar besöker Svenska Yle flera bortglömda platser i Svenskfinland i serien Det var en gång…Här hittar du hela serien!
Tystnar sakta men säkert
Själva fabriksområdet vid Koverhar är 100 hektar stort. Dessutom hör också 500 hektar skogsmark till konkursboet.
- Ungefär så som det ser ut i dag har här sett ut under de 30 år som jag har arbetat här, säger Kari Lampinen, som var arbetsledare vid fabriken.
Fortfarande arbetar cirka 15 personer på området. Till deras uppgift hör att underhålla maskiner, sälja olika tillbehör, städa och sköta om området som hör till konkursboet.
- Gänget finns kvar här till mitten av juli, konstaterar Seppo Haimi.
Haimi vet själv inte vad han kommer att göra efter sommaren.
- Jag har inte sökt något nytt jobb utan kommer att vara med här till slutet, säger han.
Svettigt arbete
Kari Lampinen började sin karriär vid stålverket år 1981. I gjuteriet var det grymt varmt och dammigt.
- Svetten rann och dammet fastnade i kroppen, minns Lampinen.
Lampinen kommer att gå i pension då arbetet på stålverket upphör för hans del.
- Men nog skulle jag gärna arbeta ett par år till, säger han.
Timo Virtanen som är hamnmästare har arbetat på Koverhar i 38 år. Det här är min plats, konstaterar han då han blickar ut över hamnområdet.
- Jag har alltid tyckt om mitt arbete. Ingen dag var den andra lik, berättar han.
”Ingen bomb”
Timo Virtanen har haft mycket med Koverhars miljöfrågor att göra. Han säger att företaget genom åren har satsats stora pengar för att försöka förbättra miljövänligheten och uppnå miljökraven.
- Jag skulle inte vara rädd för att det här området är någon stor miljöbomb. Jag tror att utseendet på fabriksbyggnaden skrämmer folk, säger han.
Virtanen tillägger att han nog alltid kunnat andas djupt då han har kommit på arbete.
Hoppet lever kvar
Det var mera ljud förra gången jag var här, konstaterar Hangös stadsdirektör Jouko Mäkinen då han går över fabriksgården. Hangö stad och hela regionen drabbades hårt av konkursen.
Mäkinen berättar att Hangö stads mål för tillfället är att de resurser som finns i Konkursboets ägo kommer i användning igen i framtiden. Enligt Mäkinen är själva fabriken endast en liten del av området. Det finns mycket potential i markområdena och hamnen också.
- Det spelar inte så stor roll i vems regi området skulle användas, huvudsaken är att det skulle komma till någon nytta, konstaterar Mäkinen.