Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 24948 articles
Browse latest View live

Restaurangen som bara rymmer åtta gäster

$
0
0

Mikko Utter har öppnat en intim restaurang i Lojo centrum där varje dukning är för endast åtta personer. Restaurangens koncept är rätt så unikt i Finland.

Att stiga in i restaurangen känns som att komma in i köket i Utters hem. Verksamheten upptar endast ett enda rum.

Vid bardisken finns det plats för åtta matgäster. På andra sidan disken tillreds maten.

Gått bättre än väntat

Restaurangen, som också heter Mikko Utter, är ofta fullbokad under helgerna. Också vardagskvällar har varit populära.

- Det har gått bättre än jag förväntade mig, säger Mikko Utter, som tidigare bland annat jobbat som kock vid Svartå slott.

Ibland sitter flera par som inte känner varandra sida vid sida. Restaurangens intima atmosfär bidrar till en avslappnad stämning.

- Folk som inte känner varandra kan umgås. Jag tror inte det finns flera liknande restauranger i Finland, säger Utter.

En meny per årstid

Utters restaurang erbjuder en avsmakningsmeny. En sådan meny är en måltid som består av flera små portioner.

Att erbjuda endast en avsmakningsmeny är en fråga om tillit. Det behövs inte en enorm mängd olika alternativ att välja mellan, enligt Utter.

- Det ska gå att lita på den som valt vinerna och lagar maten.

Bröddeg i mixer.
Bröddegen ställs i kylskåp övernatten och gräddas nästa dag då långsammare jäsning ger förhöjd smak. Bröddeg i mixer. Bild: YLE/Malin Karlberg

Älggräs i maten

Under sommarmånaderna kommer inspirationen i matlagningen från naturen.

- Förra veckan samlade jag in fläderblommor, säger han. Till näst blir det älggräs som ska användas i vinter.


Hangö Scooterklubb

$
0
0

Vad skulle Svenskfinland vara utan sina otaliga klubbar där man kan idka sin hobby på svenska? Därför blev jag genast nyfiken när jag fick veta att jag är välkommen till Hangö Scooterklubb.

Klubben håller till på Ankaregatan mitt i centrala Hangö. Det finfina klubbhuset var förr i tiden en allmän badinrättning: Löfgrens bastu.

Hangö Scooter Klubb
Två Vespa och en Lambretta framför klubbhuset Hangö Scooter Klubb Bild: Yle/Peter Lüttge

I klubbhuset finns en villervalla av vespor i olika skick: från fint restaurerade till skrotfärdiga. Hangö Scooterklubb består av sex medlemmar. Varje medlem har ett eget verkstadsbås.

Hangö Scooter Klubb
Tonys bås Hangö Scooter Klubb Bild: Yle/Peter Lüttge

Därutöver finns ett kök och ett allrum i klubbhuset. I allrummet finns en bäddsoffa. Som gjort för mig.

Hangö Scooter Klubb
Hangö Scooter Klubb Bild: Yle/Peter Lüttge

När jag kommer till klubben frågar pojkarna om de kan hjälpa till med någonting. Ja, svarar jag, jag skulle gärna byta fram- och bakdäck. Jag hann inte ens säga färdigt mitt svar när Jan och Andreas sätter igång.

Hangö Scooter Klubb
Hangö Scooter Klubb Bild: Yle/Peter Lüttge

I ett huj är min Vespa uppvinschad och arbetet kan börja. Däcken byts och anefter kommer också andra småfel fram: bakaxeln har ett glapp, fotbromsen för mycket spel, en blinker fungerar inte. Det mesta är snabbt fixat.

Det är bara glappet i bakaxeln som bekymrar Jan och Andreas. Tony kommer snart, säger de, han är en riktig Vespisti, en Vespaaficionado. Det finns ingenting som inte han kan laga på en Vespa.

Hangö Scooter Klubb
Tony Roos fixar till splinten som skall åter låsa bakaxeln Hangö Scooter Klubb Bild: Yle/Peter Lüttge

Medan pojkarna mekar med min Vespa ser jag mig omkring i klubbhuset som innehåller en salig blandning av skoterdelar och skoterdevotionalier. Somliga är udda, mycket udda.

I ett hörn får jag också äntligen veta hur nya Vespor kommer till. Känsliga tittare varnas för pornografiska scener.

Hangö Scooter Klubb
Hangö Scooter Klubb Bild: Yle/Peter Lüttge

Efter reparationerna är det så äntligen dags att bege sig ut på en Tour de Hangö. Det finns ingenting finare och mera rogivande än att cruisa med några gamla skotrar genom en sommarfager semesterstad.

Jan Sandberg, Peter Lüttge, Tony Roos, Andreas Holmgård
Vilket stiligt gäng: Jan Sandberg, Peter Lüttge, Tony Roos och Andreas Holmgård Jan Sandberg, Peter Lüttge, Tony Roos, Andreas Holmgård Bild: Yle/Peter Lüttge

För en gångs skull är det soligt och till och med lite varmt i luften. Wenn Engel cruisen scheint die Sonne! Efter paraden sitter vi ännu länge utanför det underbara klubbhuset och pratar, ja vadå? Skotrar!

