Ett kafé med kultstatus, det är vad vi fått höra om Serendipity. Men varför är det så himla speciellt? X3M skickar ut en redaktör för att försöka ta reda på vad som egentligen händer i Karis.
Seuraavana Karjaa, nästa Karis. Damen i tåghögtalaren uttalar det svenska namnet på den västnyländska orten med långt a. Jag blir lika förvånad varje gång, själv har jag alltid valt att säga Karis med kort a.
Klockan är fyra på eftermiddagen och det är mörkt som i en nedstängd gruva när jag går från tågstationen i det jäkliga vinterregnet. Strax efter gågatan ser jag en skylt som vittnar om mysigt ljus, saftkalas och nybryggt kaffe. Jag stiger in på innergården till vad som ser ut som ett helt vanligt egnahemshus. Det enda som vittnar om att det egentligen är något helt annat är den runda, gröna ölreklamen som hänger på gården.
En hamburgare med öl, tack
Art café och bar Serendipity firar sin 20-årsdag nästa sommar. Det är ett mytomspunnet ställe. Alla som haft ett längre samtal med en Karisbo född efter 1980 har troligen hört om stället.
- Vad gjorde du i helgen?
- Jag var till Serendi och åt varma smörgåsar och drack en milkshake.
Eller kanske det var en hamburgare och en öl. Det rustika kaféet ser ut att platsa i en inredningstidnings julnummer. Gamla kärrhjul agerar taklampor och kakelugnen är igång dagligen. Om jag skulle gilla ordet "ombonat" skulle jag använda precis det för detta kafé som finns i ett helt vanligt hus med en helt vanlig trädgård. Varmt och skönt är det också när jag kommer in, lite som att komma till mommos.
- Vi kokar all mat på vedspisen, säger ägaren Andreas Mavrostomos som äger hela kalaset.
Det är bara fem månader sedan Andreas tog över den legendariska baren på Karis. Först var det ett skämt att han skulle köpa verksamheten, men efter ett tag grodde idén och han tog tag i saken.
- Jag har ju hängt här hela min ungdom så stället är hemtamt.
Välkommen pensionär!
Serendipity, också kallad Serendi i folkmun, ligger nära högstadiet och gymnasiet i Karis och en stor del av klientelet under dagarna består av skolelever. Ungdomarna kommer och hänger på håltimmar, tittar in på en hamburgare om inte skolmaten faller dem i smaken eller bara sitter och spelar kort efter skolan. När de fyllt 18 fortsätter de hänga på kaféet under kvällarna och tar sig kanske en öl eller två.
- När jag tog över var min ambition att också få hit ett lite äldre klientel. Det är ju det som är det bästa med stället, att du kan trivas här oberoende om du är tolv eller 88, säger Andreas.
Ett stort dragplåster under de senaste månaderna har också varit liveuppträdanden. Andreas har börjat boka in artister och trubadurer under veckosluten.
- Problemet är ju att när det är fullt är det fullt. Även om jag öppnar puben som ligger i övre våningen kan det vara smockat här under livekvällar. Det kostar ju aldrig något in heller.
Lokal lokal
På grund av det unga klientelet känner Andreas också att det är viktigt att hålla priserna på en rimlig nivå. Trots att de flesta råvarorna kommer från lokala producenter lyckas han hålla ett helt okej pris.
- Vi kan inte trolla så mycket med menyn just på grund av att vi vill hålla ner priserna men också för att vi gör allt på vedspis, både mat och kaffe. Vi värmer också hela nedre våningen på gammaldags vis och är nästan inte alls beroende av el.
Ännu en orsak att älska Serendi, det är ett bra ställe att dra till när superstormen har släckt lamporna i ditt eget hem, eller varför inte under zombieapokalypsen. Viktigt för baristorna är ju förstås att kunna göra upp eld.
- Ja, annars kan du ju inte jobba här, skrattar Andreas.
Ibland undrar en vanlig medborgare hur Serendi blivit så mytomspunnet, vad är det som gör stället så speciellt? Svaret ligger troligtvis i namnet. Serendipity betyder "ett lyckosamt misstag", och det är precis vad det är. Det ser inte ut för mycket från utsidan, lätt kunde huset som inhyser kaféet tas för ett vanligt egnahemshus och en helt vanlig gård, men när du stiger in i det 100-åriga huset möts du av en hemtrevlig känsla - och öl. Lätt ett riktigt lyckosamt misstag.
- Det finns nog inget annat likadant ställe, avslutar Andreas.