Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 24464 articles
Browse latest View live

HNS vill ha utlåtanden om ambulanser

$
0
0

HNS fattade i dag inga beslut om ambulanstransporterna i Västnyland. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt vill först ha utlåtanden av Raseborg, Ingå och Hangö. Ärendet tas upp på mötet igen den 24 februari.


Brandchef Stig Granström är nöjd med att räddningsverket tar hand om de brådskande transporterna, då får regionen ett enhetligt system. Det som bekymrar honom är tillgången på tvåspråkig personal.
-Finns det tillräckligt med personal som kan både svenska och finska? Det är väl egentligen det enda som förorsakar huvudbry.

Följande målsättning är att få ansvaret för transporterna i Lojo.

"Ta reda på fakta"

Granström är bekymrad över den debatt som ambulanstransporterna har väckt.
-Man måste tänka på om man kan jämföra fakta och om de alls är riktiga. Alla beslut finns på Västra Nylands räddningsverks hemsida och man kan ta kontakt med oss om man inte lyckas hitta dem där.

Stig Granström tar priset på transporterna som exempel.
-Alla kostnader måste tas i beaktande så att det inte blir missvisande.

Högre nivå

Harry Yltävä, vänsterförbundare och styrelsemedlem i HNS, säger att det är en stor förbättring då Västra Nylands räddningsverk tar över den prehospitala akutsjukvården.
-Den kvalitativa nivån stiger på det här sättet, säger Yltävä.

Nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde har enhälligt beslutat att Västra Nylands räddningsverk övertar en del av sjuktransporterna i Hangö, Ingå och Raseborg.

Räddningsverket ska sköta den prehospitala akutsjukvården, alltså brådskande vård av en patient som plötsligt insjuknat eller skadats utanför en hälso- och sjukvårdsinrättning.


"Det här är början på Elsa-banan"

$
0
0

Måndagssnackarna Kerstin Ståhlberg och Karl-Gustav Pihlström anar ugglor i mossen angående VR:s vilja att Y-tåget bara skulle gå till Sjundeå i framtiden.


- Det här är början på Elsa-banan, säger Kerstin Ståhlberg. Elsa-banan är en rakare järnvägslinje som skulle gå mellan Esbo, Lojo och Salo och den har diskuterats i olika repriser genom åren.

Både Pihlström och Ståhlberg har tittat på de siffror som Vrleaks gav ut i förra veckan som visar att Y-tågen i höstas var mindre försenade än Inter-Citytågen.

Måndagssnackarna diskuterar också pendlarstödets vara eller icke vara i Sjundeå. Kommunfullmäktige beslöt redan att sluta med stödet från och med augusti 2014 men nu grälar politikerna om det var ett bra beslut. Snackarna önskar stödet kunde bli kvar.

Bygg inte nytt, använd gamla fastigheter

Nyheten om att staden Raseborg har planer på ett nybygge i Karis som kunde fungera som resurserat serviceboende väcker också känslor hos både Kerstin Ståhlberg och Karl-Gustav Pihlström.

De uttrycker sin oro över att bygget ska stå färdigt i snabb takt och att resultatet i så fall blir ett "hastbygge".

-Varför inte utnyttja stadens tomma lokaliteter i t.ex. Ekåsen?

Raseborg vill att ett företag bygger huset och att staden sedan gör ett långvarigt avtal med ägaren. Men trots att bygget inte skulle belasta stadens ekonomi så anser måndagssnackarna att staden ska använda de fastigheter som man har. De fastigheter staden inte behöver, tycker måndagssnackarna att staden kunde sälja bort. På den listan finns bland annat Villa Ormnäs i Ekenäs.

- Behöver staden inte villan, så sälj bort! uppmanar Pihlström som ändå tror att villan kan vara svårsåld.

Villa Ormnäs i Ekenäs kanske säljs

$
0
0

Stadsstyrelsen i Raseborg ska i kväll (27.1) ta ställning till om staden ska sälja den gamla trävillan Villa Ormnäs invid campingplatsen i Ekenäs.

Museiverkets administration har länge funnits i Villa Ormnäs, men sedan årsskiftet hyr Raseborgs stad lokaler för museibyrån i den tidigare Leirasfastigheten i Björknäs.

Villa Ormnäs är byggd år 1885 som sommarbostad. Den nästan 900 kvadratmeter stora trävillan har också används som skola. På 1960-talet övergick Villa Ormnäs i Ekenäs stads ägo

Namninsamling på webben för Y-tåget

$
0
0

På webbplatsen www.adressit.com kan man skriva under en vädjan att Y-tåget ska fortsätta trafikera i Karis och Ingå.