Jan Sandberg, Andreas Holmgård
Jan Sandberg och Andreas Holmgård Jan Sandberg, Andreas Holmgård Bild: Yle/Peter Lüttge

Vilken underbar dag det har varit, än en gång. Nästa vecka skall jag fortsätta västerut mot Kimitoön och Åboland. Fortsätter min Tour de Svenskfinland så här har jag roliga dagar framför mig.

Hangö Scooter Klubb
Så här glad var jag morgonen efter min dag med Hangö Scooter Klubb Hangö Scooter Klubb Bild: Yle/Peter Lüttge

P.S. Om du också vill få besök av mig på min Tour de Svenskfinland får du gärna kontakta mig per telefon 040 844 2762 eller e-post peter.luttge@yle.fi. Den här veckan finns jag i Östnyland. Nästa vecka kan du bjuda mig till Västnyland och Kimitoön.

Du kan även följa med mina bravader på Twitter (@peterluttge) och på Facebook (Yle Kultur). Hashtag #tourdesvenskfinland.

BK-46 slog tamt Kraft i Karis

$
0
0

Karislaget BK-46 tog en protokollsenlig seger i fotbollens division 2, västra zonen, på söndag kväll. Tabelljumbon Kraft från Närpes fick se sig besegrat i Karis.

Slutsiffrorna skrevs 3-0 (3-0).

Två av målen var gåvor av Kraftförsvaret och målvakten Filippos Sachsanidis. Målen kom efter hörnor från vänster som spelande BK-tränaren Kalle Tallqvist slog.

Det första målet kom då Sachsanidis boxade bollen i stolpen varifrån den studsade i bakhuvudet på en Kraftspelare. Från spelarhuvudet sökte sig bollen i mål. I protokollet står ändå BK-spelaren Zakaria Kibona som målskytt.

Den andra hörnan fumlade Kraftmålvakten själv i mål. Sachsanidis lyckades inte greppa bollen utan tappade den i mål.

BK:s tredje mål gjordes av Elbasan Kabashi i första halvlekens stopptid.

Fyra Seferin borta

Matchen stora samtalsämne var ändå de två brödraparen Seferis frånvaro. Faton och Fidan samt Valdrin och Valmir saknades alla från BK:s laguppställning.

BK-managern Tom Pihlström var inte glad strax före avspark.

- Ingen av oss i styrelsen har gett tillstånd åt dem att vara borta. De är alla på en utlandsresa. Enligt vad jag vet ska de vara tillbaka i morgon (måndag), sade Pihlström.

Huruvida fyrväpplingen kommer att bestraffas av föreningen på något sätt kunde Pihlström inte säga.

- Vi får väl se vad vi gör, sade han.

Tempofattigt, men lite underhållande

Matchbilden var den, att BK-46 förde spelet i den första halvleken och Kraft i den andra. Gästerna hade egentligen inga anfall under den första trekvarten.

Till den andra halvleken kom ett piggare Kraft och ett aningen dämpat BK-46. Trots gästernas större bollinnehav hade BK inget att frukta i matchen.

Kraft lyckades skapa två farliga målchanser i den andra halvleken. Den första fick Mario Rac i den 67e spelminuten då en retur hamnade hos honom. Rac smällde till för kung och fosterland, men Tomas Karike i BK-målet gjorde en stilfull räddning.

Bara en minut senare kom BK:s flinke Nicholas Brain fri, men Krafts burväktare Filippos Sachsanidis räddade till hörna.

Och bara ett par minuter efter det fick gästernas Kim Böling till ett friläge, men lyckades inte få ett bra skott till stånd.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att matchen saknade fart, men var ändå kanske lite underhållande.

Positiv BK-insats

BK-46 saknade förutom de fyra semesterfirande Seferina också ordinarie mittbacken Marko Heino och mittfältaren Matias Astrada. Båda var avstängda från söndagens match.

Mergim Bushi, BK-46 vs Tony Lund, Kraft.
Mergim Bushi spelade sin första match i BK-46 för den här säsongen. Mergim Bushi, BK-46 vs Tony Lund, Kraft. Bild: Yle/ Patric Westerlund

Också Kraft saknade åtminstone två viktiga spelare, nämligen Vanja Pobor och Blagojche Damevski.

BK presenterade nu två nya spelare i öppningselvan. Mergim Bushi är nu tillbaka i BK efter sejouren i Ekenäs IF och spelande tränaren Kalle Tallqvist som var första gången den här säsongen med från start.

- Jag orkade 55 minuter, småskrattade Tallqvist efter matchen.

I själva verket var Tallqvist sitt lags och matchens bästa spelare på sin position i mitten på mittfältet. Också Brain spelade en riktigt bra match.

Tallqvist konstaterade att segern var guld värd och att BK:s följande match blir svår.

- Vi möter Masku på bortaplan på onsdag. Och det finns ju inga lätta matcher i den här serien.

Nygård bäst i Kraft

Mario Rac på spets och mittbacken Jens Nygård var Krafts två bästa spelare.

Rac rörde sig på väldigt stora ytor och Nygård visade att ligarutin visst ha betydelse på division 2-nivå. Han spelade lugnt och säkert matchen igenom.

Nygård hann med 152 matcher i Vasalaget VPS i Finlands högsta serie. Han tycker det är roligt att vara med på plan igen.

- Läget var ju som det är i Kraft, sist i tabellen, så jag hoppas kunna hjälpa till. Vi måste nu börja vinna matcher, sade Nygård.

