I och med att Lojo växte för drygt ett år sedan, införde staden en närdemokratimodell, så att invånarna lättare ska kunna påverka beslut som berör närområdet. Men det finns olika åsikter om huruvida modellen fungerar eller inte.
Sannfinländarnas Riikka Slunga-Poutsalo var kritisk från början - men försökte ändå vara positivt inställd. Men det är hon inte längre.
Närdemokratimodellen är skendemokrati, säger hon. Man samlas för att dricka kaffe och försöker planera och påverka - och sedan får man en våt trasa i ansiktet av staden, som inte bryr sig om åsikterna, förklarar Slunga-Poutsalo.
Invånarnas vilja utgångspunkten
Hon är inte mot närdemokrati i sig, men den här modellen fungerar inte.
- Det går inte att uppifrån komma med en modell, utan utgångspunkten måste vara invånarnas vilja att påverka saker som rör det egna närområdet.
Skuggfullmäktige i Lojo
Enligt Riikka Slunga-Poutsalo har ett så kallat skuggfullmäktige bildats i och med att många personer som inte blev invalda i stadsfullmäktige nu sitter med i områdeskommittéerna. Beslutsordningen i staden har blivit dunkel.
Det är också oklart å ena sidan i vilka ärenden de i närdemokratimodellen bildade områdeskommittéerna ska kunna påverka - och å andra sidan vilka uppgifter invånarföreningarna ska ha.
Lägga ner modellen?
På frågan om Riikka Slunga-Poutsalo kommer att föreslå att Lojo lägger ner hela närdemokratimodellen svarar hon att vi kommer att diskutera om modellen överhuvudtaget är förnuftig.
Inte alla är nöjda
Men Samlingspartiets Irene Äyräväinen har redan före nya Lojo bildades i fusionsstyrelsen arbetat för att närdemokratimodellen ska bli verklighet. Hon tror på modellen.
Samtidigt har hon märkt att det inte är lätt att få alla att bli nöjda med närdemokratimodellen.
Äyräväinen: Politikerna lyssnar!
Men det stämmer inte att politikerna inte skulle bry sig om invånarnas åsikter, säger Äyräväinen.
Invånarna har kunnat påverka i ärenden som rör vardagen såsom måltidsservice, transporter och skola, berättar hon.
Bara ett fullmäktige
Man måste ändå komma ihåg att Lojo bara kan ha ett stadsfullmäktige och alla förstår säkert att invånarnas önskemål inte som sådana kan förverkligas.
Äyräväinen tar som exempel det färska beslutet att lägga ner de finska skolorna Lohjansaaren koulu på Lojoön och Koisjärven koulu i Nummi-Pusula. Här är det nog endast stadsfullmäktige som ser till att alla barn i Lojo har samma förutsättningar att lära sig saker i skolan.
- Så om alla invånarföreningar och områdeskommittéer i Lojo ger ett gemensamt utlåtande om skolfrågan, kan staden inte ta emot det som ett krav, säger hon.
Inte till för att skaffa sig makt
En risk med närdemokratimodellen vill Irene Äyräväinen berätta om.
Det kan bli problem om någon går med och arbetar inom närdemokratin med utgångspunkten att utöva makt, enligt henne.
- För det är endast stadsfullmäktige som har makt i staden.
Här finns länk till webbsidan Lohjan kylät.
Länk till artikel från oktober 2012.