Vid fyratiden på måndagseftermiddagen hade redan 800 personer skrivit sitt namn på listan. Undertecknarna poängterar att tågrutten inte kan vara förlustbringande för VR, eftersom trafiken upprätthålls utifrån avtal om järnvägarnas köptrafik och finansieras av Trafik- och kommunikationsministeriet.

I skrivelsen står det också att Ingå är en del av Helsingfors pendlingsregion och att Statistikcentralen i sin prognos fram till år 2040 uppskattar att det sker en jämn ökning av folkmängden i området.

Här finns namninsamlingen

Hangö och Raseborg in, Muurainen ut

$
0
0

Hangö och Raseborgs stad medverkar i den gemensamma marknadsföringen av turismen i Västnyland via företaget Lumo, det vill säga Länsi-Uudenmaan Matkailu.

Det beslutade respektive stadsstyrelser i går kväll. Treårsperioden kostar Hangö stad ca 28 000 euro, medan Raseborg betalar 86 500 euro. Målsättningen från städernas sida är att fördubbla de medverkande företagens försäljning fram till år 2020. Sjundeå har redan tidigare beslutat gå med.

Management Events huvudägare Olli Muurainen Billnäs bruks ägare Olli MuurainenManagement Events huvudägare Olli Muurainen YLE/ Helena Rosenblad

Eldsjäl har slocknat

En av de ursprungliga eldsjälarna bakom Lumo, Olli Muurainen, ägare av Billnäs bruk, har dragit sig undan.

- Jag anser att man borde satsa mera pengar på Lumo, både företagen och kommunerna borde satsa mera. Verksamheten borde dessutom styras av samarbetsföretagen, inte av bolaget för företagsutveckling Novago.

Muurainen är inte sen med nämna den pågående marktvisten med bolaget Fiskars som en bidragande orsak till det sinande intresset för Lumo.

- Vi har haft mycket motvind med Billnäs bruk. Jag har flera miljoners placeringar som bara väntar. I praktiken har jag slutat jobba med Billnäs bruk.

Kommer du att lämna regionen?

- Knappast gör jag det. Jag får väl lov att vänta på besked. Det kan räcka en månad eller tio år. Jag har inte bråttom, det är mera brådskande för byggnaderna och arbetstillfällena i området.

Henrica Ewalds, Hotel Sea Front, Lumo, EkenäsHenrica Ewalds vid stranden till Hotel Sea FrontHenrica Ewalds, Hotel Sea Front, Lumo, Ekenäs Yle / Jonas Sundström

Mera kamratskap lockar

Intresset för Lumo är svalt. Endast 26 företag i Västnyland har valt att gå med i Lumo. I Hangö är det fem företag som är med. Företagen är Hangö Trafik - Friman Resor, Restaurang Origo, Sattva Wellness, Ekströms fiskebod/På kroken och Hotell Regatta. Sommaröstrand, Kisakeskus, Svartå Slott och Hotel Sea Front är de fyra företagen i Raseborg som har lockats med. Henrica Ewalds, ägare till Hotel Sea Front i Ekenäs ser fördelar med ett organiserat samarbete

- Vi klarar oss inte ensamma. Vi är väldigt små. Att vara med bland andra blir som ringar på vattnet. Det sprider sig mycket längre bort. Staden ger nu en signal av att det är bra att satsa på turism, men det betyder inte att turismföretagarna kan slänga sig på sängen.

Hotellet i Ekenäs förbinder sig att betala en totalsumma på 2100 euro för en treårsperiod. Ewalds hoppas nu på ett ökat samarbete bland företagen.

- Företagen i regionen är inte så bra på att samarbeta. Man kan också arbeta med grannen. Jag tycker inte det ena utesluter det andra. Mera öppenhet och mindre avundsjuka skulle vara bra.

Enligt Ewalds har Västnyland allt som behövs för att locka turister. Det gäller att hitta det unika.

- Turisten vill oftast hitta den där pärlan som man tror att ingen annan har hittat. Det är så vi borde marknadsföra oss själva, som speciella.

Läs också om hur Novago ser på samarbetet och möjligheterna.
Två år sedan var Olli Muurainen fortfarande en av drivkrafterna bakom Lumo

Karisbiblioteket stängt på lördagar?

$
0
0

Håll biblioteket i Karis stängt på lördagar hela året och dessutom under hela juli månad!

Det förslaget ska kulturnämnden i Raseborg i kväll (28.1) ta ställning till.

Fokus-huset i karisFokus-huset i karis - (Copyright: Yle/Minna Almark)Fokus-huset i karis Yle/Minna Almark

Personalen vid biblioteken minskar nämligen genom ålderspensioneringar. Och staden anställer inte ny personal i stället under det svåra ekonomiska läget.