Han tyckte Kraft gav bort segern för enkelt i matchen.

- Vi måste bara få det här svängt snabbt, sade Nygård.

Två tuffa veckor

BK:s vänsterback Christoffer Malmberg pustade ut efter matchen.

- Det här var en viktig seger för oss. Vi har spelat dåligt på sistone, så nu behövdes en seger verkligen.

Malmberg sade att BK har tuffa två veckor framför sig.

- Vi spelar två matcher i veckan nu så det blir tungt. Men vi får ju de spelare som saknades i dag tillbaka så småningom.

Matchen sågs av ett par hundra personer i regnsjukt väder. Jesse Virtanen dömde säkert.

BK möter alltså Masku på onsdag (29.7) på bortaplan. Kraft spelar hemma i Mosedal på söndag (1.8) mot tabelltreanESC från Ekenäs.

Division 2, västra zonen: GrIFK – MuSa 2-0 (2-0), BK-46 – Kraft 3-0 (3-0), 19 min Zakaria Kibona 1-0, 21 min Kalle Tallqvist, 45+1 min Elbasan Kabashi 3-0.

BK-46: Tomas Karike; Christoffer Malmberg, Joonas Vikholm, Lucas Mondino (v), Joakim Pihlström (v); Mergim Bushi, Elbasan Kabashi (v), Kalle Tallqvist, Alysson Soares (78 min Jarno Kritz), Nicholas Brain; Zakaria Kibona.
Kraft: Filippos Sachsanidis; Jacob Åbonde (46 min Dennis Norrback), Jens Nygård, Tony Lund, Mathias Salo; Jonas Granfors, Edis Elkaz, Kyle Knotek, Kim Böling, Kevin Storfors; Mario Rac (v) (80 min Oskar Ivars).

Sommarquiz: Sjusovardagen

$
0
0

Fem snabba frågor om sjusovardagen.
((vis:949219))

Joni Wiman fjärde i Detroit-GRC

$
0
0

Rallycrossföraren Joni Wiman från Pojo klättrar uppåt i poängtabellen i Global Rallycross Championship i USA. Natten mot måndagen placerade han sig som fyra i den sjätte deltävlingen som kördes i Detroit.

Segern i loppet gick till svensken Patrik Sandell före amerikanen Scott Speed. Sebastian Eriksson från Sverige var tredje.

Pojograbben Wiman var fjärde. Wiman förlorade dryga sex och en halv sekunder till vinnaren Sandell.

På lördagen var Wiman femte i den första deltävlingen i Detroit.

Eriksson och Wiman är stallkamrater i det svenska Olsbergs MSE-stallet.

I poängtabellen i Supercarsklassen i GRC klättrar Wiman uppåt och är nu på en fjärde plats. Han ligger 75 poäng efter amerikanen Ken Block.

Följande deltävling körs den 15.8 i Washington.

Resultat från GRC/Supercars, Detroit (II): 1) Patrik Sandell Bryan Herta Rallysport 7.30,453, 2) Scott Speed Volkswagen Andretti Rallycross 4,303 efter, 3) Sebastian Eriksson Olsbergs MSE 5,693 efter, 4) Joni Wiman Olsbergs MSE 6,557, 5) Brian Deegan Chip Ganassi Racing 7,927 efter.

Poängtabellen efter 6/12 lopp: 1) Ken Block Hoonigan Racing Division 260 poäng, 2) Sebastian Eriksson Olsbergs MSE 234 p, 3) Austin Dyne Bryan Herta Rallysport 195 p, 4) Joni Wiman Olsbergs MSE 185 p, 5) Scott Speed Volkswagen Andretti Rallycross 180 p.

Ilkka Linnakko årets sjusovare i Hangö

$
0
0

Ilkka Linnakko slängdes i fontänen i Casinoparken strax före klockan 9 i morse. Linnakko är en aktiv kulturarbetare i Hangö.

Det traditionella sjusovartåget startade från stadshuset klockan 8. Sjusovarens identitet avslöjades inte förrän morgondoppet i Casinoparkens fontän och därför gällde det för den nerbäddade Linnakko att låtsas sova i en timme.

- Jag kände mig som ett lik där jag låg, säger Linnakko. De som skuffade sängen skojade om att jag var på väg till en indisk begravning och skulle brännas så det var svårt att hålla tyst. Det var bra att färden slutade i vatten.

Ilkka Linnakko är sjusovare i Hangö 2015.
Ilkka Linnakko är Hangös sjusovare 2015. Ilkka Linnakko är sjusovare i Hangö 2015. Bild: Yle/ Malin Karlberg

Arrangörsföreningen Pro Hangö har sett till att sjusovaren från och med i år bär en ny nattdräkt. Pyjamasen är vit- och blårandig med applikationer av ett badhus, ett stort J och en nalle.
Titeln som årets sjusovare väljs personer som gjort något bra på orten. Årets sjusovare får ett vandringspris i form av en badhytt i miniatyr.

Önskan att medverka har alltid funnits

Linnakko flyttade till Hangö år 2007 då han blev pensionär. Han är diplomingenjör till utbildningen och har bland annat jobbat på Medicinalstyrelsen och Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra.

Han är sekreterare i föreningen Hangö på världskartan och höll i trådarna för teaterföreställningen om slaget vid Rilax i fjol somras.

