När en idrottare gör sin armétjänstgöring kolliderar ofta de idrottsliga behoven med soldatutbildningen. I Nylands Brigad är idrottarna numera utspridda i olika kompanier i motsats till hur det förr fungerade då toppidrottarna var underställda spaningsplutonen. Det finns många som anser att allt var bättre förr.
Handbollslaget HC Wests chefstränare Mikael Källman gick i en intervju med Sportnytt hårt åt samarbetet mellan armén och idrottslivet. Kommunikationen fungerar inte enligt Källman och man har svag förståelse om idrottens behov Läs även:.
Kompanicheferna har sista ordet
Trots att Nylands Brigad har en utnämnd idrotts underofficer i sergeant Jussi Huttunen, är det kompanicheferna på respektive kompani som har det sista ordet då det gäller att besluta ifall en idrottare beviljas permission till träning eller match.
Inne på samma linje som Källman är Ekenäs IF:s manager Peter Haglund.
- Under mina sju år med klubben har det varit både positivt och negativt. Mycket beror på vilket kompani en idrottare tjänar sin värnplikt på. Från vissa kompanier har det varit lätt att få tränings- och matchledigt men sen har vissa idrottare lidigt mycket av att vara i armén. När man tränar fem till sex gånger i veckan så har de som är på träning en stor fördel. Enligt Haglund skulle det vara allas fördel om idrottarna skulle placeras på ett och samma kompani som det var förr. Nu måste man, ifall man har tre-fyra spelare i armén, ringa till lika många kompanichefer.
Sergeant Huttunen fördömer inte alls tanken på en ”idrottspluton” eller dylikt men påminner om att arméns uppgift är att uppfostra och skola soldater i första hand. Han erkänner att idrottarna i dagens läge inte har lika bra möjligheter att träna och tävla som i det civila. Något mellanår behöver det inte bli.
Haglund är däremot, som manager för EIF, skeptisk till att kontraktera en spelare som skall in i armén.
- Det är en stor risk att. Vi har lockat spelare som kommit till Nylands Brigad till våra led men med facit i hand så har det inte fungerat. Ytterst få gör en bra säsong.
I ett fall som kom upp nyligen hade beväringarna en marsch på programmet som var avklarad under tidig eftermiddag. Från arméhåll tog man beslutet att en idrottare som deltagit i marschen inte var kapabel att representera sitt lag i den match som spelades samma kväll. Någonting som givetvis inte fick förståelse från idrottssidan.
- Vi måste här på brigaden analysera helhetsbelastningen våra beväringar råkar ut för och bedöma huruvida det är klokt att skicka en idrottare till träning eller match, konstaterar sergeant Huttunen. Dessutom kan säkerhetsaspekten vara en faktor. I såna fall att vi har skarpskytte på programmet, kan en trött beväring vara en säkerhetsrisk.
Bättre planering behövs
Alla parter är överens om att en bättre planering och en bättre kommunikation skulle ge bättre arbetsro. Förslaget om att man skulle ordna en sammankomst mellan tränare, idrottare och armépersonal när beväringen rycker in, ses som en god idé. I idrottsskolan i Lahtis har man sedan länge haft en dylik briefing. Där kunde olika grenars och även arméns behov kunna diskuteras.
Dickenspelaren Timmy Thor efterlyser också en dialog.
- Det får ju inte uppstå situationer där ett lag till exempel saknar två målvakter samtidigt. Jag skulle också efterlysa ett aktivare grepp av handbollsförbundet. Från förbundshåll kunde man utreda när arméns utbildning kräver större närvaro och möjligen rätta spelschemat efter det, säger Thor. I det stora hela har jag varit nöjd med min beväringstid. Jag har bara missat en match på grund av ett arméläger.
Många anser att det är för mycket om man spelar på FM-nivå. En annan fråga är dessutom ifall vissa grenar har förkörsrätt i förhållande till andra?
Så här fördelas idrottskommenderingarna
Ifall en idrottare på nationell toppnivå spenderar tolv månader i armén kan den idrottaren beviljas 15 dygn ledighet i form av idrottskommendering. Då tjänstetiden är nio månader kan det bli frågan om tio dygn och i fall av ett halvt års tjänstetid kan en idrottare få sex dygn ledigt i form av idrottskommendering. Därtill beviljas idrottarna också träningsledigt och ifall av landslagsuppgifter finns ytterligare idrottskommenderingar att tillgå.
I idrottsskolan kan idrottare få mellan 100-50 kommenderingsdygn till sitt förfogande.