För tillfället håller Karis bibliotek öppet kl. 10-14 på lördagar.

Ekenäs bibliotek föreslås stänga redan kl. 17 på torsdagar, jämfört med kl. 20 i nuläget.

Bra för bokmal i Pojo och Bromarv

Tenala filialbibliotek ska enligt förslaget ha dörrarna stängda på tisdagar. Den nuvarande öppettiden på tisdagar är kl. 9-14. Det här skulle betyda att Tenala filialbibliotek har öppet endast måndag, onsdag och torsdag. I planerna för Tenala filialbibliotek ingår att hålla det stängt på torsdagar i juni, juli och halva augusti.

Svartå filialbibliotek föreslås hålla stängt på måndagar. För tillfället är biblioteket måndagsöppet kl. 15-19. Svartå bibliotek skulle vara öppet endast på onsdagar och fredagar.

Öppettiderna i Pojo bibliotek och Bromarv filialbibliotek ändras inte. I Bromarv är öppettider och verksamhet fastslagen till slutet av år 2016 genom ett samarbetsavtal mellan staden Raseborg och Bromarv biblioteks vänner rf.

De nya öppettiderna ska, enligt planerna, tas i bruk den 1 april i år.

I artikeln stod det felaktigt till en början att det i planerna för Tenala filialbibliotek ingår att hålla det stängt helt i juni, juli och halva augusti. Artikeln uppdaterades med korrekt information den 28.1 kl 12.45.

Invandrarkoordinatortjänst drogs in i Raseborg

$
0
0

Yle Västnyland rapporterade att Raseborgs ska klara sig utan en invandrarkoordinator, men invandrarbyrån blir inte utan någon som sköter jobbet. Uppgifterna fördelas istället om.

Enligt stadsstyrelsens beslut dras tjänsten som invandrarkoordinator in. Beslutet är ändå mer av teknisk natur då det endast är stadsstyrelsen som kan ta bort de regelrätta tjänsterna. Ärendet togs upp i stadsstyrelsen igår kväll (27.1). Arbetet fördelas nu istället om. Den som inom kort anställs för att sköta invandrarkoordinatoruppgifterna ska framöver sköta mer det operativa arbetet och chefsansvaret ges till en gemensam chef för vuxen socialarbete, handikappservicen och invandrarbyrån.

Den ursprungliga artikeln var följande:

Raseborg ska klara sig utan invandrarkoordinator.

Det blev klart i går kväll efter ett enhälligt beslut i stadsstyrelsen i Raseborg.

Inför mötet var förslaget att staden nog ska ha en invandarkoordinator, som inte längre har förmansuppgifter.

Den tidigare invandrarkoordinatorn Börje Mattsson gick i pension vid årsskiftet.

Stadsstyrelsen ger nu i uppdrag åt grundtrygghetsnämnden att se till att invandrartjänsten har en tillräcklig personaldimensionering.

Artikeln har uppdaterats och förtydligats sedan publiceringen.

Ingå gläntar på dörren till sammanslagningar

$
0
0

Ingå föreslår nu att västnyländska kommuner kommer med i utredningar om kommunsammanslagningar.

Kommunen har redan tidigare slagit fast att den vill utreda tre likvärdiga alternativ.

Och Ingå föreslår nu att samma utredare ska utreda alla alternativ och att det är finansministeriet som utser utredaren.

För Ingå är det viktigt att kommuner som kommer med och utreder kommunfusioner lovar att balansera sin ekonomi och verksamhet före en eventuell kommunsammanslagning.

De tre alternativen för Ingå är fusion med Sjundeå och Kyrkslätt, fusion med Raseborg och Hangö och fusion med Hangö, Raseborg, Lojo och Sjundeå.


Lumo ska hämta jobb och pengar till Sjundeå

$
0
0

Sjundeå räknar med många nya jobb och mycket pengar i turismbranschen tack vara det västnyländska Lumo-samarbetet. Sjundeås kommunstyrelse beslöt på måndagen (20.1) att gå med i Lumo.

Enligt tf. förvaltningsdirektör Antti-Pekka Röntynens kalkyleringar kommer turismsamarbetet att hämta både pengar och jobb till kommunen. I beredningens kalkyler säg att om ett företagets omsättning stiger med 100 000 euro, kommer det att uppstå närmare 700 nya jobb inom turismområden fram till år 2022.

I Sjundeå kommer det enligt kalkylerna att uppstå 31 nya jobb fram till år 2022. Om varje ny arbetstagare betalar skatt för minst 3 000 euro till kommunen, kommer kommunen att få sammanlagt 12 000 euro större skatteinflöde åren 2014-16 och under åren 2017-22 sammanlagt 81 000 euro.