Sjusovartåget i Hangö 2015
Sjusovartåget på väg mot Casinoparken. Sjusovartåget i Hangö 2015 Bild: Yle/ Malin Karlberg

Som Hangöbo har Linnako alltid velat vara aktiv i staden. Han är ordförande för föreningen Olympias Vänner som ordnar Hangö filmfestival. I föreningen Hangö museums vänner är han både ordförande och styrelsemedlem.

- Jag tycker om föreningslivet, säger han. Föreningarna är oersättliga då det organiserar olika sorters evenemang som inte staden kan.

Enligt Linnakko är det motiverat för alla som har fritid eller vill göra något för Hangö att gå med i föreningar.

- I föreningar kan man vara för att ha kul och att delta i verksamheten är det bästa sättet att använda sin tid, säger Linnakko.

Stugorna i Raseborg blir dyrare

$
0
0

Priserna på sommarstugor har stadigt ökat i Raseborg sedan år 2009. Det visar Yle Nyheters prisjämförelse mellan de 15 största sommarstugekommunerna i Finland.

I många av de finländska sommarstugekommunerna har stugpriserna varierat kraftigt, men i Raseborg har priserna stabilt gått uppåt.

I Raseborg steg medianpriset för en sommarstuga från 190 000 euro till 225 000 mellan år 2009 och 2015.

- Vi har en region som sitter på bra tomter, vad gäller läget och antalet kilometrar strand. Och det är strand som gäller, säger Mosse Lindholm, fastighetsmäklare vid Aktia.

Insjöfinland och Lojo billigare

Det är fastlandsställen med bilväg fram som ligger i skriket, säger Lindholm. Det är en orsak till att priserna för sommarstugor har sjunkit i Lojo-området.

- Det beror troligtvis på att Lojo har sjöstrand, inte havsstrand, säger Lindholm.

mosse lindholm är fastighetsmäklare i ekenäs
Fastighetsmäklare Mosse Lindholm. mosse lindholm är fastighetsmäklare i ekenäs Bild: Yle/ Bubi Asplund

I Lojo har medianpriset för en sommarstuga sjunkit från 180 000 till 170 000 sedan år 2009.

Stugor säljs trots recession

Stugorna går åt trots recessionmarknaden har varit trög under recessionen, men enligt Lindholm lever fritidsbostäderna ett eget liv.

- Här gäller lite andra regler. Du far inte till banken för att fixa finansieringen till 100 procent för en sommarstuga. Du sitter redan på pengarna. Antingen har du ärvt dem eller skaffat dem på annat sätt.

Stugor på holmar och öar går åt, men de kan inte utnyttjas lika lätt och ofta som tomter på fastlandet.

- Om du satsar 200 000 euro bara på en tomt vill du också utnyttja stugan så mycket som möjligt. Därför köper man hellre på fastlandet, säger mäklare Lindholm.

Linda Sandblom vill ta medalj i FM

$
0
0

Höjdhopparen Linda Sandblom från Hangö IK har ännu inte lyckats vinna en medalj i FM-tävlingarna för seniorer. I Björneborg ska 25-åringen sätta stopp på den trenden.

Linda Sandblom som var gäst i Sportmåndag (27.7) säger att hennes mål i åratal varit att vinna en FM-medalj.

- Den senaste tiden har jag försökt att inte tänka på det. I år ska jag bara gå in för att hoppa och se vad det blir.

I år har hon inte tävlat särskilt mycket och hennes årsbästa resultat är 183centimeter inför FM-tävlingarna.

- Min form är väl ganska nära det just nu, men vilken dagsformen är på fredag i kvalet och på lördag i finalen vet jag förstås inte, säger hon.

Helst soligt och varmt

Hon säger lite småkaxigt att hon ”lite när som helst” är färdig att slå sitt personliga rekord på 189.

- Det är ganska mycket fast i vädret. Om det är femton grader och regn så är vädret kanske inte så optimalt.

Soligt och varmt väder och helst vindstilla är det bästa höjdhoppsvädret tycker Linda Sandblom.

Det dåliga vädret i hemlandet är en delorsak till att hon har tävlat så lite den här sommaren.

- Den andra orsaken är att tekniken inte varit i skick så vi har tyckt att det inte är klokt att resa hundratals kilometer till en tävling.

Fjärde för många gånger

Hangöhopparen har vunnit FM-guld i D19 utomhus och två gånger inomhus i D22.

Linda Sandblom har inget, som hon själv säger, vettigt svar varför hon inte har vunnit en enda FM-medalj för seniorer.

- Jag har varit fjärde så många gånger att jag inte ens har orkat räkna dem.

Hon säger att påståendet att hon inte skulle ha tävlingsnerver är felaktigt.

- Det kan ju vara så, men i de flesta andra tävlingar har jag bra tävlingsnerver, jag kan inte tänka mig att jag skulle ha dåliga tävlingsnerver bara i FM.

Linda Sandblom säger att hon kanske bara haft en dålig dag då FM-finalen i höjd har hoppats.

- Det kan också vara så, att jag satt för hög press på mig själv, säger hon.

VM-kvalgränsen 194

Förutom friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige på Stockholms stadion 12 - 13.9 står också VM-tävlingarna i Peking 22 - 30 augusti inristade i Linda Sandbloms tävlingskalender.

Det finns emellertid ett stort hinder för Linda gällande VM-tävlingarna; hon har inte klarat kvalgränsen 194.