Enligt beredningens beräkningar skall inflödet av samfundskatt till kommunen vara 10 045 euro åren 2014-17 och under åren 2017-22 sammanlagt 65 905 euro.

Vidare har man uppskattat att då arbetssökande på det här sättet lämnar arbetslöshetsregistret, inverkar detta på inkomstsidan med 1 600 euro åren 2014-17 och med 10 800 euro åren 2017-22.

Lönsamhetskalkylerna ger vid handen att Lumo kommer att årligen att ge Sjundeå inkomster 1 712 euro år 2015 och 5 653 euro året därpå. Enligt input-output modellen kommer verksamheten att e cirka 121 000 euro i inkomster under åren 2017-2022.

För Sjundeås del kostar Lumo, liksom för de andra medlemskommunerna, en euro per invånare per år. Sjundeås befolkning uppgår till 6 170 invånare. De övriga medlemskommunerna i Lumo är Hangö, Raseborg, Ingå och Lojo.

Andelslag i Täktom vill att staden går i borgen

$
0
0

Avloppsandelslaget i området kring Långör och Gloskär i Täktom vill att Hangö stad går i borgen för ett lån.

Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige beviljar proprieborgen.

I området finns cirka 80 fastigheter och just nu har andelslaget 34 medlemmar.

Det finns en plan för avloppsnätet och det skulle kosta nästan 400 000 euro att förverkliga planen.

Det är medlemmarna som finansierar andelslaget med sina anslutningsavgifter.

Staten understöder den här typen av projekt med max 30 procent av kostnaderna.

Prejudikat

I beredningen till stadsstyrelsens sägs att det ligger i stadens intresse att bevilja borgen för den här typen av projekt. Staden byggde en förbindelseledning över udden och önskar att fastighetsägare ansluter sig till ledningen.

Samtidigt utgör det här fallet ett prejudikat och det är bra att slå fast principerna för framtiden.

Förslaget går ut på att Hangö förutsätter att staten understöder projektet med 30 procent. Det betyder att staden bara är villig att gå i borgen för 70 procent av kostnaderna.

Stadsfullmäktige har sista ordet i frågan.

Merituulen koulu i Ingå färdig 2014?

$
0
0

Renoveringen av Merituulen koulu i Ingå kyrkby torde vara klar i slutet av året så att inflyttningen kan ske julen 2014. Nu är skolan i Västankvarn där det är för trångt, nya klassrum behövs så fort som möjligt.

Kommunstyrelsen beslöt på måndag kväll att Merituulen koulu ska få baracker till Västankvarn så att eleverna får fyra nya klassrum. Det innebär samtidigt att en del av eleverna i den svenskspråkiga skolan kan flytta tillbaka till den grå byggnaden på sin gårdsplan.

De finskspråkiga eleverna i årskurserna 4-6 får dagligen åka till Aktia Arena under de perioder då de har gymnastik inomhus.

Merituulen koulus skolgård i Västankvarn ska förstoras och förbättras. Tekniska kansliet undersöker om kommunen kan skaffa en sandlåda och andra redskap.

Styrelsen föreslår fullmäktige att det inrättas en klasslärartjänst till i Merituulen koulu från och med 1 augusti i år.

Villa Ormnäs till salu

$
0
0

Raseborg försöker sälja den gamla trävillan Villa Ormnäs invid campingplatsen i Ekenäs. Det fattade stadsstyrelsen i Raseborg beslut om i går (27.1) på måndagen.

Fastighetens driftskostnader har uppgått i medeltal till 49 000 euro per år under åren 2009-2013. Byggnaden är ca 896 kvadratmeter stor. Tomten byggnaden ligger på är 7 262 kvadratmeter stor.

För tillfället verkar Västra Nylands landskapsmuseum delvis i villan. Enligt planerna ska landskapsmuséet flytta all sin verksamhet till den tidigare Leirasfastigheten i Björknäs så fort som möjligt.

Villa Ormnäs är byggd år 1885 som sommarbostad. Den nästan 900 kvadratmeter stora trävillan har också används som skola. På 1960-talet övergick Villa Ormnäs i Ekenäs stads ägo.

Stenström och Holmberg till EM i luftgevär

$
0
0

Joni Stenström och Krister Holmberg från Raseborgs skyttar representerar Finland i europeiska mästerskapen i luftgevärsskytte. Tävlingarna hålls i Moskva i månadsskiftet februari-mars 2014.

Stenström tävlar i pojkklassen i luftgevär 10 meter. Holmberg tävlar i herrklassen rörligt mål 7 meter.

Sammanlagt 24 finländare deltar i EM-tävlingarna.