Kvalgränsen är hård, men Linda Sandblom tror att det inte nödvändigtvis är ett måste att klara den för att få delta. Det finns inte tillräckligt många idrottare som har klarat kvalgränsen.

- Jag tror det räcker om man hoppar finskt rekord så kommer man med, säger hon.

Finska höjdrekordet för damer är 192 och innehas av Hanna Grobler. Med ett årsbästa på 183 tycker Linda Sandblom inte det är en omöjlig höjd att klara.

- Jämför man mitt rekord (189) och min form just nu så tycker jag inte det låter så hårt, säger hon med självsäkerhet i rösten.

I nästa år ordnas olympiska spelen i Rio de Janeiro i Brasilien.

- Jag hoppas jag är med där, säger höjdhopparen Linda Sandblom från Hangö.


"Immonens inlägg har missförståtts"

$
0
0

Responsen från väljarna är att Olli Immonens Facebookinlägg om mångkultur med avsikt har missförståtts. Det säger Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo från Lojo som personligen inte tar ställning till inlägget.

Lojopolitikern Riikka Slunga-Poutsalo tar inte ställning till partikamratens skriverier på Facebook eftersom det inte ligger på hennes bord.

- Vi har ett sådant system i vårt parti att det är Sampo Terho som kommenterar riksdagsledamöternas bra eller dåliga uttalanden.

Terho leder den sannfinländska riksdagsgruppen.

Immonen publicerade i fredags ett inlägg på Facebook där han skriver att han drömmer om "ett starkt och tappert folk som besegrar en mardröm vid namnet multikulturalism."

I'm dreaming of a strong, brave nation that will defeat this nightmare called multiculturalism. This ugly bubble that...

Posted by Olli Immonen on den 24 juli 2015

Partiet kommer att diskutera inlägget

Inlägget har väckt mycket uppmärksamhet. Immonens tankar om mångkultur har jämförts bland annat med högerextrema Anders Behring Breivik som dödade över 70 människor i två terrordåd i Norge för fyra år sedan.

Immonens inlägg kommer att diskuteras i första hand inom den sannfinländska riksdagsgruppen, bekräftar Slunga-Poutsalo. Tidtabellen är dock oklar.

Också riksdagsledamöter har yttrandefrihet

Slunga-Poutsalo är politiskt aktiv i Lojo. En del lokala partimedlemmar har tagit kontakt med henne angående Immonens Facebookinlägg.

Riikka Slunga-Poutsalo
Riika Slunga-Poutsalo sitter bland annat i stadsfullmäktige och är vice ordförande för stadsstyrelsen i Lojo. Riikka Slunga-Poutsalo

Responsen hon har fått är att människor har yttrandefrihet, så även riksdagsledamöter i ett regeringsparti.

På nationellt plan har det kommit respons från en person som tycker att riksdagsledamöter måste vara rumsrena.

- Responsen har varit att man med avsikt har missförstått meddelandets innehåll.

Partimedlemmar måste tänka sig för

Inom partiet måste man nu tänka väldigt mycket på hur man uttalar sig så att det inte skadar partiet, säger Riikka Slunga-Poutsalo. Hon betonar att alla partimedlemmar har rätt att ha åsikter.

- Vi kommer att diskutera hurdana termer man ska använda.

"Vi fattar sådana här beslut själva"

Immonens inlägg kommer antagligen leda till åtgärder men det är för tidigt att säga hurdana åtgärder det handlar om, enligt Slunga-Poutsalo.

- Vi fattar hellre sådana här beslut själva än att lyssna på någon order utifrån om att Immonen måste sparkas från partiet.

Inhiberad Hangötävling ordnas i Tuuri

$
0
0

De inhiberade GP-tävlingarna vid Sea Horse Week i Hangö ordnas i Tuuri i Sydösterbotten i mitten av augusti. Det beslöt Finlands ryttarförbund i dag (27.7).

Söndagens samtliga tävlingar i Hangö ställdes in på grund av det ihållande regnet. Starterna inhiberades av säkerhetsskäl.

GP-tävlingarna hålls i stället i Tuuri den 16 augusti. Ett alternativ skulle ha varit att ordna tävlingarna i Hyvinge, men Tuuri drog det längre strået.

GP-tävlingarna är öppna för alla deltagare och inte endast för dem som skulle delta i Hangö. Anmälningstiden går ut den 9 augusti.

Bollhallen som blev lekpark

$
0
0

Rödkindade barn som leker, hoppar, rutschar och skrattar – det kan man få se om man de närmaste dagarna besöker bollhallen i Ekenäs. Där kan barn i åldern 3 till 12 år hoppa sig fram över ett flertal uppblåsbara hoppborgar i olika storlek och form. Ekenäs bollhall har förvandlats till inomhuslekparken Hopsis för några dagar.

Hopsis är ett österbottniskt familjeföretag som fick sin början för ett och ett halvt år sedan hemma hos familjen Lundberg.

Jan Lundberg har grundat inomhuslekparken Hopsis tillsammans med sin familj.
Jan Lundberg har tillsammans med sin familj grundat det mobila leklandet Hopsis. Jan Lundberg har grundat inomhuslekparken Hopsis tillsammans med sin familj. Bild: Yle/Maria Wasström

- Vi hade sportlov och vädret var dåligt som det har varit de senaste åren. Då kom min fru på att vi skulle ha ett kringresande lekland, berättar Jan Lundberg.

Sagt och gjort. Familjen hyrde hoppborgar, hopptorn och rutschbanor och grundade sitt mobila lekland. Numera har familjen investerat i egen utrustning som den transporterar land och rike runt.

Raseborgs stad kontaktade företaget redan i fjol för att höra om Hopsis ville besöka Raseborg.

-Det är ju en win-win situation. Kommunen har någonting att erbjuda och vi kan förhoppningsvis göra en liten slant på den här verksamheten, säger Lundberg.

Dåligt väder är bra för businessen

- Vi har fått ett väldigt bra mottagande speciellt på mindre orter där det inte händer så mycket, säger Lundberg.

Barn hoppar i Hopsis i Ekenäs.
Volter är inget för nybörjare. Barn hoppar i Hopsis i Ekenäs. Bild: Yle/Maria Wasström

Han får medhåll av Anne Antin-Ekblad som kommit till leklandet med femåriga sonen Albin.

- Jättebra med underhållning för barnen. Det är bra att barnen får ut sin energi när vädret är så tråkigt att man inte kan simma.

Hon tycker också att priset på tio euro för hela dagen är bra, speciellt när man jämför med vad tillfälliga hoppslott i utomhusparkerna brukar kosta.

Albin gillar bäst den långa rutschbanan där man först ska klättra högt upp och sedan får njuta av fartens tjusning på väg ner.

Också simhallen håller öppet

Jan Lundberg blir snabbt upptagen med allehanda sysslor när barnen och deras föräldrar börjar välla in vid 11-tiden. Om det finns intresse att driva en mer regelbunden verksamhet just i Västnyland uppmanar Jan Lundberg intresserade att ta kontakt.

Raseborgs stad har upplåtit bollhallen i Ekenäs åt företaget Hopsis ända fram till fredag den här veckan.

Samtidigt har också simhallen öppet. Simhallens ordinarie öppettider inleds den 3 augusti.

Både Hopsis och simhallen håller öppet fram till den 31 juli kl. 11-16.

Sommarquiz: finlandssvensk musik

$
0
0

Fem snabba frågor om finlandssvensk musik.
((vis:949220))

Faces reagerar mot Immonens attack

$
0
0

Festivalen Faces reagerar också på riksdagsman Olli Immonens (Sannf) skriverier. I ett pressmeddelande påminner Faces att festivalen fungerar som ett positivt alternativ till den dystra attacken mot mångkulturen.

Tanken med Faces är bland annat att just visa upp mångkulturen i Finland. Det finns nu ett verkligt behov av en mångkulturell verksamhet med klart budskap om öppet sinne och fredliga kontakter mellan olika människor, grupper, folk och kulturer, menar arrangörerna.

Det var meningen att Faces skulle ha ordnats för sista gången i fjol. Festivalen hette ”The Last Walz”.

Börje Mattsson uppmanar alla som vill visa sin ståndpunkt för öppenhet och fördomsfrihet att komma till Faces-festivalen den 8 och 9 augusti. Festivalen ordnas vid Raseborgs slottsruiner.

Drogpåverkad körde med kompisar i bakluckan

$
0
0

En bilist körde under veckoslutet av vägen och in i en ramp vid ett avtag till motorvägen i Lojo.

Bilisten misstänks ha varit drogpåverkad.

Bilisten körde in i säkerhetsstängslet vid avtaget i Lempola då han skulle köra ut på motorvägen i riktning mot Åbo. Ungefär 15 meter av stängslet skadades.

Förutom föraren fanns det sex passagerare i bilen. Två av dem satt i bakluckan.

Bilen kvaddades och bogserades från platsen.

Åldringshemmet Mopoklubben Racerborg

$
0
0

På min Tour de Svenskfinland har jag kommit till Tenala. Passligt till Tenaladagen. Sommarens händelse. Tenala är känd för, ja vadå? Jag ställer frågan till var och varannan jag möter och svaret är alltid detsamma: Mopoklubben Racerborg!

mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge

Som tur är har mopoklubben öppet hus på just Tenaladagen. Jag åker till klubbhuset som befinner sig ett stycke söderut vid landsvägen till Ekenäs.

Ett säreget åldringshem

Väl framme möts jag av en av eldsjälarna: före detta ordförande Börje Skogberg. Han vet allt om Mopoklubben Racerborg. Allt jag ännu på morgonen inte visste att jag ville veta.

Mopoklubben Racerborg grundades så sent som 2008. Av då 8 medlemmar. Sedan växte den i det närmaste explosionsartad och har i nuläget hela 260 medlemmar. Från Hyvinge till Hangö. Snacka om en framgångssaga.

Medelåldern är hög men det finns även allt flera yngre entusiaster som vill vara med. Att åka en pappatunturi är en trend som passar den urbana hipstern lika bra som den gamla rockaren. Båda får street cred!

År 2009 fick de veta om det nuvarande klubbhuset, en del av en bondgård. Ett stall helt enkelt som byggdes om med talkokrafter. Och talkokrafter finns det gott om i föreningen. Det är då ett som är säkert.

mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge

Mina damer och herrar håll i hatten! Här kommer den otroliga mopokavalkaden!

mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge

Klubbhuset

mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge
mopoklubben racerborg
mopoklubben racerborg Bild: Yle/Peter Lüttge

P.S. Om du också vill få besök av mig på min Tour de Svenskfinland får du gärna kontakta mig per telefon 040 844 2762 eller e-post peter.luttge@yle.fi. Den här veckan finns jag i Östnyland. Nästa vecka kan du bjuda mig till Västnyland och Kimitoön.