Sjundeåelever ska ansöka om skolskjuts

$
0
0

Skolskjutseleverna i Sjundeå ska i framtiden ansöka om skolskjuts varje år. Ansökningen kan skötas via det elektroniska kontaktverktyget Wilma.Det går också att ansöka med en pappersblankett.

Eleverna ska ansöka om skjuts minst tre månader innan skolan börjar. Om man flyttar till kommunen, går det att lämna in ansökan också under skolounder.

Alla elever i förskolan och grundskolan ska lämna in en ansökan varje år. De som redan har beviljats skolskjuts i Sjundeå behöver ändå inte ansöka på nytt under den tid som deras gamla skolskjutsbeslut gäller.

I övrigt gäller samma principer för skolkjutsar i Sjundeå som tidigare.

Förändringarna finns i de nya principerna för skolskjutsar som bildningsnämnden i Sjundeå har godkänt.

Eleverna i Sammatti tillbaka i skolan

$
0
0

Eleverna och dagisbarnen i Sammatti är i dag tillbaka i skola och daghem. Ungefär 50 barn måste stanna hemma sedan ett barn fick mässling efter en utlandsresa.

Steinerskolan har inte fått uppgifter om att flera barn skulle ha fått mässling. De barn som inte är vaccinerade mot mässling måste stanna hemma efter att det förra veckan visade sig att ett barn hade mässling.

Vice rektor Helena Kilpiäinen tror att skolarbetet snabbt kan återupptas igen.
-Vi börjar med att se hur de barn som varit i karantän gjort de hemläxor som de fått skickade per e-post.

Elisa Kallunki


Arbetet fortsätter med ett alternativt seniorhem i Raseborg

$
0
0

Planerna på ett alternativt seniorhem i Raseborg går framåt. Föreningen Alfa Omega Raseborg har efter tre lyckade seminarier tagit steget vidare. Nu ska man i olika arbetsgrupper fördjupa sig i hur verksamheten på seniorhemmet kunde se ut.


Arbetet är indelat i fyra grupper; trädgård och miljö, konstnärliga aktiviteter för de äldre, alternativa vårdmetoder och näring för de äldre.

Meningen med arbetsgrupperna är enligt Malou Ilmoni att få med människor som kunde jobba med de här sakerna på boendet när det blir verklighet. Arbetsgrupperna ska träffas en gång per månad och det är gratis att delta

Läs mera om föreningen här.

Vill du anmäla dig till någon av arbetsgrupperna? Kontakta Eva Fagerlund, eva.fagerlund@luukku.com

"Det finns mycket konst i hemmen"

$
0
0

På måndag värderades föremål från västnylänningarnas gömmor och vrår då Hagelstams turné "On the road" besökte Karis och Ekenäs.


Planen var att också hinna till sydspetsen Hangö, men tiden tog tyvärr slut, berättar värderare Thomas Luoma.

Luoma berättar att allt från högkonst till bruksföremål värderades under turnén.

- Det finns mycket konst i hemmen. I dagens läge vet ägarna ganska mycket om sina föremål och också om priset, konstaterar Luoma.

Sällsynt tavla av Salokivi

En av höjdarna under måndagens värdering var en sällsynt målning av Santeri Salokivi. Tavlan, som föreställer en kvinna med ett piano, kommer att säljas med ett startpris på 2 000 euro.

Trots att många i dag vet mycket om sina föremål så finns det enligt Thomas Luoma nästan alltid någonting som kommer fram först under auktionen.

- Vi hade en gammal rysk sabel en gång som hade ett par tusen euro som utropspris. Sabeln såldes slutligen för 36 000 euro, berättar han.

Olika typer av konst och kärl av märket Arabia hör till de vanligaste föremålen som värderas av Hagelstam.

Thomas Luoma intervjuades av Malin Valtonen.

Drygt 170 nya företag i Västnyland

$
0
0

Novago Företagsutveckling hjälpte under fjolåret 171 företag att grundas i västra Nyland.

Året innan fick omkring 150 företag stöd av Novagos nyföretagarrådgivning - så tillväxten är 13 procent.

Novagos nyföretagarådgivning besöktes under år 2014 av 400 nya kunder.

Många nya arbetsplatser

Över 400 arbetsplatser har kommit till via Novago under fjolåret, uppger företagsutvecklingsbolaget.

Carl-Johan Sandström är vd för Novago företagsutveckling, som verkar i Västnyland.Novagos vd Carl-Johan Sandtröm.Carl-Johan Sandström är vd för Novago företagsutveckling, som verkar i Västnyland. YLE / Robin Lindberg

Vd Carl-Johan Sandström berättar att ansökningarna om finansiering i fjol uppgick till 6,6 miljoner euro, och den summan innehåller inte banklån.

- Vi har således flerfaldigat den summa kommunerna betalar oss. Tyvärr verkar början av år 2014 besvärligare eftersom det har blivit svårare att få finansiering.

Novagos tjänster användes av sammanlagt 1027 kunder och av dem var 539 nya kunder.

Läs också:
Novago fortsätter satsa på arbetslösa

Pojo kyrkby kan bli mera allt

$
0
0

Kärnan av Pojo kyrkby kan växa och bli både tätare och mysigare. Staden och konsulter tar som bäst fram en ny plan för kyrkbyns centrala kvarter. Invånarna kan på sikt öka från 350 till 500. Matbutiken kan flytta till ”korset”, det vill säga landsvägen.

Pojo kyrkby en sen januarieftermiddag är en otydlig, grå och kall upplevelse.

Några bilar i en korsning. Snö på vägen. Grått och kallt i dagens Pojo.Några bilar i en korsning. Snö på vägen. Yle /Pia Santonen

Byn har mentalt vaknat till nytt liv efter chocken som kommunfusionen medförde. Byborna talar om sitt Pojo med en ny öm stolthet i rösten och en ny byförening jobbar aktivt för byn.

Men Pojo kyrkby ser trots allt ut som en utarmad 70-talsdröm. Det finns endast en matbutik men många tomma affärslokaler och bostäder.

Pojo kommuns stolthet, kommunhuset, står tomt.

Men nya planer ska hjälpa pärlan vid Pojoviken.

Gumnäsområdet
planeras för många nya småhus och nu tar också planen för kvarteren på bägge sidorna av Pojovägen form.

Området för detaljplansutkast, Pojo kyrkby.Den nya planen gäller området innanför den enhetliga blåa linjen.Området för detaljplansutkast, Pojo kyrkby. Raseborgs stad

Ny butik vid landsvägen - Varuboden Osla inte intresserad

En ny tomt har i planutkastet ritats in för en större mataffär i "korset", det vill säga i korsningen mellan Pojovägen och Åbovägen (väg 111). Affärsplatsen ska kunna locka förbikörande bilister.

Karta över planutkastet för Pojo kyrkby.Här är planutkastet. Nya affärskvarteret med över 1 000 kvadratmeter byggrätt är den orangefärgade rutan längst uppe.Karta över planutkastet för Pojo kyrkby. Raseborgs stad

S-market i korsningen av Pojovägen och Gamla Åbovägen är numera byns enda dagligvaruaffär. Andelslaget Varuboden Osla uppgav för knappt ett år sedan att de utreder möjligheterna att utvidga och bygga en ny större S-market i Pojo.

Marknadsanalysen är nu klar, uppger branschdirektören för markethandel Bengt Vinberg till Yle Västnyland. Den visar att befolkningsökningen i Pojo inte blir väldigt kraftig.

Andelslaget tänker därför inte utvidga i Pojo. Det kommer inte på länge att vara möjligt för andelslaget att växa i Pojo.

- De flesta Pojoborna är redan våra kunder.

Pojovägen i Pojo centrum, vinter, skymning, trist intryck, till vänster skymtar Aktia och S-market.S-market finns nu i södra ändan av Pojovägen.Pojovägen i Pojo centrum, vinter, skymning, trist intryck, till vänster skymtar Aktia och S-market. Yle /Pia Santonen

Det lönar sig med andra ord inte att växa där kundunderlaget inte gör det.

- Vår enhet i Pojo är ganska optimal, säger Vinberg.

Det är oklart om och när en ny affär vid landsvägen kan bli aktuell. Det andra affärskvarteret i den nya planen är den där S-market nu finns. Den ska finnas kvar tills en ny butik byggs, förklarar stadsplaneringsarkitekt Simon Store. Tanken är att det endast ska finnas ett större affärskvarter i Pojo kyrkby.

- Vem vet, kanske man på längre sikt gör en planändring igen och kanske river och ersätter de fastigheterna (nuvarande S-marketkvarteret) med något annat, flervåningshus eller någon annan service, säger Store.

Stenfotshandel

Detaljplansutkast Pojo kyrkby.Den här framtidsbilden har arkitektkonsulterna också tagit fram.Detaljplansutkast Pojo kyrkby. Raseborgs stad

I övrigt kan och ska affärslokaler placeras i gatuplan i det kvarter där det nu finns en tom K-affär. Tanken är att fastigheten Pojo affärscentrum rivs och ersätts med flervåningshus. ”Butikslokaliteter i markplanet gör det möjligt att förverkliga småskalig service i form av så kallade stenfotsbutiker”, heter det i planutkastet.