Du kan även följa med mina bravader på Twitter (@peterluttge) och på Facebook (Yle Kultur). Hashtag #tourdesvenskfinland.


Hartela bygger bostäderna på Fabriksudden

$
0
0

Regatta Resorts har valt byggjätten Hartela till bygget av fritidsbostäder på Fabriksudden i Hangö.

Totalt fyra nationella byggföretag var med i anbudstävlingen.

Bolaget ska bygga tre byggnader i tre våningar med en yta på över 5000 våningskvadratmeter. Det handlar om sammanlagt 43 lägenheter.

Från vänster Risto Kyhälä från Regatta Resorts, Ville Vairinen och Hanna Kolehmainen från Hartela.
Risto Kyhälä, vd för Regatta Resorts tillsammans med Ville Vairinen och Hanna Kolehmainen från Hartela. Från vänster Risto Kyhälä från Regatta Resorts, Ville Vairinen och Hanna Kolehmainen från Hartela. Bild: Regatta Resorts

Byggnaderna är ritade av arkitektparet Tua och Sebastian Cedercreutz.

Bostäderna byggs tillika med spabyggnaden, som byggs av det lokala företaget VN Bygg.

Besvär skjuter upp byggstarten

Regatta Resorts vd Risto Kyhälä är nu en nöjd man.

- Det känns väldigt bra, nu är allt klart från vår sida.

Det enda som Regatta Resorts nu väntar på är att den ändrade byggrätten ska vinna laga kraft. Två besvär har skjutit upp byggstarten och beslut om besvären väntas komma i september.

- Det finns tillräckligt med intresserade för att projektet ska kunna göra igång, berättar Risto Kyhälä, vd för Regatta Resorts.

Kunderna är från området mellan Hangö och Helsingfors och är alla vanliga finländska medborgare, enligt Kyhällä.

Lokala företag kan erbjuda sina tjänster

Det kommer att ta ett och ett halvt år att bygga bostäderna. Bygget kommer att sysselsätta mellan tjugo och trettio personer. Lokala företag inom byggbranschen kommer att få chansen att erbjuda sina tjänster under byggtiden.

Hartela är ett av de största byggföretagen i Finland och omsatte ifjol över 280 miljoner euro.

Artikeln uppdaterades den 28.8 kl. 15.41 med kommentarer av Risto Kyhälä.

Migrän och försvunnen häst bidrog till dramatik i Emil i Lönneberga

$
0
0

Söndagens (26.7) föreställning av Emil i Lönneberg på Raseborgs sommarteater var full av oregisserad dramatik. Inte ens en häftig migrän och en försvunnen häst stoppade föreställningen.

Allt började lugnt med precis samma förberedelser som vanligt, berättar Markus Haakana, pappa till Ellen Haakana som spelar Ida i pjäsen.

- Vi är på slutrakan och vi kan pjäsen. Mycket går på rutin. Vi är rätt säkra i sadeln vid det här laget och så händer det här, säger Markus Haakana som själv spelar i teaterorkestern och bland annat är en slagsbulte på scenen.

Mördande migrän

Den första motgången för teatergänget var ett jobbigt sjukdomsanfall.

Markus Haakana spelar bråkstaken Bulten.
Markus Haakana in action. Markus Haakana spelar bråkstaken Bulten. Bild: Yle/Tove Virta

- Jessica Elfving som spelar Alma fick ett kraftigt migränanfall. Hur allvarligt det var klarnade först en knapp timme före föreställningen skulle börja.

Skådisbyte halv timme före show

Svaga karaktärer skulle kanske ha ställt in föreställningen, men enligt Haakana övervägde man aldrig det alternativet. I stället gällde det att improvisera, göra det bästa av situationen. Mikaela Berg fick klä på sig Almas kläder.

Emil mamma Alma (Jessika Elfving).
Jessika Elfvin utan migrän. Emil mamma Alma (Jessika Elfving). Bild: Yle/Tove Virta

- Hon stormpluggade Almas repliker så mycket hon hann på en halv timmes varsel.

Berg är mamma till Albin Hampfs, som spelar Emil i pjäsen. Det är alltså inte alltför långsökt att hon hoppade in som Emils mamma Alma.

- Hon har ju gått genom manuset med Albin flera gånger under repetitionsperioden.

Fenomenalt inhopp

Trots det snabba inhoppet som skulle skrämma livet av de flesta klarade Mikaela Berg av uppgiften med glans.

- Hon klarade det suveränt. Hon fortsatte plugga manuset vid varje lämpligt tillfälle och visst hade hon manuset ibland med på scenen, men det störde inte. Det var alldeles storslaget, säger en begeistrad Haakana.

Ida (Ellen Haakana) och Emil (Albin Hampf).
Ida och Emil, alltså Ellen Haakana och Albin Hampf. Ida (Ellen Haakana) och Emil (Albin Hampf). Bild: Yle/Tove Virta

Han ger också en eloge till resten av ensemblen.