Planutkastet innehåller cirka 1 500 kvadratmeter ny byggrätt för arbetsplatser och kommersiell service.

Ifall Pojo affärscentrum får en ny ägare som vill bevara huset, kan det nog stå kvar, uppger Store.

Pojos centrumkvarter, parkeringsplatser, öde fiilis, kyrkan i bakgrunden, vinter.Pohjan Liikekeskus ska enligt planen rivas. Men huset kan vid behov bevaras.Pojos centrumkvarter, parkeringsplatser, öde fiilis, kyrkan i bakgrunden, vinter. Yle /Pia Santonen

Kommunhuset - bostäder och inkvartering

Pojos 70-talsstolthet kommunhuset har varit utgångspunkten för hela planeringen.

Kommunhusets arkitekt Lasse Heikkinen vill fylla byråkratpalatset med lyxbostäder. Det blev därför aktuellt med en planändring. Staden beslöt sedan att ta med de närbelägna kärnkvarteren i processen.

På planutkastet står det så här om kommunhuset:
”I området får placeras bostads- och inkvarteringsbyggande. Högst 20 procent av den förverkligade byggrätten får vara allmänna utrymmen, kontorsutrymmen och affärslokaler.”

Pojo kommunhusKommunhuset i Pojo.Pojo kommunhus Yle /Pia Santonen

Ifall de nuvarande planerna går i stöpet och ingen annan vill skapa boende och inkvartering i kommunhuset, måste planen ses över igen.

- Lagen tillåter inte en mera flexibel definition av användningsändamålet i en plan, förklarar Store.

Grönt stråk

Planerarna vill också återuppliva ett gammalt grönt stråk från kyrkan till korsningen i norr mellan Pojovägen och Åbovägen (väg 111). Stråket ska bli ett diagonalt parkområde som ”återställer utsiktsaxeln från den gamla Kyrkbyvägen mot kyrkan”. Stråket ska ha motionsplatser. Det ska både aktivera Pojoborna och fungera som en viloplats.

En gång- och cykelväg, lite snö, Pojo. Det gröna stråket börjar här och löper diagonalt mot korsningen mellan Åbovägen och Pojovägen.En gång- och cykelväg, lite snö, Pojo. Yle /Pia Santonen

- Det är staden som bekostar och planerar. Det är möjligt att få betydande statsbidrag för näridrottsparker, påminner Store.

Tanken är att ha en park mitt i byn så att skolelever också kan använda dem. När parker ligger mitt i byn, utsätts de mera sällan för skadegörelse, påminner Store.

Torg

En halvtom affärsfastighet. Vinter, Pojo kyrkby.Torget skulle finnas ungefär här, framför den nuvarande Pohjan Liikekeskus som kan rivas.En halvtom affärsfastighet. Vinter, Pojo kyrkby. Yle /Pia Santonen

Ett litet torg ska placeras invid Pojovägen. Torget finns framför den forna K-marketen som i planen ersätts av flervåningshus.

150 nya invånare i byns centrum

De nuvarande bostadskvarteren ska bli tätare. Många hus och kvarter kommer att få ökad byggrätt. Tanken är att så här skapa en mera stadsliknande miljö vid Pojovägen. Ökad byggrätt kan också ge husbolagen möjlighet att tjäna pengar för renoveringar då de kan bygga till eller sälja byggrätt.

Bostadshus i tre våningar, vinter, mörktHusen i kyrkbyn hör inte till de vackraste i Pojo, anser stadsplaneringsarkitekten.Bostadshus i tre våningar, vinter, mörkt Yle /Pia Santonen

Bostadsbyggrätten på planerinsgområdet ökar från nuvarande cirka 18 000 till 25 000 kvadratmeter, det vill säga med cirka 40 procent.

Småningom

Tanja MettovaaraTanja MettovaaraTanja Mettovaara Yle /Pia Santonen

Lars S. LindholmLars S. LindholmLars S. Lindholm Yle /Pia Santonen

Stadsplaneringsarkitekten är mån om att poängtera att planen inte förverkligas på en gång.
Den tiden är förbi när man gjorde upp områdesplaner och sedan förverkligade dem.

- Det är i mindre etapper som utvecklingen går här för tillfället.

- Konjunkturerna är som de är. Vi kan inte förvänta oss att stora kvarter ska förverkligas snabbt.

Påverka nu

Utkastet till ny plan gläder tidigare Pojopolitikern Lars S Lindholm, SDP.
Planen skapar nya möjligheter för ett av kyrkbyns problemplatser, den nedlagda K-butikens hus med omgivning.

- Det var nästan med milt våld som Kesko kom dit i tiderna.

- Det som är runt omkring, busshållplatserna. Det ser ut som en asfalterad åker där det har varit jordbävnin.

Tanja Mettovaara är glad över vilken förbättring som helst. I dag är byn död tycker hon.

- Folk fäster sig förstås vid det som länge har funnits, till och med byggnader, säger Mettovaara.

- Mest gläder jag mig över den nya affärstomten och busshållplatserna invid. Men nu gäller det att locka hit företag, inser hon.

Utkastet till ny plan presenterades på tisdagen kväll för allmänheten. Ett femtiotal personer lyssnade på presentationen på biblioteket.

Stadsplaneringsarkitekt Simon Store presenterar planer för Pojo kyrkby för publiken .Ett femtiotal Pojobor bekantade sig med planerna som stadsplaneringsarkitekten Simon Store presenterade.Stadsplaneringsarkitekt Simon Store presenterar planer för Pojo kyrkby för publiken . Yle /Pia Santonen

Allmänheten och berörda myndigheter kan säga sin åsikt om planutkastet fram till den 7 februari.

Lagförslag påverkar Kårkullas framtid

$
0
0

Enligt den föreslagna social- och hälsovårdsreformen kan inte Kårkulla samkommun, som ger olika former av service för personer med funktionsnedsättning, fortsätta sin verksamhet i sin nuvarande form.

Kårkulla samkommuns styrelseordförande Veronica Hertzberg menar att man nu måste visa för regeringen hur viktig Kårkullas verksamhet är.

- Det lagförslaget som har kommit nu är bekymmersamt, eftersom det står i det att Kårkulla skulle upphöra så som det fungerar i dag. Till exempel skulle det bli problem genom att de finskspråkiga skulle tillhöra en lagstadgad organisation, medan de svenskspråkiga kanske skulle tillhöra en frivillig samkommun och då tycker vi nog att de svenskspråkigas ställning inte är jämförbar med de finskspråkiga.

Lagen ska fastställas innan riksdagens sommarsemester

Lagförslaget behandlas nu av regeringen, varefter det via riksdagen går till grundlagsutskottet. Planen är att fastställa lagen före riksdagens sommarsemester. Enligt lagförslaget kan Kårkulla samkommun alltså inte fortsätta i nuvarande form, men nu har samtidigt Kårkulla möjlighet att ge sin syn på det hela till social- och hälsovårdsministeriet, som i sin tur har skickat ut en enkät till alla kommuner och samkommuner, där dessa kan ge sina utlåtanden om lagförslaget. Enkäten ska besvaras innan den 13 mars och det råder inga tvivel om att Kårkulla kommer att göra sitt yttersta för att bevara sin särställning.

Veronica Hertzberg menar också att det nya lagförslaget skulle kunna få stora konsekvenser för modersmålet svenska.

- För klienterna är det hemskt viktigt att de svenskspråkiga klienterna har möjlighet till en större specialomsorg på svenska än vad det skulle kunna vara om Kårkulla skulle splittras till olika områden.

Kommunerna har reagerat på Kårkullas prishöjningar

Kommunerna som ingår i Kårkulla, det vill säga Kårkulla samkommuns klienter, har tidigare reagerat på Kårkullas prishöjningar och även bland annat i Österbotten diskuterat om att ta över en del av Kårkullas vård. Kommunerna menar att Kårkullas verksamhet är dyrare än de finska motsvarigheterna. Men Veronica Hertzberg är inte orolig för att kommuner nu ska börja överge Kårkullas verksamhet.

I början av oktober invigdes Kårkulla samkommuns nya förvaltningsbyggnad i Pargas.Yle/Peter Karlberg

- Det är klart att det kan hända att vissa kommuner skulle kunna göra det, men när de kommer i den situationen att de har två stycken klienter som behöver mera vård, så märker de nog att det ändå blir en billigare och bättre vård om Kårkulla tar hand om det. För att där finns ändå specialkunnandet.

Fotnot: Kårkulla samkommun ger olika former av service för personer med funktionsnedsättning och för personer i deras närmiljö. De 33 svensk- och tvåspråkiga kommunerna i Finland upprätthåller tillsammans Kårkulla samkommun.

Här hittar du mer information om Kårkulla samkommun.

Tidigare artiklar om Kårkulla samkommun:

Kårkulla klarar prisjämförelse
Österbottniskt missnöje med Kårkulla samkommun
Kårkulla förhandlar vårdpris med kommuner
Kårkulla höjer taxan
Försvarsminister Haglund: "Kårkulla gör en otroligt viktig insats"
Många i Nyland är missnöjda med Kårkulla
Kårkulla är beroende av att delägarna anlitar servicen

Viewing all 24464 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>