- De kan pjäsen så pass bra vid det här laget att alla kunde bära Mikaela Berg. Det var också storslaget.

Wild horses

Den oplanerade thrillern tar inte slut här. Om hälsan strejkade hos en skådespelare var det attityden som var på tvär hos hästen Söpö.

- Vi har en häst som är med i olika scener. Men den här gången ville den inte vara med utan den rymde.

Inledningsvis var Söpö endast lite skygg och gick en bit bort. Hästen hade ändå bestämt sig för att ta det lugnt den här kvällen, så den galopperade iväg.

- Vi hittade den inte på ett tag, så vi började föreställningen i hopp om att den kommer tillbaka.

Hittades i främmande stall

Efter föreställningen hittades hästen vid en närliggande gård.

- Den hittades i ett stall, inte sitt eget hemstall utan ett främmande stall. Där stod den i boxen och käkade.

Vemodig när det tar slut

Kvällens föreställning lyckades trots utmaningarna. Det verkar också som om publiken har gillat pjäsen. Emil i Lönneberga har över 14 000 bokningar i sommar med endast tre föreställningar kvar.

Markus Haakana har svårt att föreställa sig hur det känns efter den sista föreställningen på söndag 2 augusti.

- Det påminner om skoltiderna då ett långt sommarlov tar slut. Man har varit borta från all annan verklighet i så många veckor och man vill inte att det tar slut.

"Senare sommarlov förlänger båtsäsongen"

$
0
0

Att senarelägga skolornas sommarlov kunde vara till nytta för gästhamnarna som då kunde förlänga sin säsong. Det tror gästhamnsvärd Nicke Björkqvist vid Ekenäs gästhamn.

- Det är en bra tanke. Vid månadsskiftet juli/augusti försvinner många av våra kunder då folk återvänder till sina jobb efter semestern. Sedan efter skolstarten är här riktigt lugnt igen.

Niklas Björkqvist är hamnsvärd.
Nicke Björkqvist är hamnvärd i Ekenäs gästhamn. Niklas Björkqvist är hamnsvärd. Bild: Yle/Bubi Asplund

Linus Almqvist kommer från Stockholm och besöker Ekenäs båthamn årligen. Han är på samma linje som Björkqvist och ser fördelar med att senarelägga sommarlovet.

- Det här är väl en trend som finns i Europa generellt. Sommaren kommer senare och senare. I år hade det varit bra att flytta fram sommarlovet. Nu väntar vi på att värmeböljan kommer i början av augusti.

Fler båtplatser behövs

Gästhamnen i Ekenäs har drygt 80 båtplatser. Under början av säsongen 2015 var det tyst i båthamnen men när högsäsongen väl kommer i gång kunde båtplatserna vara fler säger gästhamnsvärd Nicke Björkqvist

Nytt för i år är att gästhamnen förutom dusch, el, wifi, bastu och båtplats erbjuder sina gäster möjlighet att hyra en elbil för en dag eller några timmar.


Linus Almqvist besöker Ekenäs båthamn sjätte året i rad. Han sparar inte på orden och rentav öser beröm över servicen.

- För det första är det här är en otroligt mysig hamn. Allt fungerar bra och vattenkvaliteten är alltid fin. Dessutom gillar våra barn simstadion med trampolinerna. En tredje orsak att komma till gästhamnen är Raseborgs sommarteater. Det är exklusivt och annorlunda att få vara med om utomhusteater.

Åländskt koncept i Ekenäs

I närheten av småbåtshamnen i Ekenäs finns flera restauranger. Pub Niska med sina åländska plåtbröd är en nyhet under sommaren 2015.

Lasse Pernell är innehavare av Pub Niska som finns i en av de gamla magasinbyggnaderna vid båthamnen. Pernell är nöjd med säsongen hittills.

Victor Eriksson och Lasse Pernell jobbar på Pub Niska
Victor Eriksson och Lasse Pernell jobbar på Pub Niska Victor Eriksson och Lasse Pernell jobbar på Pub Niska Bild: Yle/Bubi Asplund

- Vi har blivit väl mottagna. Det har egentligen gått över förväntningarna

Mannen bakom konceptet med plåtbröd är den åländska kocken Michael Björklund som öppnade den första Pub Niska-restaurangen på Åland.

Sommarquiz: Sherlock Holmes

$
0
0

Fem snabba frågor om Sherlock Holmes.
((vis:949221))

Syrebrist dödade inte fiskarna i Snappertuna

$
0
0

Syrebrist var inte orsaken till fiskdöden i Snappertuna. Det visar vattenprover från de döda fiskarna i Ersösundet.

Vattenproverna som har analyserats visar att syretillgången var relativt bra, berättar Raseborgs stads miljöinspektör Jouni Stordell.

Det var i början av förra veckan som en stor mängd döda fiskar hittades i Ersösundet i Snappertuna. Gäddor, mörtar, abborrar, sutare och braxnar hade dött av en hittills okänd orsak.

Först fanns det misstankar om att det var syrebrist som orsakat fiskdöden. Men de misstankarna kan nu uteslutas.

Proverna fortsätter att analyseras. Raseborgs stads miljöbyrå har kontaktat både Närings-, trafik- och miljöcentralen och Livsmedelssäkerhetsverket Evira för att utreda vad som orsakat den ovanliga fiskdöden.

Viewing all 24948 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>